Lumea este într-o continuă transformare, după cum putem observa zi de zi, privind în jur, ascultând ştirile sau citind. Din păcate, nu întotdeauna schimbările sunt de bun augur, deşi am senzaţia că tot mai mulţi oameni vorbesc despre religie, despre frumos, despre bine, despre puritate şi întoarcere la traiul simplu, însă puțini deschid Biblia cu explicatii, pentru a intelege mai multe. Am senzaţia că tuturor ne este foarte uşor să vorbim despre noţiuni abstracte, mai ales dacă o facem din spatele unui monitor. Putem părea oricât de buni am vrea să părem, nu?

Mai problematic este când ieşim în real, când încercăm să luăm viaţa în piept şi descoperim că oamenii nu sunt chiar aşa cum îi vedem pe internet: buni, empatici, săritori, miloşi (adăugaţi şi voi câteva cuvinte, că avem de unde, chiar si printre cei care sustin ca au citit Biblia)… Chiar şi pe internet găsim persoane care vor să dovedească exact opusul, sigur. În viaţa reală, sunt convinsă că aţi întâlnit şi voi oameni care merg la biserică, susţin că au credinţă în Dumnezeu, Allah, Budda, Brahma şi alte zeităţi, propovăduiesc diverse slogane emoţionante şi care, atunci când este nevoie cu adevărat de ei, ori uită că ar fi ştiut vreodată povestea bunului samaritean, ori mai rău, profită de ocazie pentru a mai adăuga o greutate la povara deja existentă pe umerii nefericiţilor.

Mici furtişaguri, minciuni, bârfe, infidelităţi, abandonuri (copii, părinţi, animale), rapacitate, vorbe urâte, pe toate le putem întâlni prin drumul nostru în viaţă, chiar şi la cei care se laudă a fi creştini adevăraţi, cu frică şi respect faţă de cuvântul Domnului. Decalogul? Biblia cu explicatii? Începe să semene a glumă când omul iese din biserică bârfind, când face câte face, între două închinăciuni, între două pasaje din Biblie citite cu zâmbet senin, cu mâini împreunate a rugă, cu bunătatea chipului scoasă la vedere.

Nu se mai poartă autocritica, e demodată, la fel cum demodate sunt şi gesturile altruiste făcute în tăcere, fără tam-tam, fără publicitate şi pumni bătuţi în pieptul de aramă. Construim biserici, atât de multe, încât o plimbare cu autobuzul prin oraş te poate ameţi, căci la fiece colţ de stradă zecile de mâini ale călătorilor din vehicule se ridică la unison în aer pentru cele trei cruci făcute cu evlavie. Privesc la ei uimită şi mă întreb când au făcut ultima dată un bine cuiva, când au făcut ceva total dezinteresat, când au fost ultima dată cu adevărat buni şi, mai ales, câţi dintre ei înţeleg cu adevărat mesajul Bibliei, mesajele şi îndemnurile pe care rândurile “cărţii sfinte” le conţin.

Ştiu, sunt mult prea puţini. Nu trebuie să îmi confirme nimeni, la fel cum nu am nevoie de confirmări pentru a ştii că nu toţi creştinii sunt buni, nu toţi ateii sunt răi, nu toţi oamenii sunt la fel. Le-aş recomanda însă tuturor, înainte de a nega existenţa cuiva, înainte de a se declara oameni buni, înainte de orice, să citească cu atenţie Biblia cu explicatii, căci notele de subsol (expoziţionale, teologice, devoţionale, etice, practice) conţin o mulţime de informaţii ce pot schimba percepţii (şi implicit personalităţi). Le-aş mai recomanda să fie buni, dacă vor să trăiască într-0 lume mai bună! Trebuie să mai exersez şi eu la acest capitol… :)