Întâmplător, aseară mi-a căzut sub ochi un filmuleţ destul de critic la adresa politiştilor din Ploieşti. Probabil unii dintre voi l-au văzut deja pe facebook, unde l-am distribuit pentru a afla ce părere au prietenii mei despre faptul că politiştii în România pot fi pozaţi, filmaţi şi criticaţi în timp ce sunt în exerciţiul funcţiunii, dar şi despre alte aspecte subliniate de cel care a filmat.

O femeie cu ceva probleme psihice stă în fund în mijlocul unui loc în care se joacă nişte copii. Are un mănunchi de baloane în mână şi nu se lasă convinsă să plece de acolo. La vederea camerei, doi din cei patru politişti aflaţi acolo se retrag. Ceilalţi doi încearcă să o convingă se să ridice. O vedem pentru o clipă în picioare, apoi iar pe jos. Din când în când, filmul se opreşte şi autorul ne explică ce se întâmplă. Puţin mai târziu, îi vedem pe cei doi politişti cum încearcă să o ia aproape târâş pe femeie de acolo. Ea se împotriveşte, nu se lasă luată din centrul atenţiei. O convinge cel care filma. Soseşte salvarea  şi persoana cu probleme este urcată în maşină.

Filmul se încheie cu afişarea părerii autorului, care îi felicită pe cei care s-au implicat şi le bate obrazul politiştilor care s-au temut de camera de luat vederi. Nu înţeleg de ce ar fi fost mai bine să vedem patru politişti târând un biet om care nu făcea decât să îşi admire baloanele stând în fund. Poate greşesc, dar părerea mea este că politiştii nu au suficientă pregătire pentru a comunica eficient cu persoanele care au probleme psihice, mai ales când acestea sunt agitate şi nu au destulă putere/sau nu profită de ea, pentru a pune capăt circului care se face în jurul acţiunilor în care sunt implicaţi.

Ceea ce mi-a atras mie atenţia este faptul că poliţia nu are mare putere în stat, din cauza legilor absurde pe care le avem. Politiştii pot fi pozaţi, filmaţi, criticaţi, înjuraţi, pentru că nu mai au autoritate. Mi s-a întâmplat de multe ori să văd persoane care se certau cu politiştii de parcă erau la piaţă şi negociau preţul roşiilor. Democraţia prost înţeleasă, prea multă libertate acordată individului, corupţia, incapacitatea organelor de stat de a face ordine acolo unde este nevoie duce la asemenea situaţii.

Cum te mai poţi simţi în siguranţă în casa ta, pe strada ta, în ţara ta, când poliţistul stă şi se justifică în faţa omului de rând pentru faptele sale, pentru deciziile (mai bune sau mai puţin bune) pe care le ia?

 

Vă voi ruga să mă ajutaţi cu un vot în tabelul de aici http://www.mostwantedblog.org/2013/07/11/consultanta-nutritionala-sdf-alege-cel-mai-bun-articol/

Articolul pe care vă rog să îl votaţi este cel de la numărul 10, Consultanţă nutriţională de la Slim Duo Forte.