M-am trezit devreme, nerăbdătoare să ies la plimbare. Mi-am propus să urc la Monte Berico, de unde centrul vechi al Vicenzei se vede atât de bine, unde panorama te copleşeşte cu frumuseţea ei. De sus, din faţa Sanctuarului Fecioarei Maria de pe muntele Berico (Il Santuario della Madonna di Monte Berico), Vicenza pare chiar mai frumoasă decât este în realitate. Macadamul îţi dă impresia că te-ai intors în timp cu 100 de ani.

Am făcut un duş rapid, m-am îmbrăcat cu cele mai drăgute haine, m-am machiat puţin, am încălţat cizmele noi de piele, cu toc subţire şi înalt, apoi am plecat. Pe drum, mi-am spus că nu ar fi rău să mă opresc în Vicenza, să beau o cafea şi să mănânc un corn. Zis şi făcut. Mănânc, apoi mă plimb puţin prin Piazza dei Signori. Mai casc gura pe la vitrinele frumos împodobite, în timp ce Bitză îmi cântă în căşti ceva despre sinuciderea unui înger. Mestec neglijent o gumă mentolată.

Deodată, piciorul drept îmi coboară inexplicabil cu aproape zece centimetri, făcându-mă să mă dezechilibrez. Mă uit în jos, să văd în ce am călcat. Mama lui de ghinion! Tocul de la cizma dreaptă a considerat că îi stă mai bine lungit în piaţă, decât cocoţat pe Monte Berico, aşa că a părăsit siguranţa dată de cizma-mamă. Ce dracu’ să fac? Ce să fac? Ridic aproape râzând tocul buclucaş, îl studiez înjurând în gând, îmi dau seama că nu îl voi putea pune la loc. Încerc să fac câţiva paşi, dar merg ca o barză şchioapă şi am impresia că toate privirile se îndreaptă amuzate spre mine.
dyfashion.ro
Mă opresc în loc, căutând din ochi un magazin deschis, de unde să îmi cumpăr ceva de încălţat. Italieni puturoşi! La prânz închis, în week-end închis, de sărbători închis! Voi chiar nu munciţi niciodată? Bine că măcar americanul de la magazinul de articole sportive a fost mai vrednic. Nu voi arăta prea bine cu adidaşi în picioare, dar nici nu pot defila prin oraş cu o cizmă fără toc. Zăresc o pereche de pantofi sport de un alb imaculat, cu un model deosebit, cum nu am mai văzut. Îi probez şi simt că norocul şi-a intors faţa spre mine. Mi se potrivesc perfect!
bodosport.ro
Mycloset.ro
Mă îndrept fericită şi şchiopătând spre casa de marcat, să plătesc. Pentru o clipă, inima îmi stă în loc, apoi începe să bată cu putere şi tensiunea atinge cote alarmante. 300 de euro! Atât costă aceşti frumoşi adidaşi! Îi las pe tejghea, îl trimit în româneşte la dracu pe negrul american, pe fraţii lui, pe tot neamul lor şi ies ca o barză înşelată din magazin.