Vă povesteam eu că Absurdistanul este aici, că nu mă interesează politica, vă spuneam despre viitorul sau fostul primar, despre maculatura cu care invadaseră oraşul în campanie, despre modul dezagreabil prin care au ales să se facă remarcaţi. Nu mă interesează de fapt cine este preşedinte, de ce este preşedinte, nu mă interesează bârfele despre sinu_igaşi sau miniştrii plagiatori, nu vreau să ştiu prea multe despre lovituri de stat, primari, guvern, partide politice sau deputaţi.
Ceea ce mă interesează este să ieşim din rahatul în care suntem, să trăim omeneşte, să ne putem creşte copiii sănătos, într-o ţară curată, fără hoţi şi fără datorii. Aş vrea să termine cu minciunile, cu corupţia, cu pisica moa_tă aruncată din curte în curte. Ideal ar fi să ne poată oferi locuri de muncă stabile şi bine plătite, să avem posibilitatea de a ne şi distra, după un an de muncă.
Ploieştiul este un oraş frumos, destul de curat, plin de floricele. Păcat că tot aici trăiesc în deplină libertate câinii maidanezi care se 3,14şă pe ele. Aş vrea ca domnul primar să îi adune într-un loc sigur, atât pentru ei, cât şi pentru noi şi floricelele noastre.
Sunt atâtea cazuri de copii bolnavi care cerşesc pe internet bani pentru diverse operaţii care i-ar vindeca. De ce au ajuns să recurgă la asemenea umilinţe? De ce statul nu îi poate ajuta?
Vreţi să ştiţi de ce? Pentru că eu merg la vot, deşi nu mă pricep şi nu mă interesează politica. Pentru că mergi şi tu, deşi nu înţelegi nimic din mecanismul guvernării. Pentru că votează şi ei, cei care nu ştiu nici măcar numele candidaţilor. Pentru că avem acest drept şi profităm de el, deşi nu ar trebui.
Dacă nu vin la tine în birou să îţi explic cum să-ţi faci treaba, de ce mă duc să votez viitorul meu, al copilului meu, al tău şi al copiilor tăi în necunoştinţă de cauză? Doar pentru că îl pot bârfi şi condamna la nivel de colţ de stradă pe primar, prefect sau preşedinte? Asta mă face mai deşteaptă? Chiar sunt în măsură să decid viitorul ţării mele?
Oare nu ar trebui să îi lăsăm să discute şi să voteze doar pe cei care se pricep cu adevărat?
Mereu m-am gandit, si am si spus in diverse cercuri in care mai vorbesc si eu, ca om sunt, si-mi mai dau cu parerea, ca ar fi fost bine sa se hotarasca un sistem de vot nu neaparat universal. Se zice ca asa ar fi discriminare. Dar nu e absurd sa-mi hotarasca mie, tie si altora viata analfabetii, ca sa dau doar un simplu exemplu. Cine intelege, intelege ce am vrut sa spun. Am fost in comisii de votare, mai multi ani si stiu cum si cine voteaza. Ma lua groaza cand vedeam…si totusi, persoanele acelea, conform legii strambe, aveau si ele dreptul sa voteze. Nici nu m-am mai dus si din acest motiv. Parca e ma bine sa nu vezi…desi stii…
Am intalnit batrani care ma intrebau pe mine, cea din comisie: “Ai, maica, da’ cu cine sa votez?” Poti crede asa ceva?
Si mie mi s-a intamplat sa fiu intrebata asa ceva, deci te cred. Multi habar nu au pentru ce voteaza, dar isi exercita dreptul cotra a 20 de lei.
pai poate unul din motivele pentru care nu te pricepi este tocmai acela ca nu te intereseaza politica. Din rahatul pe care il mentionezi nu avem cum iesi decit daca ne intereseaza, macar putin, politica. Alt sistem mai bun, din pacate, nu s-a inventat. Asta nu inseamna sa ne vopsim intr-o culoare anume, ci numai sa ne implicam. Nici pe mine nu ma intereseaza decit rezultatele: salarii mari, somaj mic, km multi de autostrada etc. Nu ma intereseaza cine ii face.
Nu toti sunt capabili sa inteleaga politica, cu toate subtilitatile ei. Mergem la scoala atatia ani si tot nu reusim sa asimilam perfect toate materiile. De ce crezi ca am putea intelege politica, chiar implicandu-ne?
