De 4 ani, şedinţele cu părinţii la care particip de două ori pe semestru se desfăşoară într-un mod mai mult decât amuzant. Elevii sunt întrebaţi înainte de şedinţă cine va veni pentru ei. Pe baza răspunsurilor se întocmeşte un tabel.
Şedinţa este programată pentru ora 16, 30. Până la ora 17 căutăm o sală de clasă liberă, apoi aşteptăm 10 minute, “poate mai apar întârziaţi”. În acest timp copiii, care au voie şi chiar sunt rugaţi să participe la întrunire, vorbesc între ei, glumesc şi râd.
Se face prezenţa într-un mod care mie îmi aminteşte de zilele în care mă jucam de-a şcoala. Popescu. Prezent. Deci să notez că la Popescu a venit mama. Ionescu. Prezent. Deci scriu în tabel că a venit tatăl. Vasilescu. Absent. Să îi dau un telefon, să vedem de ce nu a venit. Sună la familia Vasilescu, încearcă să vorbească, dar în clasă este vacarm şi nu înţelege nimic. Scoate capul pe geam şi vorbeşte 10 minute, după care se întoarce spre noi şi ne explică de ce nu a venit Vasilescu la şedinţă.
Încercând să potolească elevii gălăgioşi, dirigintele îi dojeneşte blând: Copii frumoşi, vă rog să ţineţi cont că sunt părinţi aici, că avem treburi serioase de discutat. Aaa, acum suntem copii frumoşi? Nu mai suntem panarame, nu mai suntem delicvenţi?
Tabelul trece din mână în mână, iar noi semnăm de prezenţă. Este deja ora 17, 45. Ni se cer bani pentru gardian, bani pentru fondul şcolii, fondul clasei şi ni se citeşte din regulamentul de ordine interioară. După câteva şedinţe, am înţeles că este inutil să ne revoltăm, că insistă să ne citească, deşi majoritatea elevilor sunt deja majori sau se apropie de majorat, răspund de faptele lor, iar părinţii nu îşi pot petrece orele alături de ei, pentru a-i supraveghea.
Ora 18, 15. Ni se vorbeşte despre obrăznicia odraslelor noastre, despre bolile de care suferă dirigintele, boli care se agravează din cauza elevilor impertinenţi. Nu scăpăm nici de veşnica pomenire a calităţii educaţiei altor copiii, elevi la unul dintre cele mai bune licee ale oraşului, unde învaţă şi fiul dirigintelui. Când am îndrăznit să îi atrag atenţia că nu acesta este motivul pentru care am venit la şcoală, mi-a spus: acum înţeleg cu cine seamănă Ionuţ, de ce este atât de obraznic. Aşchia nu sare departe de trunchi. :))
Ne apropiem de ora 19. Încă nu ştim ce au mai făcut copiii noştri la şcoală, cum se descurcă, ce note au, ce probleme au întâmpinat sau vor mai întâmpina. Încercăm să aflăm amănunte despre bacalaureat, examen care ne pune pe toţi pe jar, dar dirigintele nu ştie nimic, nici măcar materiile la care vor fi examinaţii elevii. Ni se spune că trebuie să căutăm pe net, pe site-ul ministerului.
Dacă vrem să ne citească din catalog notele, face un efort şi mai rămâne puţin, deşi nu îl plăteşte nimeni să stea 3 ore cu noi. Cam aşa se desfăşoară în ultimii ani o şedinţă cu părinţii. Vreau să cred că suntem un caz izolat, că am avut ghinionul să dăm peste un diriginte mai ciudat.
Chestia cu căutatul pe site-ul ministerului e la modă peste tot, mai aes că nimeni nu pare a fi la curent cu lucrurile importante.
Să aibă baftă la examene copiii noștri, la liceu și la bac, Vienela dragă!
nu sunteți un caz izolat ! mai suntem, dar stăm doar o oră să auzim drăciile făcute de 2-3 băieți, să decartăm niște bani și suntem rugați să vorbim cu copiii acasă să stea cuminți în timpul orelor.
Dacă vrem să știm situația școlară, căutăm dirigintele într-o zi oarecare, pentru că nu-i frumos să asculți notele “în plenul clasei”.
Intradevar un caz izolat. :))
Eu mai degraba cred ca este regula generala implementata de Ministerul Invatamantului. :( dar asa, mai in secret. Daca tot este gratuit…
in liceu, ai mei nu au venit niciodata la sedinta cu parintii. diriginta nici nu mi-a cunoscut parintii, dar asta nu a fost o problema pt ea. am avut o diriga moderna, cum s-ar zice, la fel si parintii.:) poate si din cauza k am fost un copil cuminte, nu deranjam pe nimeni :D
A….mie mi se pare ok. Asa s-au desfasurat mereu . Sau nu?
Sa-ti spun cum erau sedintele la liceu la fi-miu: se incepea cu o masa festiva, toti parintii din liceu, ne intretineam cordial cu toti profesorii, apoi fiecare diriginte isi lua clasa(cam 15 elevi in clasa) si ne retrageam pentru discutii la obiect.Veneau apoi pe rand ceilalti profesori si isi spuneau si ei problemele, cele mai ;neplacute” intre 4 ochi cu parintii in cauza.Nu se dadea nici un leu.Am uitat sa zic, toata discutia era cu translator, caci profesorii vorbeau numai engleza si turca! Fi-miu a facut liceu particular, Liceul International de Informatica.:)Plus ca fiecare absenta sau abatere se comunica promt parintelui prin telefon sau sms!
