Ţi se pare că viaţa îţi aruncă în cale prea multe ispite? Că cedându-le rămâi cu regrete, cu mustrări de conştiinţă? Vrei să scapi de această povară şi să atingi eternitatea fără început şi fără sfârşit, perfecţiunea şi iluminarea?
Nimic mai simplu: aruncă departe grijile vieţii, necazurile şi contopeşte-ţi sufletul cu divinitatea prin meditaţie profundă, ducând o viaţă retrasă şi cumpătată. Trezeşte-te din somnul ignoranţei şi dă învăţătura ta şi altora.
Când ai reuşit să îndeplineşti toate astea poţi spune că ai atins Nirvana, starea de linişte desăvârşita, de fericire mistică, raiul budist.
NIRVÁNA În religia budistă, în filozofia indiană etc.) Stare de fericire realizată prin eliberarea de grijile vieții, de suferințe și prin contopirea sufletului individual cu esența divină, cu ajutorul contemplației și al ascezei. – Din fr. nirvâna.
De unde să începi? Porneşte în pelerinaj spre cel mai mare templu budist din lume, Borobudur, situat în Yogyacarta, Indonezia, loc de veneraţie pentru budişti.
Templul este construit în formă de piramidă cu baza pătrată, alcatuită din 2 milioane de blocuri de piatră, cu o greutate totală de aproximativ 3.500.000 de tone. Are şase terase pătrate peste care sunt aşezate alte trei terase circulare, reprezentând viziunea budistă asupra cosmosului.
La baza monumentului poţi vedea reliefuri reprezentând o lume dominată de pasiune şi dorinţe, în care cei buni sunt recompensaţi cu reîncarnarea în forme de viaţă superioare, iar cei răi sunt pedepsiţi să ia forme inferioare, demonice.
În templu sunt 504 statui ale lui Buddha, mântuitorul capabil să ghideze fiinţele în afara rătăcirilor, conform religiei budiste.
Din 1991 templul Borobudur a intrat în patrimoniul mondial recunoscut de UNESCO după următoarele criterii:
-reprezintă o operă de artă genială creată de om.
-exprimă o importantă valoare interschimbabilă între valorile umanităţii în timp, în cultură, în impunerea arhitecturală, în arta monumentală și design la nivel mondial.
-este asociat unor evenimente şi tradiţii vii, credinţei şi ideologiilor, cu lucrări de artă de semnificaţie universală.
Am vazut un documentar despre Borobudur! E de-a dreptul spectaculos din punct de vedere arhitectural si al tehnicii de construire.
Asta a fost si motivul pentru care am scris despre el. ;)
Dar stii ca acolo nu ai voie cu bloguri… :)
Nu am spus ca plec eu in pelerinaj. :))
Prefer sa stau acasa, ochi in ochi cu bloguletul meu. :))
Acolo nu e voie cu bloguri… :)
Te baga la spam uneori si pana descopar eu…
Ai ceva cu mine :(
Stiam eu ! :)
Nu ai fost cuminte probabil… :))
Eu nu am nimic cu tine, nerecunoscatorul. Te scot mereu de la spam! :))
Ba chiar sunt cuminte !
Pe cine pot deranja cu blogul meu despre curatenie ???
Pe cei care nu iubesc curatenia probabil. :))
Prima oară am vazut templul acesta la The Amazing Race si chiar si atunci mi-am zis ca mi-ar placea sa-l vizitez, dar am spus asta despre multe locuri :P. Adevarul e ca eu sunt mult prea nerabdatoare in toate ca sa ating vreodata Nirvana, insa exista destule motive sa vizitezi un asemenea monument chiar daca nu-ti doresti zen :P. Care ajunge primu sa puna pe blog si sa ma anunte si pe mine (in caz ca nu sunt eu :)) )
Eu cred ca sunt la un pas de a atinge Nirvana. :)) Am aruncat toate greutatile pe umerii sotului meu, duc o viata retrasa si cumpatata, iar ceea ce aflu impart cu voi. Mai trebuie doar sa ma ocup de contopirea cu divinitatea prn meditatie. :))
Daca ai stii cate locuri de pe pamant imi doresc si eu sa vizitez… :((
Mai intai Machu Pichu si dup-aia Borobudur…
Intr-adevar, Machu Pichu are o poveste mai interesanta decat Borobudur.
Inca un loc minunat pe care l-as vizita daca as avea bani.. Chiar nu-i inteleg pe cei care au posibilitatea dar nu merg sa vada lumea asta minunata ..
Nu au timp, sunt ocupati sa faca alti bani. :))
Nu cunosc relegia…dar pare interesat pentru o mica “vizita”:-” :))
Nu trebuie neaparat sa cunosti religia, templul este de apreciat chiar si numai pentru grandoare si frumusete.
Frumoasa prezentarea.
