Skip to main content

Bărbații din Napoli, regi blestemați

Cerul are culoarea peruzelelor. Departe, linia orizontului începe să se înnegrească. Noaptea mai are doar un pas de făcut. În curând se va coborî peste apa ce se zbate la picioarele mele. Luminile se aprind, una câte una. Cu ochii pierduți în zare, la vaporașele care se leagănă în golf, îmi dau seama că am ajuns acolo unde mi-ar fi plăcut să trăiesc o eternă poveste de dragoste. Bărbații, deși nu foarte frumoși, sunt mereu veseli și curtenitori. Ca niște regi blestemați. Au dinții albi și pielea bine bronzată. Obișnuiesc să cânte. În privirea lor mă văd pe mine. Goală, frumoasă, senzuală. Ca o regină a iubirii. Aici, toate femeile sunt regine și toate reginele sunt femei. Bărbații își întind brațele către insula Capri. Parcă ar vrea să danseze, să se roage, să zboare. Toți sunt cu capul în nori și cu picioarele pe pământ. Ca mine. Cum să nu îi iubesc?

“Poporul nu era nici grec, nici roman, nici bizantin; era poporul napolitan de totdeauna, poporul acesta cum nu e altul pe lume, a cărui veselie nu e decât o perdea pusă să ascundă tragedia sărăciei, a cărui vorbire umflată e un fel de a mai scutura monotonia zilelor, a cărui lene e doar o înţelepciune, aceea de a nu te preface că eşti prins de treburi când n-ai nimic de făcut; un popor care îndrăgeşte viaţa şi încearcă să se strecoare cu şiretlicuri când soarta se arată haină, care e bun de gură şi dispreţuieşte zarva războinică pentru că nu i se urăşte niciodată cu pacea.” – Descriere furată din cartea Regii blestemați, de Maurice Druon.

regii blestemati

Comments
 • Radu February 1, 2016 at 6:23 pm

  Le-am citit adolescent fiind. Chiar am luat un 10 la istorie datorită acestei lecturi! 🙂

  • Vienela February 2, 2016 at 4:28 pm

   M-am apucat sa citesc Regina sugrumata si imediat mi-am dat seama ca am vazut un film pe acest subiect in urma cu doar cateva zile. :))) Pacat ca nu mai merg la scoala acum. 😉

 • Zina February 2, 2016 at 8:25 am

  Seria de romane Regii blestemați de Maurice Druon este una dintre lecturile mele favorite. Mă bucur că aflu de la tine despre această reeditare. Văd că sunt șapte volume. Seria mea are numai trei, mă întreb ce diferențe sunt. Ori au împărțit conținutul altfel, ori au existat mai multe volume și la vremea primei ediții s-au tradus doar trei… Aflu eu!

  Zi frumoasă, Vienela! 🙂

 • Vienela February 2, 2016 at 4:29 pm

  Uite aici mai multe despre cele 7 volume. http://scriitorroman.blogspot.ro/2015/10/regii-blestemati-de-maurice-druon.html
  O zi senina sa ai, Zina!

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.