Derivat din cuvântul sanscrit „yuji”, care înseamnă unire, yoga daoista este o practică străveche ce reunește mintea și corpul. A fost redenumita qigong in secolul XX si include exerciții de respirație, meditație și posturi corporale destinate încurajării relaxării și reducerii stresului. Practicarea qigong se spune că are multe beneficii atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică.
Iată câteva dintre beneficiile practicii qigong:
Îmbunătățește flexibilitatea
Flexibilitatea îmbunătățită este unul dintre primele și cele mai evidente beneficii ale practicii qigong. Chiar dacă în timpul primei ședințe de qigong nu vei putea să îți atingi degetele de la picioare, în timp, vei observa că prin intermediul practicii, pozițiile aparent imposibile vor deveni posibile. De asemenea, vei observa probabil și că durerile încep să dispară.
Ajută la creșterea forței musculare
Mușchii puternici ajută la protejarea de afecțiuni precum artrita și durerile de spate și ajută la prevenirea căderilor la persoanele în vârstă. Atunci când forța musculară e datorată practicii qigong, ea este și echilibrată prin flexibilitate.
Îți perfecționează postura
O postură corporală greșită, cu capul înainte sau coloana vertebrală deplasată în față sau în spate, duce la o stare de oboseală și solicitarea suplimentară a mușchilor. O postură neadecvată poate provoca probleme de spate, gât și alte probleme musculare și articulare. Practica qigong perfecționează postura corporală și protejează coloana vertebrală.
Crește fluxul de sânge, circulația limfei și sporește imunitatea
Exercițiile de qigong ajută la creșterea circulației sangvine, în special în mâini și picioare. De asemenea, qigong aduce mai mult oxigen în celulele tale, ceea ce duce la o mai bună funcționare a lor. Posturile inversate, încurajează sângele venos de la picioare și pelvis să revină la inimă, de unde poate fi pompat la plămâni pentru a fi proaspăt oxigenat. La intrarea și ieșirea din postura qigong, mușchii sunt contractați și întinși, organele interne sunt întinse, ceea ce duce la creșterea drenajului limfei. Acest lucru ajută sistemul limfatic să elimine produsele reziduale toxice din funcționarea celulară și îmbunătățește funcția imună.
Te ajută să te concentrezi
O componentă importantă a qigong este concentrarea pe momentul prezent, aici și acum. Studiile au descoperit că practica qigong îmbunătățește coordonarea, timpul de reacție, memoria și chiar nivelul inteligenței. Persoanele care practică meditația demonstrează capacitatea de a rezolva problemele, de a dobândi și de a-și reaminti mai bine informații, sunt mai puțin distrași de gândurile lor.
Te ajută să te relaxezi
Qigong te încurajează să te relaxezi, să încetinești respirația și să te concentrezi asupra prezentului, mutând echilibrul de la sistemul nervos simpatic către sistemul nervos parasimpatic. Acesta din urmă este calmant și restaurator, scade respirația și ritmul cardiac, scade tensiunea arterială și crește fluxul de sânge către intestine și organele de reproducere cuprinzând răspunsul de relaxare.
Printre alte beneficii ale practicii qigong se numără și următoarele: tratează și previne anumite probleme digestive, reglează tensiunea arterială, scade nivelul cortizolului prin reglarea funcționării glandelor suprarenale, crește nivelul de serotonină și te face mai fericit, elimină stresul și ajută la un somn profund, îmbunătățește funcționalitatea sistemului imunitar, încetinește fluctuațiile minții și oferă liniște sufletească.