Offf…cate locuri as vrea sa vizitez !!!… :(
Multumesc. Si eu as vrea, dar sunt constienta ca nu voi reusi niciodata sa vad prea multe din locurile care imi plac. :((
Vienela, cand strangem bani, mergem impreuna si la Borobudur si la Taj Mahal! Ce spui? :)
Ar merita ambele. Ar fi de vis :)
Amandoua fara servici, visand sa strangem bani… :)) Mai bine cautam un sponsor dispus sa ne plateasca drumul in schimbul unor poze sau al unui mic Buddha cumparat de la vreo taraba. :))
Imi place numele Borobudur…suna asa oarecum ca in 1001 de Nopti desi nu e probabil nici o legatura…am citit pe wikipedia ca acest nume i-a fost dat de fapt de un englez, Sir Thomas Raffles, in cartea Istoria Javei, publicata in 1817. Unii au opinat ca poate veni de la numele Bore, care era numele unui sat apropiat + Buda, care in lb javaneza inseamna “antic, stravechi”, ori provine de la cuvantul Bhudhara, care inseamna “munte”.
Mie mi-a sunat arabic deoarece ma gandisem la numele Badrulbudur, care in lb arabica inseamna “luna cea mai plina din toate lunile pline”, si e numele printesei lui Aladin, cel cu lampa fermecata, din 1001 de Nopti, (desi in filmul Disney i s-a dat numele Jasmine)…cartea cu basmele respective a fost publicata in lb engleza pt prima oara in 1706, dar ea la acea vreme NU continea povestea lui Aladin, nici cea a lui Ali Baba si cei 40 de hoti, si nici macar povestea lui Sindbad…acestea au aparut mai tarziu, fiind introduse in colectia acestor basme abia in 1901…deci m-am gandit ca Sir Thomas Raffles nu avusese cum sa fie inspirat, nici macar asa la nivel de posibilitate de aceste povesti atunci cand daduse numele Borobudur acelui templu din Java. Stiati ca Sir Thomas Raffles a infiintat si orasul Singapore si ese cunoscut sub numele de “tata” al acestui oras ?
Wikipedia ne spune ca “Numele de Borobudur provine din cuvintele în sanscrită “Vihara Buddha Uhr” și care înseamnă Mănăstirea budistă pe deal (înălțime).”
Dar in limba romana Borobudur are o rezonanta placuta auzului.
Sincera sa fiu, nu stiam nimic de Sir Thomas Raffles. Am citit acum pe net cate ceva despre el.
Interesant ! Uite vezi ce inseamna sa fii superficial ca mine ?! Zau, asa fac mereu, ma reped, si nu sunt mereu atent sa caut daca mai exista si alte posibilitati.
Eu citisem despre etimologie doar de pe pe wikipedia in lb engleza, si acolo, desigur, cred ca era accentuata contributia d-lui Raffles la numirea acelui templu. Oricum, spuneau ca aceasta denumire Borobudur a aparut prima oara in scris in cartea acestui domn despre istoria Javei. El a vizitat Indonezia cu ocazia dorintei Imperiului Britanic de a-si extinde influenta si in aceasta regiune dominata anterior de olandezi si de francezi.
Am mai citit ca in Indonezia, lb oficiala de azi este lb indoneziana, dar lumea mai vorbeste si alte limbi in diverse regiuni, printre care si lb javaneza in regiunea acestui templu. Atat lb javaneza cat si indoneziana sunt limbi malayo-polineziene, insa javaneza este considerata una din lb clasice ale lumii deoarece exista ff multe carti vechi scrise in lb javaneza, provenind chiar din sec 9 incoace, (ceea ce inseamna destul de vechi daca e vorba de literatura scrisa), spre deosebire de lb indoneziana. Este posibil ca Raffles sa fi fost influentat de ce o fi auzit de la oamenii locului care i-au aratat acest templu, pt ca el stia lb malaeziana pt comunicatii de zi cu zi legate de comert si afaceri externe britanico-indoneziene, si nu prea cred ca a studiat documente vechi in lb javaneza sau ca macar stia lb sanskrita, deoarece el nu era un tip universitar de birou, ci era un fel de functionar al firmei British East India Company devenit ulterior diplomat colonialist. In plus, dupa ce i s-a spus despre templu, nici macar nu s-a chinuit el sa il viziteze de prea multe ori, sa vada ce o fi pe acolo, sa stea de vorba cu vreun preot sau profesor local, ci pana la urma a trimis tot un alt functionar olandez sa vada ce or vrea localnicii de acolo in legatura cu restaurarea acelui templu !