Ai spus-o foarte bine: nu ne interesează cine ne guvernează dar ne plângem că nu suntem guvernați bine. Altfel spus, mi-e foame dar nu vreau să-mi cumpăr pâine! Deci, cine-i de vină oare?
Nu. Spun ca ar fi mai bine daca ar decide cei care se pricep cu adevarat. Eu ma pricep la gatit, ala se pricepe la mecanica, tu te pricepi la scris. Vii cumva sa-mi spui cum sa gatesc? Nu. Eu de ce sa decid soarta copiilor tai, votandu-l pe Diaconescu, care m-a pacalit cu vorbe dulci?
Am spus-o si o mai spun, suntem incapabili sa ne alegem liderul, suntem ipocriti, fatarnici si idioti…Ar trebui sa decida altcineva pentru noi, d-aia am devenit regalist…
Nici chiar asa. Daca avem nesansa ca regele sa nu fie potrivit cum mai scapam?
Nu e vorba de nepricepere/ignoranta la vot, ci de faptul ca “ei” reusesc sa ne pacaleasca. Intotdeauna, oricare ar fi ei. Problema sunt ei, nu noi, votantii… Ei au treburile lor – sa fie alesi, sa-si imparta portofolii si bani, sa “puterniceasca” peste biznisuri profitabile – noi, le avem pe-ale noastre – mult mai multe si grave. Cu alte cuvinte, nu avem agenda comuna…
Ce se intampla zilele astea imi da masura absurdului la care s-a ajuns.
Ne lasam pacaliti pentru ca nu avem alternative clare. Suntem mereu nevoiti sa alegem dintre mai multe rele, pe cea mai putin rea.
Cu greu se gasesc oameni care sa faca ceva si pentru tara. Toti promit marea cu sarea si cand ajung acolo sus, nu-si mai aduc aminte de semenii lor care i-au ales si care o duc din ce in ce mai rau.
Idealistii care cred ca pot schimba in bine soarta tarii nu reusesc sa ajunga la putere. Sus ajung cei interesati de ciolan.
Politica pentru mine e un subiect destul de plictisitor :)) dar totusi consider ca degeaba mergem toti la vot, degeaba merg doar cei care se pricep. De ce? pentru ca oricum o sa iasa cine vor ei sa iasa…motiv pentru care si de data asta la alegeri seara trebuia sa iasa cineva si a 2’a zi a iesit altcineva la o diferenta destul de mare :))
Hotul neprins e negustor cinstit. In campanie se zvonea ca sunt doar cateva judete impotriva lui Basescu, deci este greu de gasit adevarul.
Nici la gatit nu te-ai priceput pana n-ai inceput sa inveti .Asa e si politica , trebuie doar sa te uiti atent si sa judeci cu mintea ta si in interesul tau , nu al altora , care stiu sa te vrajeasca . CAT TIMP MAI AM UN NEURON ZDRAVAN NU VREAU SA HOTATASCA ALTCINEVA PENTRU MINE . Daca ma duc la un examen , mai intai invat ; daca ma duc la vot, intai ma informez . Partea proasta e ca trebuie sa ma supun majoritatii , care studiaza doar telenovele :)
Nu poti compara gatitul cu stiinta numita politica. Chiar si la gatit, nu toti ajungem masterchefi. Ni se pare ca ne pricepem, pentru ca avem tendinta de a vedea in alb sau negru. Dar exista atatea nuante pe care putini le sesizeaza.
Frumos vis! Anunta-ma cand te trezesti din el. Dezinteresul majoritar a ajuns sa ascunda atata mizerie sub pres. Nu suntem vinovati ca votam fara sa stim, ci ca nu avem pe cine sa votam. Romania se comporta, inca bine, desi la noi criza abia incepe sa-si faca simtita prezenta. Coboram in mod treptat si sunt tare curios daca vom mai avea puterea sa ne ridicam. Muntenia este atacata de cum se guverneaza, in rest, vestile circula sub alte forme, sau oamenii merg la munca cu mintea libera – asta ca sa nu-si faca rau inainte de vreme. Ploiestiul a inceput sa se ridice, desi e imprumutat pana peste cap. Avem stadion la patru ace, doua mall-uri de bun augur pana in 2013 (din ce spun zvonurile), parcuri cat sa ne ducem copiii la joaca si caini care nu-s vinovati ca musca, tarziu in noapte. Avem de sperat, dar si de actionat!
