De-a lungul celor doi ani de blogging, am făcut câteva greșeli și am văzut la colegii de blogosferă alte câteva greșeli. Mulți își deschid blog doar pentru că au auzit că bloggerii câștiga bani, însă nu se documentează înainte, nu întreabă dacă se poate trăi doar din banii aduși de blog. Sunt destul de puțini cei care câștigă suficient, vă spun de la început. Pentru a câștiga bani cu blogul, trebuie să câștigi întâi respectul cititorilor, aprecierea google, un renume în blogosferă, să creezi conținut de calitate, conținut unic, original, să îți respecți blogul și cititorii.

Cum se câștigă toate astea? Prin foarte multă muncă. Banii nu vin imediat (pot trece luni de zile sau chiar mai mult de un an până apar primii bani) și nu vor veni niciodată dacă posesorul blogului nu muncește, nu pune pasiune în ceea ce face și nu este serios. Am văzut la mulți dintre cei care abia și-au deschis un blog bannere peste bannere, reclame și anunțuri cum că dumnealor scriu advertoriale. Ok, te crede toată lumea că vrei să scrii, dar cine ar plăti reclame pe un blog gol sau plin de conținut furat?

Nici ideea de a posta materiale furate de la alții nu este bună. NU, sub nici o formă NU furați conținut de pe internet. Veți fi penalizați atât de google, cât și de către cei ce vor afla. Munciți, scrieți despre ceea ce știți, scrieți cu pasiune, scrieți mult, oferiți continut unic, înalt calitativ. Așa veți ajunge să fiți remarcat și să sperați că puteți câștiga bani din blog. Nu puneți doar poze sau filmulețe de pe youtube. Cei care fac acest lucru nu prea au loc în blogosferă, nu sunt considerați a fi bloggeri.

Scrieți despre tot ce cunoașteți, despre tot ceea ce va trece prin cap, în stilul vostru propriu, care va ajunge în timp să fie recunoscut și apreciat de către colegii de blogosferă. Faceți-vă cunoscuți în acest mediu, comentați la cei care deja și-au făcut un renume în blogosferă, care au deja o comunitate în jurul blogului și nu vă luați după cei ce încearcă să se facă remarcați jignind. Veți ajunge să fiți disprețuiți și evitați de către toți. Nu asta vă doriți, nu?

Munciți, învățați, respectați! Banii nu vor veni astăzi, nu vor veni nici mâine, dar vor veni, dacă veți rămâne la fel de serioși și de motivați ca în prima zi. Nu vă gândiți la bani! Gândiți-vă la câtă muncă implică blogul, întrebați-vă dacă vă simțiți capabili să scrieți mereu, să găsiți mereu subiecte noi pentru blog, dacă doriți să așteptați un an până când veți câștiga primii bani. Și nu vă vindeți ieftin! Dacă veți accepta să scrieți pe 2 lei, de 2 lei veți fi mereu plătiți!

Munciți, învățați, respectați! Și nu uitați că bloggingul dă dependență, că odată intrat în această lume virtuală, nu îți vei mai dori să ieși. Vei visa noaptea că scrii articole pentru blog, te vei grăbi spre casă pentru a vedea dacă ai primit comentarii la ultimul articol, poate vei lăsa și farfuria nespălată în chiuvetă, doar pentru că ți-a venit o idee și trebuie să o scrii atunci, până nu se pierde. E o lume magică, în care ești respectat dacă respecți, în care ești apreciat dacă oferi conținut unic, în care poți câștiga bani dacă muncești foarte mult!

Vrei să fim colegi de blogosferă acum, după ce ai citit sfaturile și îndemnurile mele?