Problema e ca eu habar nu am care e legatura dintre aceste limbi polineziene cu lb sanskrita, care este limba straveche “oficiala” a unor texte religioase budiste, asa cum ar fi fost de ex lb aramaica, ebraica, si greaca ff veche pt textele initiale pe care s-a bazat ulterior Biblia crestina (daca nu ma insel), plus sanskrita este folosita am impresia si ca limba oficiala de cult budist tibetan in ceea ce priveste rostirea mantrelor in timpul rugaciunilor, tot asa cum a fost lb latina folosita pana nu de mult in unele ritualuri ale slujbelor bisericii romano-catolice. Insa budismul din Indonezia care e de tip mai hinduist nu prea are de a face cu budismul tibetan, (zau daca am stat sa verific si toate ramurile posibile ale budismului !)
Pana la urma, disperat si doritor sa scap cat mai repede de aceasta tema scolareasca, am dat click pe un document de pe site-ul UNESCO, care protejeaza acest templu, si in paginile 20 si 21 de aici , care e un arheolog academic care pare destul de respectabil si serios, si pare si ca are simpatii budiste, (desi habar nu am din care), scrie un capitol despre faptul cum se face ca pana la urma tot nu se stie de unde vine acest nume Borobudur, si daca vine de la satul sau dealul din jur, sau invers, daca satul sau chiar dealul a fost numit dupa templu, dar in orice caz sunt prezentate in detaliu mai multe posibilitati, plus cu etimologia fragmentelor Budur si Boro in diverse variante, inclusiv in ordinea boro-budur, sau budur-boro, (care pot inseamna lucruri diferite in limbi diferite), si se da o opinie academica in legatura cu care din acestea ar fi mai plauzibila decat alta, dar am impresia ca nu e nici ce a zis Raffles, nici ce ai zis tu in legatura cu Buddha…insa nu as putea spune care e versiunea cea mai plauzibila din toate ca zau ca m-a apucat durerea de cap ! In orice caz am dat linkul pt cine o avea puterea sa citeasca mai atent si sa ne spuna si noua aici care o fi concluzia finala…
In orice caz, concluzia mea personala finala (desigur total ilogica si irationala) este ca OLANDEZII sunt DE VINA pt ca nu se stie de unde vine acest nume + pt durerea mea de cap, mai ales ca eu personal nu cunosc nici un olandez, nu am reusit niciodata sa inteleg sau sa retin absolut nimic despre istoria sau geografia Olandei, lb olandeza mi se pare si ea total alien, si in general trebuie sa fie cineva de vina pt ca niciodata nu mi-a placut sa imi fac lectiile in mod prea constiincios ! (NU ar fi prima data cand am dat eu personal vina pe olandezi pt diverse chestii care mi-au provocat mie personal dureri de cap !)
P.S. Insa, ca sa nu fiu prea rautacios, pot prezenta o opinie favorabila despre hotelul Hilton de langa aeroportul Schiphol de langa Amsterdam (oras al carui centru eu nu l-am vizitat niciodata, desi prin acel aeroport periferic lui am trecut de mai multe ori) !
Si mie imi placea sa calatoresc si sa vizitez diverse locuri cand eram mai tanar, asa cam intre 12 si 20 de ani, dupa aia nu mi-a mai placut sa calatoresc asa de mult…dar nu as putea spune ca e din cauza de vreo experienta neplacuta anume, cred ca e mai mult din cauza ca efectiv nu imi mai place asa de mult sa ma trambalez carand bagaje sau rucsace prin diverse aeropoarte, si nici garile sau autogarile sau parcarile nu ma intereseaza asa de mult. La un moment dat incepusem sa aleg destinatii mai mult in functie de hoteluri decat de orasul respectiv ! Incet incet am taiat de pe lista destul de multe locuri pe care mi-as dori sa le mai vizitez turistic…cred ca in acest moment pe acea lista aflandu-se doar Japonia…dar trebuie sa ma decid daca vreau sa imi cumpar o masina cat de cat mai noua sau sa vreau sa vizitez Japonia, ca am impresia ca ar costa cam tot atata ! Oricum, eu nestiind sa economisesc bani asa pe termen mai mediu-lung pt un scop anume, ci mai curand cheltuindu-i impulsiv pe ce imi vine in clipa cand ii am in buzunar, efectiv indiferent de suma, (daca am 10 Euro, imi cumpar un pachet de tigari, daca am 100 de Euro imi cumpar si niste sucuri si reviste, daca as avea 1000 de Euro, mi-as cumpara si niste pantofi si accesorii de piele, plus ceva de mancare, etc…asta la preturi norvegiene, desigur), am impresia ca atat masina cat si Japonia raman inca momentan la stadiul de “proiect de viitor”.
Ar fi de luat in calcul un asemenea proiect de viitor, Japonia fiind efectiv diferita de restul lumii.
Pe mine m-a luat durerea de cap doar citind cat timp ai cautat explicatii despre etimologia acestui cuvant. Ne predai adevarate lectii cu fiecare comentariu pe care il lasi.
bani sa fie, ca dorinta, timp
Asa este. Dar de unde sa lam atatia bani? :((