Fiind destul de reticentă când vine vorba despre produsele cosmetice pe care nici un cunoscut al meu nu le-a încercat, am ocolit mereu, cu graţie de balerină interpretând lebăda neagră sau de gazelă gonind cu leoaica pe urme prin savană, tot ce era legat de beneficiile aduse de renumitul ulei de argan, despre care eu totuşi abia aflasem.

În primăvară, Bogdana mi-a făcut cadou un şampon cu argan. Recunosc acum că la prima folosire am avut inima cât un purice. Mai folosisem şampoane care, în loc să îmi cureţe părul, mai rău îl îmbâcsiseră. Dacă păţeam acelaşi lucru? Dacă pica drobul de sare? Nu a fost cazul! Şamponul era foarte bun, părul meu pretenţios se descurca bine şi lucea atât de tare, încât la soare te puteai uita, dar la el ba.

Prinzând puţin curaj, mi-am spus că nu ar fi rău să încerc şi alte produse care să conţină ulei de argan, mai ales că tot mai multe bloggeriţe vorbeau/scriau despre beneficiile sale. Aşa am aflat că uleiul de argan este extras din seminţele fructelor de argan (copac ce creşte în Maroc), că tratează multiple probleme de natură medicală şi cosmetică, datorită conţinutului ridicat de acizi graşi esenţiali, fenoli, antioxidanti, vitamina A şi vitamina E. Neştiind ce produse mai conţin acest ulei dificil de extras, am recitit cu atenţie articolele peste care altădată trecusem cu graţie.

Se spune că acest ulei de argan tratează acneea, eczemele, estompează ridurile, hidratează pielea, întreţine în bune condiţii unghiile şi buzele, întăreşte firul de păr şi îi conferă strălucire, ba unii spun că ar avea şi proprietăţi afrodisiace. Nu trebuie căutat în nici un produs, este el însuşi un produs, puţin cam scump, spun unii, rezonabil, spun eu, ţinând cont că arganul vine doar din Maroc, că este totuşi un ulei, deci o sticluţă nu se va termina în două zile şi că are atâtea beneficii…

De parcă întregul meu microunivers ar fi complotat pentru a mă convinge să folosesc ulei de argan, în mai puţin de o săptămână o prietenă a băiatului meu, o verişoară şi o veche prietenă mi-au lăudat uleiul de argan, mi-au vorbit despre beneficiile sale, mi-au adus sticluţele lor să îmi poată dovedi că nu vorbesc baliverne, că este cu adevărat ceea ce se spune că este: unul dintre cele mai rare uleiuri din lume, obţinut prin presarea fructelor de argan, un produs cu multiple întrebuinţări, numit şi aurul verde al desertului sau elixirul tinereţii. Cine nu şi-ar dori să aibă în casă elixirul tinereţii?