Cat era curtea de mare, nu puteai vedeaaltceva in afara de mult, foarte mult alb. Blocuri mari de marmura asteptau sa fie taiate, prelucrate, slefuite si trimise in lume, acolo unde oameni dornici de
frumos asteptau sa isi infrumuseteze casa si curtea. Am trecut rapid pe langa acea curte, dar imaginea acelor blocuri de marmura inca ma mai urmareste, facandu-ma sa regret ca deocamdata nu am macar un blat de marmura in casa, pe post de etajera, asa cum am vazut la o prietena din Bucuresti.

Este adevarat, are o baie imensa, strajuita pe doi dintre pereti de placi lungi de marmura alba, ce stralucesc in lumina becurilor ascunse in mobilierul frumos lucrat. Acolo isi tine parfumurile, mici flori nemuritoare, clamele de par, dar si boluri mari de sticla, in care a asezat ingenios petale de flori, mici sapunuri parfumate si bratari subtiri de argint, pe care le poarta destul de rar, pentru ca ii este draga o bratara egipteana, masiva (am divagat de la subiect, dar nu m-am putut abtine sa nu amintesc cele cateva lucruri care imi plac mie mult la ea in casa).

Pana la urma, nu cred ca marimea baii conteaza, ci felul in care as putea sa o aranjez, sa redecorez, pentru a aseza la loc de cinste un blat micut de marmura alba. Deocamdata am o etajera de sticla ce astepata de vreo 5 ani sa fie pusa intr-un colt de baie, sa sprijine cu drag si spor cateva parfumuri si creme, dintre cele pe care le folosesc mai rar. Pana cand se va gasi cineva sa dea gauri in pereti si sa o monteze, nu pot decat sa imi imaginez cum va fi, dar si sa visez la blatul de marmura.

Stiti voi cata munca se depune pentru prelucrare marmura? Sincera sa fiu, eu nu stiam, pana cand nu am vazut in acel satuc din Italia curtea plina de blocuri imense, albe, si pana cand sotul prietenei mele nu mi-a povestit, in mare, cam cum se procedeaza pentru ca in casele si curtile noastre sa ajunga marmura gata taiata, slefuita, aranjata, numai buna de asezat acolo unde ne dorim.

Pe cand eram in italia, habar nu aveam ca exista firme care aduc de acolo marmura, atat sub forma de blaturi pentru bucatarie, cat si pentru placaje de diferite dimensiuni pentru placari verticale si orizontale, trepte si contratrepte, glafuri, lavoare si dusuri. Nu doar atat. Firma despre care va vorbesc, si care colaboreaza cu firme din Italia pentru aducerea marmurii, se poate ocupa, la cerere, si de intretinerea blaturilor de marmura, oferind slefuire si lustruire atunci cand isi schimba culoarea sau cand, din diverse motive, este necesara restaurarea lor.

Sigur, ramane doar sa ma decid si blatul de marmura la care visez vine imediat la mine, numai bun de montat pe perete si de umplut cu parfumuri, creme, dar si cu boluri ca ale prietenei mele, asa cum mi-am propus inca de acum cativa ani, cand am vazut la ea ce efect spectaculos au in baie, unde lumina cade pe luciul ca de oglinda al marmurii bine lustruite.