Fierbe sângele în om, se stârnesc discuții aprinse, jignirile cad precum piatra ploilor de vară. E greu să îți spui deschis opinia, e greu și să taci, când simți cum revolta îți înfierbântă creierul. Ești părinte și vrei să îi oferi copilului tot ceea ce consideri că este mai bun pentru el. Îl ajuți să se integreze în societate, îl înveți să gonească cu bicicleta pe aleile parcului, îi ghidezi pașii printre cărțile pe care le știi tu că sunt utile și interesante, îl înveți să înoate și să gândească, îl înveți tot ce știi și înveți pentru a-l învăța mai multe.

Urăști să ți se impună ceva, urăști când alții încearcă să te manipuleze. Cum reacționezi când vezi că puiul tău, pe care ai vrut să îl crești ca pe un spirit liber, capabil să cugete singur, este manipulat în chiar școala unde l-ai trimis să învețe? Ce spui, când afli că în manualul de geografie se fac referiri nu doar la varianta știintifică, ci și la cea religioasă a nașterii Pământului? Ei bine, persoana în cauză a reacționat destul de urât.

A scris un articol tăios, în care își spunea clar părerea despre știință, despre credință, despre cum cele două i se par că se bat cap în cap. Îi acuza pe preoți de manipulare, de multe lucruri urâte și cerea paritate: dacă în manualul de geografie se spune că Pământul a fost creat de Dumnezeu acum 6000 de ani (după cum scrie în Biblie), atunci să avem pentru copii și manuale de religie, în care să fie specificată părerea oamenilor de știință, care susțin că Adam e doar o explicație, că ar mai exista și varianta cu ”omul a evoluat dintr-un strămoș comun cu maimuța”.

Bine-nțeles că lumea a luat foc, oamenii s-au împărțit în două tabere și înfruntările au degenerat. Cei care cred în Dumnezeu s-au simțit jigniți, au recomandat tuturor să citească Biblii de lux, cărți de căpătâi pentru oricine dorește să știe cum și de ce a venit pe lume, pentru oricine vrea să înțeleagă că un an, în varianta bibliei, nu este egal cu anul pe care îl stim noi, de 365 de zile. Mi-am aruncat un ochi pe acele biblii și am rămas mască: sunt învelite în piele, au fermoar și margini aurii, unele sunt bilingve (română-engleză). Mi-aș dori ca toate cărțile să arate atât de bine!

De cealaltă parte, ateii, la fel de înverșunați și slobozi la gură, au avut grijă să îi jignească pe cei care încă mai cred  în basme și care se lasă manipulați de biserică, fără să se folosească de rațiune, fără să gândească și fără să se bazeze pe spusele oamenilor de știință, oameni cu carte, care nu degeaba cercetează tot ce ne înconjoară. Deși a trecut ceva timp de când a pornit discutia despre biblii și manualele de geografie, oamenii încă nu s-au liniștit și continuă să aducă argumente, să își arunce vorbe grele, ba chiar și amenințări.

Mă întreb de ce noi, oamenii, nu suntem capabili să purtăm discutii civilizate, să aducem argumente fără să împroșcăm cu noroi, de ce trebuie să ne luptăm unii cu alții doar pentru că nu avem aceeași credință, că nu ne trăim viața după aceleași concepte?