Sub soarele blând de amiază, tolănită în şezlong, ating cu vârful degetelor leandrul din curte şi imediat simt cum gândul mi se întoarce spre trecut, spre vacanţa petrecută în Italia, spre călătoria la Napoli, iar mai apoi, ca într-o spirală programată să ajungă la o anumită destinaţie, imaginaţia mă poartă spre viitor, mai repede, din ce în ce mai repede, turist zâmbind fericit visului împlinit. Totul se leagă într-o împletitură luminoasă, de parcă fire de sticlă ar veghea, tăcut, traseele pe care fantezia zboară spre un al cincilea anotimp.

O zi cât o viaţă, o viaţă în care iubirea pentru Napoli mi-a fost orchestrată de puternica opoziţie dintre zona modernă, aglomerată, tumultuoasă şi cea medievală, plină de turişti veniţi să admire palate, muzee, obeliscuri şi situri arheologice. Am păşit într-un tărâm de poveste şi, pentru întreaga zi, nu m-a părăsit senzaţia că oraşul era un bărbat ce mă învăluia într-o îmbrăţişare caldă, oferindu-mi, rând pe rând, muzica savantă şi hard rock-ul, baletul executat de iahturile ce se legănau tăcute în port, ameţitoarele peisaje văzute din vârful faimoasei insule Capri, vinul parfumat al castelelor antice, naturaletea smochinelor şi a măslinelor încă necoapte.

Oraş al sufletelor însetate de iubire şi frumos, probabil pentru tine s-a născut al cincilea anotimp, anotimpul călătoriilor patronate de zeul Mercur, al zborurilor rapide ce taie cerul în tainice felii, al magiei care, prin intermediul unor bilete de avion spre Napoli, îmi poartă paşii într-o lume mirifică. La Napoli, parcă floarea de leandru miroase mai bine, parcă pietrele cu care au fost placate monumentele pot vorbi, parcă apele ce murmură lovind portul seamănă cu şoapta unui îndrăgostit, poate chiar ‘O surdato ‘nnammurato (Soldatul îndrăgostit, cântec tradiţional napoletan, simbol al oraşului Napoli).

bileteavion

Al cincilea anotimp este anotimpul celor ce iubesc să călătorească, al celor ce doresc să descopere lumea şi frumuseţile pe care fiece colţ al pământului le ascunde, al celor ce vor să se simtă precum un Marco Polo modern. Al cincilea anotimp aduce cu el visul de a mă reîntoarce, cu ajutorul companiei aeriene Alitalia, la îmbrăţişarea înfocatului oraş Napoli, la luminile ce parcă se topesc în apa limpede a portului, la centrul istoric tăiat în două de Spaccanapoli, la tulburătoarele sentimente ce leagă pe veci orice turist de această metropolă în care vechi şi nou se întretaie, se completează ca într-un dans voluptuos fără sfârşit.

alitalia 1

 

Se spune că atunci când îţi doreşti cu ardoare un lucru, până şi astrele se aliniază, ca el să se împlinească. Visul meu de a revedea Napoli, dar şi de a străbate pământul în lung şi în lat, continent după continent, de a zbura spre noi şi noi destinaţii, de a fotografia tot ceea ce îmi iese în cale, de a gusta mâncăruri exotice şi de a afla poveşti ale unor oameni cu obiceiuri diferite de ale mele, este posibil să fie la un pas de a se împlini. Deschid site-ul bileteavion.ro, studiez ofertele promoţionale, îmi aleg locul spre care aş dori să zbor şi visez, visez până când simt că toate biletele de avion plutesc spre mine, dornice să mă poarte spre noi orizonturi, spre nemărginirea din al cincilea anotimp.