Skip to main content

Biografie în boabe de porumb

Aveam o vecină cu care mă înţelegeam destul de bine, poate şi datorită faptului că Ionuţ şi copilul ei erau buni prieteni. Ca orice om normal, avea şi părţi bune,  care mă făceau să o simpatizez, dar tot vorbind cu ea în timp ce copiii se jucau, descopeream şi chestii care mă enervau.

Credea orbeşte în puterea celor care pretind că pot ghici viitorul în zaţul de la cafea, în boabe de porumb sau în cărţile cu care eu joc whist sau rentz (nu mă certaţi dacă nu sunt scrise bine aceste nume). Ce speranţe avea de la viitorul pentru care nu făcea mai nimic, nu ştiu…

Argumentele logice cu care încercam să o conving treceau pe lângă urechile ei fără să o atingă, exemplele pe care i le dădeam erau neutralizate de “cazurile reale” despre care auzise ea. Părea o luptă cu morile de vânt, o imensă pierdere de timp.

În încercarea mea de a-i scoate gărgăunii din cap, i-am propus să mergem împreună la bătrâna cea pricepută în ale ghicitului, pe care ea o frecventa săptămânal. Încremenise de uimire… I-am pus o singură condiţie: să nu intervină în discuţia pe care o voi purta cu “doamna” vrăjitoare, ghicitoare, clarvăzătoare, prezicătoare, cea cu puteri paranormale.

Intrăm în căsuţa mică, dărăpănată şi întunecoasă, în care miroase a pelin şi a bătrâneţe. Ne întâmpină o femeie simplă, cu un sorţ alb cu floricele roşii petrecut peste fustă, cu un ilic tricotat, mâncat pe alocuri de molii. Nu este ţigancă, nu face vrăji, nu are glob de cristal.

Aruncă un pumn de boabe de porumb pe masa protejată de nişte ziare vechi. Studiază concentrată poziţia în care au căzut. Amuzată, ascult tot ce îndrugă bătrâna despre viaţa trecută şi viitoare a vecinei mele. Nimic de reproşat. Citeşte în acele boabe galbene de parcă ar avea deschisă pe masă o carte cu biografia fetei.

Vine şi rândul meu. Înşir o poveste lacrimogenă despre o iubire neîmpărtăşită, cu un soţ fustangiu. De aici începe comedia. Bătrâna ghicitoare-prezicătoare ştie mai multe decât mine despre soţul imaginar (eram singură atunci), despre femeile grase, slabe, blonde sau brunete pe care le răsfaţă, cu care cheltuie banii. Îmi promite că omul se va întoarce la mine.

Îi plătesc bruma de bănuţi pe care o cere, după care îi spun adevărul. Se aşază încet pe scaun, uitându-se fix la mine. Încearcă apoi să dreagă busuiocul, bombănind nişte scuze penibile.

Mă credeţi dacă vă spun că nici măcar această întâmplare nu a avut darul de a o convinge pe vecina mea că nu este nimic adevărat, că aceşti oameni nu au puterea de a vedea trecutul sau viitorul?

Comments
 • Dana November 16, 2012 at 7:50 am

  Bine ca n-ati incercat Tarotul, cine stie ce orori v-ar fi prevazut ghicitoarea… Eu n-am simtit nicio chemare spre clarvazatoare, nici nu mi-a iesit vreuna in drum sa-mi ghiceasca in ceva.

 • Alexandra Cristea November 16, 2012 at 8:15 am

  :)) Aş fi vrut să-i văd faţa ghicitoarei când i-ai spus adevărul! Bine i-ai făcut! Păcat totuşi că vecina ta nu a vrut să te creadă nici măcar atunci…dar asta e, fiecare crede în ce vrea…

 • adelinailiescu November 16, 2012 at 8:21 am

  In viitor babele-clarvazatoare vor ghici in ADN si cariotip, boabele de porumb nu vor mai avea acuratete, ca sunt modificate genetic.

 • mixy November 16, 2012 at 8:41 am

  unii-și întrețin psihicul cu anumite crezuri și pare că le prinde bine per ansamblu

 • Taraboste November 16, 2012 at 8:45 am

  Daca n-ar exista creduli care sa puna botul la astfel de practici si practiciene, ar disparea si ele. Dar cat timp va exista o cerere puternica, oferta va fi pe masura 🙂

 • Narcis November 16, 2012 at 9:01 am

  Nu am crezut si nu o sa cred niciodata in vrajitoare, ghicitoare etc este o porcarie.

 • Radu November 16, 2012 at 9:18 am

  Mai am 5 globuri pe stoc.
  Pot fi mangaiate, frecate ca nu se zgaraie nimeni pe maini.
  Ce zici? 😀

 • Probiu November 16, 2012 at 10:01 am

  Pai inseamna ca femeia e de Balaceanca! Cum dracu sa nu crezi nici atunci cand ti se demonstreaza ca e o sarlatanie!

 • ion November 16, 2012 at 10:03 am

  sunt unii care cred în domnu’ dan, deci nu văd ghicitul în cafea ieşit din comun. :))

  ba da, e o porcărie.