Stiu ca este o utopie, dar cat de bine ar fi daca toti s-ar ocupa doar de treaba la care se pricep. Faptul ca nu avem pe cine vota cred ca pleaca tot de la nestiinta in domeniu. Se zbat sa ajunga la putere fara sa aiba habar de ceea ce vor avea de facut si mai ales fara scrupule.
E foarte greu de gasit un criteriu usor de aplicat pentru a delimita intre votanti si nevotanti. Ar implica automat ca cetatentii nu sunt egali. Asta ar pune probleme legale majore. Si n-ar fi in primul rand cinstit. Atat timp cat un om e guvernat trebuie sa aiba dreptul la o opinie. Chiar si analfabetul sau babuta sunt cetateni ai tarii si au dreptul sa aiba un cuvant de spus legat de guvernarea tarii. Instruiti sau nu, e dreptul lor.
Solutia, in opinia mea, este educatia politica. Nici eu nu fac politica. Nu discut politica. Nu imi manifest parerile politice. N-am caderea, nu sunt politolog. Dar sunt atent la politica. Ma preocupa. Ma informez. Eu zic ca solutia oricarei probleme este educatia populatiei. De la politica, la ecologie, la drepturile omului. Babuta respectiva, sau analfabetul nu trebuie ostracizati. Cine mai vrea revolutie comunista? Ar fi nebunie. Ei trebuie educati, invatati, ajutati. Noblesse oblige. Nici unul dintre neamurile care-i lasa pe romani muti de admiratie n-a ajuns asa fiindca a interzis votul universal. Din contra. Au ajuns sa aiba politicieni buni fiindca in timp au reusit sa educe si opinca sa stie cu cine sa voteze, cine-i reprezinta interesele si mai ales cine-l minte. O tara nu e definita de intelectualimea din ea, ci de cat de alfabetizati si educati sunt amaratii ei. Aia…cei mai amarati. Elvetia nu o duce mai bine fiindca are mai multi intelectuali si oameni cu studii superioare. In fapt…nici n-are. Are mai putini. O duce bine fiindca tzatza Helga e mai educata decat tzatza Leana. Iar educatia lui tzatza Leana nu cade in sarcina guvernului. Cade in sarcina orcaruia dintre noi. Cum spuneam, noblesse oblige. Puterea si pozitia vin cu responsabilitate. Si intelectualii romani au nevoie mare de tot sa invete responsabilitatea sociala pe care o poarta. Tzatza Leana si analfabetul nu trebuie priviti cu dispret, ca pe o povara, ci trebuie priviti ca pe un esec propriu al oricaruia dintre noi. Noi avem responsabilitatea sa-i educam.
Chestia cu “mie nu-mi place politica nu ma bag”, nu ne scuteste de responsabilitatea alegerii constiente a conducerii unei tari. N-avem voie sa nu ne intereseze de loc. E un gest antisocial. Politica nu-i moft. Neimplicarea in procesul de alegere a guvernantilor nu este semn de superioritate morala. Din contra. E ca si cum nu ne-ar interesa copiii sau familia. E vorba de noi aici. De noi toti. Nu stim, invatam. E datoria noastra sa o facem. Avem voie sa nu vorbim despre asta. Avem voie sa nu ne implicam concret in conducerea tarii. Dar in privinta alegerii celor ce ne guverneaza suntem toti raspunzatori. Stii cum se zice: asa popor -> asa conducatori. Educa poporul si educi si clasa politica. Altfel ajung sa voteze doar blonzii cu parinti arieni pana la a 5 generatie. Esti sigura ca vrei? Sau sa voteze doar cei cu Phd? Dar daca e PhD in matematica e bun? Sa fie doar stiinte? Vezi? Unde tragi linia? La ce nivel de alfabetizare? :). Eu sunt foarte pro vot universal. Sa voteze toti. E normal sa aiba un cuvant de spus. Daca nu ne place ca-s prostiti, hai sa-i educam sa-si stie interesul.
