Clădirile prea viu colorate m-au dus mereu cu gândul la ţiganii pe care îi vedeam în copilărie văruindu-şi casele în nuanţe stridente de verde, albastru sau roz. Probabil acesta este motivul pentru care  fiecare bloc din Ploieşti, dacă nu era dat cu lavabil alb, gri sau bej mi se părea bătător la ochi. Am avut nevoie de mult timp pentru a mă acomoda cu clădirile portocalii, roşii, galbene sau albastre care de câţiva ani au împânzit oraşul. Nu ştiu exact când au început să îmi placă. Ştiu doar că acum îmi atrag privirile şi îmi aduc o stare de bine.

Deşi nu intru în biserici, îmi place să le admir arhitectura. Când am văzut imaginile cu Biserica Albastră din Bratislava, cunoscută şi sub numele de Biserica Sfânta Elisabeta, când am văzut culoarea în care a fost văruită pictată, când am văzut stilul arhitectonic în care a fost construită (am înţeles că ar fi art nouveau), mi-am dorit să pot ajunge la ea, să o privesc de aproape. Aşezată pe un colţ de stradă, în partea estică a oraşului vechi din Bratislava, această biserică mă duce cu gândul la Muzeul ceasului din Ploieşti.

Biserica Albastra Bratislava

Biserica poate fi admirată nu doar la Bratislava, ci şi în Mini Europa din Bruxelles, loc în care au fost adunate laolaltă cele mai importante monumente ale Europei, sub formă de machete care redau cu exactitate forma şi culorile atracţiilor turistice europene. Tot aici pot fi văzute bătrânul vulcan Vezuviu, Catedrala din Santiago de Compostela, Veneţia, Turnul din Pisa, dar şi Palatul Mogoşoaia.

Biserica Albastra Bratislava-miniatura

Mai mult ca sigur eu nu voi ajunge prea curând pe acolo, aşa că nu îmi rămâne decât să admir fotografiile făcute de alţii, să visez la vremuri mai bune şi să vă sfătuiesc să mergeţi în vizită la Mica Europa, dacă aveţi drum prin Belgia.