 • zdwub November 16, 2012 at 3:24 pm

  O mare , mare, mare, mare tampenie! Cea mai mare sarlatanie probabil :)) si totusi sunt muuulte persoane in situatia persoanei din postarea ta si absolut nimic nu le deschide ochiii 😐 nici macar faptele concrete ce se intampla sub ochii lor…exemplu cazul tau…pur si simplu absurd. Ma bucur ca suntem pe aceiasi lungime de unda :))

 • Rudolph Aspirant November 16, 2012 at 5:36 pm

  Pai daca ai dat informatii false nu are cum sa ghiceasca corect. Maj ghiciturilor nu se bazeaza pe inventii scoase asa din aer, ci pe niste chestii de observatie si de statistica, cam cum fac si doctorii intr-o anumita masura de altfel, si unii ghicitori sunt mai talentati si mai constiinciosi decat altii la asta, tot la fel ca si doctorii. Babuta aceea nu si-a dat seama ca o minti pt ca era batrana si probabil avea cataracta si nu iti vedea bine fata, ca altfel te prindea cu minciuna imediat, asa ca in Lie To Me, plus era si ea obosita, a luat-o pe scurtatura si a brodat doar pe ce i-ai spus tu, dar daca era mai constiincioasa precis ar fi fost in stare sa iti zica cel putin 33 % si chiar posibil 57 % chestii care sa se nimereasca exact la fix.

  • Rudolph Aspirant November 16, 2012 at 5:45 pm

   Plus, dupa ce observa ca te-a nimerit cu ceva, dupa aia incepe sa-ti prognozeze chestiile mai optimiste ca sa te faca sa te simti bine si sa-ti ia gandurile de la chestiile de prognoza mai pesimista (ca nu are cum sa nu stie ca se vor intampla si din alea, oricui, nu numai tie), si uite asa iti face si psihoterapie de suport, si te si ataseaza de ea sa mai vii. Astea sunt tehnici vechi din mosi stramosi, cum sa nu mearga ? Problema cu ghicitorii e ca ei nu sunt organizati intr-o breasla si nu au un cod etic profesional, asa ca nu poti sa ii tragi la raspundere cum ai trage la raspundere un medic la Colegiul Medicilor de exemplu, plus multi nu sunt nici constiinciosi cu educatia profesionala continua, (nici toti medicii nu sunt, de altfel). De altfel a parut recent o carte scrisa de un tip destul de serios in care se descrie destul de clar ca in viitorul relativ apropiat specialitatile medicale ne-chirurgicale se vor desfiinta, pt ca nu va mai fi nevoie de medici decat pt interventiile chirurgicale, ca altfel diagnosticele si planurile de tratament se vor putea pune deosebit de algoritmizat de orice calculator personal, daca persoana care il foloseste e indrumata corect. Insa eu prezic ca si chiar daca medicii ne-chirurgi vor dispare, tot va continua cererea de ghicitori, ca sunt mai personalizati si e mai misto sa interactionezi cu un om decat cu un calculator si cateva aparate de masurat diversi parametri de laborator si de facut imagini.

 • D-Petre November 16, 2012 at 7:07 pm

  Daca ai fi reusit sa o dezveti, pe vecina ta, de mersul la ghicitoare, poate ca ai fi lasat biata babuta flamanda. 🙂

 • D-Petre November 16, 2012 at 7:12 pm

  Hai ca mi-am amintit ceva … cand eram eu de vreo 12-14 ani tatal meu mergea in fiecare saptamana la cineva sa-i ghiceasca in cafea – stiam sigur ca tata n-are nicio treaba cu ghicitul de niciun fel – am lamurit misterul cand a trebuit sa merg si sa-l chem acasa pentru ca il astepta un coleg sa il ajute la ceva … inainte de fiecare repriza de ghicit, respectiva ghicitoare facea cafeaua si pe langa cescuta de cafea mai punea si un paharel cu un coniac mic si de asta devenise tata un pasionat de ghicitul in cafea 🙂

 • elly weiss November 17, 2012 at 6:34 pm

  N-am fost niciodata fiidca mi se pare o gluma dar stiu persoane care cred in asa ceva cu sfintenie. Vor exista mereu astfel de persoane. Cat va fi lumea lume.

 • babymanager November 18, 2012 at 3:10 am

  Acum la moda sunt astrologii! Vroiam sa o bat pe sora-mea cand mi-a zis ca a fost la unul!
  Ce dor imi e sa joc rentz si whist !!!!

 • Matilda October 18, 2016 at 4:15 am

  Ei, e plină lumea de escroci.

  Nu ştiu dacă am mai povestit pe undeva, eu mi-am cumpărat, imediat după ’89, cărţi de tarot (cu tot cu manual de ghicit) – ca distracţie. Dar i-am spus o dată unei prietene (disperate – mi-a dat telefon special ca să-i ghicesc) ceva care s-a adeverit (a murit cineva). Poate o fi fost o simplă coincidenţă, dar m-am speriat şi am dat cadou cărţile şi manualul. Şi de-atunci n-am mai încercat niciodată să ghicesc în ceva – decât numai şi numai în joacă şi, chiar şi aşa, fără să fie vorba de nimic important.

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.