Sunt de acord, insa as dori sa precizez ca, dupa parerea mea, o parte din responsabilitatea educativa o detine si mass-media. Si trebuie ca ea sa isi asume acest rol educativ la un nivel de minima competenta si etica profesionala, efectiv la nivelul si specificul ei, indiferent daca este de tip tabloid, jurnal cu o inclinatie politica oarecare, sau jurnal auto-declarat independent, jurnal cultural, sau poate chiar blog cu intentie serioasa declarata jurnalistic alternativa. Parerea mea cat se poate de sincera si destul de des public declarata in decursul ultimului an este ca atat cultura generala “atmosferica”, cat, din pacate, probabil, sau cel putin aparent, si nivelul de cunostinte in ceea ce priveste un minim de competenta (nu mai vorbesc de etica) al mass-mediei in lb romana se afla pe undeva prin sec XIX…un lucru care mie personal mi se pare INEXCUZABIL cand orice copil cu abilitati medii de nivelul cls a VII-a, (de altfel o clasa in care si in multe scoli copii pot alege sa activeze extra-curricular jurnalistic pt o eventuala Gazeta Scolara, nu mai vorbesc de copiii de nivel de liceu), poate capata PE GRATIS educatie de jurnalist minim competent si etic de nivel de sec tarziu XX- inceput XXI de pe Internet, daca este catusi de putin motivat in acest sens, si daca stapaneste cat de cat un nivel mediu de cunostinte de o lb straina de larga circulatie internationala, preferabil lb engleza + stie sa foloseasca si Google translate, in caz ca nu intelege ceva anume. (Nu mai dau vina si pe Min Educatiei, ca ala va fi intotdeauna “de vina” si subcompetent efectiv sub orice administratie politica si in orice loc din lume.)
precizare: …se afla pe undeva prin sec XIX romanesc…
In legatura cu alfabetizarea reala a populatiei, eu inteleg ca in Romania a existat un decalaj fata de alte tari central sau vest europeene, insa acest decalaj a fost cat de cat acoperit in decursul ultimii 1/2 a sec XX pt maj populatiei, din pacate insa acum la inc sec XXI asistam cu totii, la nivel euro-atlantic la o crestere a analfabetismului functional, (deci nu numai in Romania), in care lumea stie sa citeasca, insa pur si simplu nu intelege ce citeste si nu este capabila sa utilizeze ce citeste in propriul sau interes. Cu atat mai mare devine astfel rolul educativ etic sincer asumat al mass-mediei. NU zic ca mass-media de peste tot este “fara pata”, sau optim “incoruptibila”, insa cel putin exista un oarecare grad de mandrie de breasla si de autonomie cautata chiar sincer, de adevarata a “4-a putere” intr-un stat. Si lucrul asta efectiv mi se pare ca lipseste CU DESAVARSIRE din mass-media in lb romana, in ciuda fumurilor individuale (de nivel total desuet elitist PROST INTELES) ale unor jurnalisti mai populari “intelectuali” “independenti”.
Rudolph, eu cred ca de la mass-media ni se trage. Ei au transformat politica in mizeria care este acum, au bagatelizat-o, facandu-ne sa credem ca suntem priceputi, doar pentru ca vedem greselile celor de la putere. Cati dintre cei care astazi se lauda ca se pricep la politica ar fi cu adevarat capabili sa guverneze o tara, sa isi asume responsabilitatile care decurg din functiile de conducere?
Noua ne este greu sa invatam tabla inmultirii si tu vrei sa devenim experti in politica? Daca reusesc sa constientizez ca ma depaseste, ca nu pot pricepe toate subtilitatile, de ce sa imi bag nasul, iar soarta voastra sa depinda de cei ca mine? Crezi ca eu, la 40 de ani, as mai putea invata sa fac ce face Kadia? Sau babuta care toata viata a sapat porumbul? Sau copilul care merge la scoala doar ca sa primeasca alocatia? Tu chiar crezi ca toti oamenii, cu un minim efort ar putea deveni suficient de priceputi in ale politicii?
Mie oricum nu mi se pare ca am fi egali. Diferentele sociale sunt tot mai mari, nu doar aici, ci peste tot in lume. Cu cat tara este mai “civilizata”, cu atat diferentele sociale se vad mai bine.
Babuta cu porumbul nu va pricepe niciodata mare lucru din politica, se va crampona de mici detalii, la fel ca multi dintre cei care se dau astazi experti. Nici blonzilor cu parinti arieni nu le-ar fi usor sa invete cum se sapa porumbul. Ne nastem cu anumite abilitati, ni le educam, dar avem limite. Cand nu le putem depasi, eu cred ca trebuie sa ii lasam sa se ocupe pe cei care pot mai mult.
Normal ca nu vreau sa se repete istoria, doar ma intrebam daca nu asta ar fi solutia ideala. Fiecare sa ocupe postul unde exceleaza.
Stii ca se faceau incercari de a lasa copiii liberi sa isi aleaga la scoala domeniile care ii interesau si la care pareau a fi buni?De ce nu s-ar putea aplica si mai tarziu, la adulti, aceeasi metoda?