Televizorul, uitat deschis pe un post românesc, vorbeşte cu vocea unei vedete. “Fiecare dintre noi are nevoie de un contabil”, rosteşte ea pe jumătate serioasă, pe jumătate amuzată. Nu ştiu cine sunt acei “fiecare dintre noi”, dar imediat vocea se estompează pentru ca un nou gând să îmi răsune în minte. Da, probabil are dreptate. Până şi eu am nevoie de cineva care să se ocupe de un fel de contabilitate primară pentru casă. Singuri nu reuşim niciodată să ne gestionăm cum trebuie veniturile, să le distribuim în funcţie de necesităţi, să facem în aşa fel încât să nu irosim pe prostioare sume importante de bani.

Abia când ajungem la fundul sacului ne întrebăm ce anume ne-a împins să cumpărăm una sau alta, lucruri absolut inutile de cele mai multe ori, în loc să păstrăm banii pentru zile negre. În acele clipe mă încearcă tot felul de regrete şi chiar o spaimă adâncă. Oare sunt dependentă de cumpărături? Sau ce anume mă împinge să arunc în coş obiecte despre care ştiu, undeva în subconştient, că nu le voi folosi prea curând, că pur şi simplu îmi arunc banii în casele de marcat ale coloşilor de pe la noi? Degeaba am încercat să îmi învăţ copilul să preţuiască fiecare ban, dacă exemplul meu este contrar învăţăturilor, nu?

Dacă nici la şcoală, nici de la părinţi nu am avut ocazia de a învăţa cum să îmi împart banii astfel încât să nu îmi lipsească, să ştiu cât îmi e plapuma de mare şi să nu mă întind în afara ei, poate că ideal ar fi fost să fac un curs de contabilitate, să mă înveţe alţii cum să gestionez veniturile propriei familii. Cea mai mare problemă este că niciodată nu îmi vin astfel de gânduri când am bani în buzunar, ci abia când ei se termină şi ne vedem nevoiţi să dăm din colţ în colţ şi să ne întrebăm: ok, şi acum ce facem?

contabiliate-640-400

Să fiu sinceră cu voi? Când rămân fără bani încep să îmi fac planuri pentru perioada când voi avea iar. Îmi promit că nu voi mai irosi nici un leu, că mă voi limita la strictul necesar, că mă voi întreba de trei ori înainte dacă un lucru sau altul chiar îmi este de folos. Până data viitoare, când povestea se repetă. Nu-i asta dovada clară că am nevoie de un contabil?

evidenta contabila