Ţi se pare că viaţa îţi aruncă în cale prea multe ispite? Că cedându-le rămâi cu regrete, cu mustrări de conştiinţă? Vrei să scapi de această povară şi să atingi  eternitatea fără început şi fără sfârşit, perfecţiunea şi iluminarea?

Nimic mai simplu: aruncă departe grijile vieţii, necazurile şi contopeşte-ţi sufletul cu divinitatea prin meditaţie profundă, ducând o viaţă retrasă şi cumpătată. Trezeşte-te din somnul ignoranţei şi dă învăţătura ta şi altora.

Când ai reuşit să îndeplineşti toate astea poţi spune că ai atins Nirvana, starea de linişte desăvârşita, de fericire mistică, raiul budist.

NIRVÁNA s. f. art. (În religia budistă, în filozofia indiană etc.) Stare de fericire realizată prin eliberarea de grijile vieții, de suferințe și prin contopirea sufletului individual cu esența divină, cu ajutorul contemplației și al ascezei. – Din fr. nirvâna.

De unde să începi? Porneşte în pelerinaj spre cel mai mare templu budist din lume, Borobudur, situat în Yogyacarta, Indonezia, loc de veneraţie pentru budişti.

Templul este construit în formă de piramidă cu baza pătrată, alcatuită din 2 milioane de blocuri de piatră, cu o greutate totală de aproximativ 3.500.000 de tone. Are şase terase pătrate peste care sunt aşezate alte trei terase circulare, reprezentând viziunea budistă asupra cosmosului.

La baza monumentului poţi vedea reliefuri reprezentând o lume dominată de pasiune şi dorinţe, în care cei buni sunt recompensaţi cu reîncarnarea în forme de viaţă superioare, iar cei răi sunt pedepsiţi să ia forme inferioare, demonice.

În templu sunt 504 statui ale lui Buddha, mântuitorul capabil să ghideze fiinţele în afara rătăcirilor, conform religiei budiste.

Din 1991 templul Borobudur a intrat în patrimoniul mondial recunoscut de UNESCO după următoarele criterii:

-reprezintă o operă de artă genială creată de om.

-exprimă o importantă valoare interschimbabilă între valorile umanităţii în timp, în cultură, în impunerea arhitecturală, în arta monumentală și design la nivel mondial.

-este asociat unor evenimente şi tradiţii vii, credinţei şi ideologiilor, cu lucrări de artă de semnificaţie universală.