Sunt pieton din tată în fiu şi îmi place acest lucru (mersul pe jos face piciorul frumos). Mai puţin în zilele în care am multe bagaje de cărat. Dar şi în acele cazuri mă descurc onorabil.  Oraşul este plin de taxiuri care abia aşteaptă să prindă clienţi. Pieton fiind, am mereu ceva de reproşat şoferilor. Circulă cu viteză prea mare, nu le pasă că suntem pe trecerea de pietoni, parchează pe unde au chef, ocupând trotuarele…

Şi deodată Vienela, cea care adoră să meargă pe jos şi care înjură zilnic în gând cel puţin un şofer, devine apărător înfocat al conducătorilor auto. Cum aşa? Să derulăm filmul: un prieten rămâne fără permis pentru o lună de zile din cauză că o trecere de pietoni este prost poziţionată, lângă trecere  este o covrigărie, iar oamenii s-au obişnuit să stea pe zebră chiar şi când nu au de gând să traverseze strada, doar pentru a cumpăra covrigi sau pentru a face cu mâna la ocazie (este chiar la ieşirea din oraş). Tot din acest motiv cred, poliţiştii s-au obişnuit să stea la pândă în acel loc, pentru a-i prinde pe nefericiţii care nu pot aştepta la infinit ca mamaie să urce pe trotuar, după ce îşi cumpără covrigi. Concluzia: dacă e coadă la covrigi, rămâi fără permis sau pleci cu nervii zdruncinaţi.

Aseară aşteptam ca Mihai să iasă din magazin. Eram pe trotuar, la noi în cartier, în faţa unei alte treceri de pietoni. Am numărat 5 (cinci) maşini care au trecut fără ezitare peste zebră, deşi pe a doua dungă albă erau câteva persoane. Revoltată, când a apărut Mihai lângă mine, i-am spus despre şoferii neruşinati cărora nu le mai pasă de reguli şi mai ales de oameni. Mi-a explicat cu răbdare că trecerea de pietoni nu este bine aşezată, iar şoferii aproape că nu îi pot vedea pe cei care vor să traverseze strada. Lângă trotuar este o parcare, chiar înainte de trecere, în parcare sunt multe maşini, unele dintre ele mai înalte decât un stat de om, iar strada este puţin curbă, ceea ce reduce şi mai mult vizibilitatea.

În aceste condiţii, dacă poliţia îl prinde pe şofer că a trecut pe zebră în timp ce pietonii încercau să traverseze, cine este declarat vinovat? Şoferul care nu a putut vedea pietonii ascunşi de maşinile parcate sau pietonii care se văd nevoiţi să iasă până în mijlocul străzii pentru a vedea maşinile care vin din stânga? Se întâmplă vreodată să fie luaţi la întrebări cei care proiectează parcările? Pentru că în acest caz, mie mi se pare că ei ar fi vinovaţi.