Ca în fiecare zi, ieri am intrat pe talentirosit.ro, să văd ce au mai scris băieţii. Titlul nou apărut suna cam dubios, dacă ne gândim la ceea ce scrie de obicei  Florin Ruşanu.

“Poveşti de spus la gura sobei” m-a lăsat cu gura căscată de uimire, făcându-mă să mă întreb câţi români au auzit de Dumitru Dan şi aventura lui incredibilă. Mala a fost cea care a scos la lumină o poveste de la începutul secolului trecut, mai exact din anul 1908, când o agenţie de sport şi turism din Franţa a organizat un concurs având ca premiu o sumă foarte mare de bani, dar şi o cerinţă pe măsură: parcurgerea a 100 000 km pe jos, ocolind Pământul, cu finanţare proprie.

Dumitru Dan, student la geografie în Paris, îşi convinge prietenii Paul Pîrvu, Gheorghe Negreanu şi Alexandru Pascu să îşi încerce norocul, pornind în aventura vieţii lor. Se pregătesc timp de doi ani, învăţând meteorologie, cartografie, etnografie, geografie şi medicină. Fiecare îşi alege o limbă străină pe care să o înveţe, se antrenează intens, mărşăluind zeci de kilometri în fiecare zi şi decid să îşi câştige banii de drum răspândind în lume traditiile de cânt şi dans ale poporului român.

Din păcate, doar unul supravieţuieşte şi termină traseul în 1923, după o întrerupere de câtiva ani, din cauza războiului. A schimbat în tot acest timp 497 perechi de opinci şi 28 de costume populare româneşti. Dumitru Dan câştigă competiţia, primeşte premiul care se devalorizase între timp şi moare în 1979. Este înmormântat în Cimitirul Eroilor din Buzău, sub o cruce pe care nu scrie nimic.

Povestea spusă pe larg şi un scurt interviu cu fiica eroului nostru puteţi găsi aici.

Ceea ce mă doare pe mine este că lumea l-a uitat, că mulţi români nici nu au auzit de numele lui, deşi a fost invitat de nenumărate ori în şcoli şi facultăţi să îşi depene amintirile, deşi a intrat în cartea recordurilor în 1985. Dar toate astea se întâmplau demulttt … , pe vremea când oamenii încă mai puteau aprecia valorile adevărate.

Acum avem grijă să promovăm tot felul de indivizi ciudaţi, să umplem spaţiile de emisie ale televiziunilor cu scandaluri, cu manelişti şi fufe dezbrăcate, dar nu scoatem un cuvânt despre oamenii care ne-au reprezentat ţara, care au făcut cunoscute obiceiurile româneşti în întreaga lume, oameni ambiţioşi, care au murit urmându-şi visul.