Precum măgarul din poveste, întorc mereu capul de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga, neputând să mă decid de care parte să fiu, ce să cred și ce să nu cred. Rămân cumva în afară, detașată atunci când îmi este bine, când cerul îmi este senin, agitată și ușor temătoare atunci când lucrurile nu merg așa cum mi-aș dori, când probleme grave îmi întunecă orizontul. Fac afirmații sfidătoare, susțin cu tărie că nu cred, însă atunci când dau de greu, un gând mă sâcâie și nu se dă dus: dacă totuși există, iar eu neg ceea ce altora le pare evident?

Să crezi în ceva ce nu poți vedea îmi pare greu, greu spre imposibil, mai ales dacă nu ai fost influențat încă din copilărie, însă complexitatea vieții și a naturii, perfecțiunea de care suntem înconjurați, mă fac uneori să am dubii. Am purtat de multe ori discuții cu sora mea, care crede orbește, pentru că așa a învățat de mică, am purtat discuții cu preoti și cu atei, am citit câteva cărți, însă mintea mea continuă să oscileze, să penduleze după cum bate câte un vânt sau altul. Recunosc, nici măcar nu sunt foarte bine documentată pentru a mă putea pronunța, dar lucrez la asta.

Niciodată nu am încercat să îi influentez pe alții, pentru că nu mă simțeam în măsură să fac asta și pentru că, din instinct, am înțeles că este un lucru prea intim pentru ca alții să își bage nasul sau convingerile în credința omului. Atâta timp cât sunt lăsată în pace, cât nimeni nu încearcă să îmi impună propria sa credință, îmi este bine și rămânem prieteni, chiar dacă discutăm în contradictoriu. Mă deranjează și reacționez urât atunci când interlocutorul nu vrea să asculte argumentele mele, când nu vede mai departe de părerea sa, când știe fără dubiu că există un singur adevăr: al său.

Pe lângă cele câteva cărți recomandate de prietenii mei din blogosferă, pe lângă o parte din lista pe care mi-am făcut-o la finele anului trecut, pentru acest an mi-am propus să citesc ceva în plus, ceva ce poate că ar fi trebuit să citesc cu mult timp înainte, pentru a înțelege mai bine anumite lucruri legate de religii, de credințe, de natură și de divinitate, în funcție de cultură, de zonă, de moștenirile de orice fel. Un prieten mi-a recomandat să citesc biblia cu concordanta și asta am de gând să fac în viitorul apropiat, ca mai apoi să pot vorbi având păreri mai ferme sau poate chiar să mă pot decide.