Mda, inainte se punea accent pe evolutia elevilor, pe disciplina etc. Ulterior se discuta despre fondul clasei si altele, nu invers.
WOW se mai fac sedinte cu parintii ?? Pai ce clasa este baiatul tau Vienela ?
Este clasa a XII-a, Narcis. An terminal, in care am avea nevoie de sfaturi de la profesori. :((
Vienela, esti obraznica in viata reala? Mi-e greu sa te inchipui, pari o fire retinuta.
Devin obraznica doar daca sunt calcata pe coada. ;)
In rest, sunt cea mai ok persoana din lume, incerc sa nu deranjez pe nimeni. :-P
Unul dintre cele mai bune licee? Tot Caragiale si Mihai Viteazu’ se bat pe titulatura asta?
Lasa-ma sa ghicesc! Stimabilul/stimabila diriginta s-a chinuit cativa ani buni pe la Teleajen, Energetic, 1 Mai sau Vega si acum nu-si mai incape in pene de mandrie, transformandu-si frustrarile in pretentii.
Mai, tu il cunosti pe dirigu’ lui Ionut… :))
A predat la Teleajen, iar fiul dumnealui e la Caragiale. Nu s-a schimbat nimic de cand ai plecat. :))
Acum preda in Chimie. ;)
Personal poate ca nu-l cunosc, dar am fost si eu un fel de “aschie” la vremea mea. Mai adauga la asta ca am invatat in 1Mai si cred ca tabloul e destul de clar :d
mda, cunoastem, exact pe calea asta eram si noi acum un an. incepea sedinta la 6, dupa ce imi faceam de lucru inca o ora prin oras(eu termin serviciul la 5) si se prelungea pana spre 8, intr-o plictiseala infinta, in care nimeni nu intreba nimic, diriginta ne povestea ce-a mai facut ea proiecte scolare in afara subiectului, cat de indisciplinati sunt cativa (ai caror parinti, evident, lipseau), cascam, mi se facea foame, asta in cazul in care nu vedeam in catalog ceva absente sau note care-mi accelerau neuronii…
Eu nu m-as mai duce deloc la sedinte plictisitoare de astea. Mai bine lipesc hârtie.
Eventual aş ruga pe cineva să semneze drept prezent în locul meu, ca la laboratoarele de la facultate – prezenţi 15, semnaţi 27 :D
Ca veni vorba de sedinte cu parintii am primit la un moment dat un mesaj pe FB:
“caut barbat in jurul a 40 ani pentru a participa la o sedinta cu parintii. Este OK si mai in varsta …pot sa spun ca e bunicul. Am 20 de lei si mai fac rost de 10. Dureaza cca 1ora” :D
E bine că vă amuzaţi, … Restul este JALE!
Io ma fofilez maxim…cat pot mai mult si mai bine…la ambii cupchii! Mea culpa! Da’ nah! Decat sa aud aceeasi poezie , zic pas!
La mine se face o singura sedinta pe semestru si atunci se discuta generalitati :)) mereu dirigu spune acelasi lucru “nu sunt deloc atenti la ore, galagiosi, se joaca in continuu pe net, posteaza poze facute in scoala pe facebook, copiaza tema in pauza” :)) si daca vrea cineva notele sa ramana la sfarsit :))…doar ultima sedinta a fost diferita …pentru ca a venit directorul (care este si profesorul nostru de mate) si a spus fiecarui parinte in parte de cate ori a fost copilul la pregatirile saptamanalepe care el le face( din proprie vointa tocmai pentru ca noi sa luam bacul cu note mari, dar noi nu prea ne ducem) si ce “capacitati” are fiecare copil in parte, cat il duce si cat nu capul :)) Asta mi s’a parut cea mai diferita sedinta dintre toate…pentru ca s’a vorbit de fiecare in parte, dar evident nu au lipsit generalizarile de la inceput care probabil sunt spuse la fiecare clasa si fiecarui parinte care trece pe acolo:)) doar ca directorul le’a facut sa para si mai si…mai ceva ca atunci cand faci din tantar armasar…el a facut ditamai elefantul :))
Sa stii ca eu indiferent ce intreb si pe cine intreb sunt trimisa, mai nou, sa verific pe net.
Singura care m-a trimis in alta tara, daca nu imi convine situatia de aici, a fost doctorita de familie…
Este normal ca dirigintele sa insiste pe aspectul disciplina. Daca parintii ar vedea cum se manifesta “ingerasii” lor in timpul orelor, poate nu ar mai fi atat de inversunati la adresa profesorilor. Profesorii si-au pierdut toate drepturile, sunt jigniti, sunt umiliti de elevi, a caror educatie nu sunt doar ei datori s-o asigure. Educatia vine de la parinti in primul rand.
Cine nu sta in clase cu elevii 5-6 ore pe zi sa nu mai vorbeasca! Parintii isi imagineaza ca profesorii au doar obligatii fata de copii lor de parca acestia ar fi sclavii lor.
Cand tu inveti ani de zile, te pregatesti, dai examene peste examene, obtii note mari, si iti vine un adolescent care te face boschetar, sa vezi atunci cum e!
Eu atat as vrea, sa se puna camere de luat vederi in clase si sa vada si parintii ce fac odraslele lor. Cum le vorbesc profesorilor, cum urla, ce haos produc. Desi stiu parinti care isi incurajeaza copii sa aiba un tupeu fantastic, sa raspunda, sa faca circ.
*isi incurajeaza copiii
Ah, am uitat sa mentionez, si eu am fost eleva, am avut profesori care nu veneau la ore(de ex. prof de geografie, subiect despre care tu ai scris recent un articol, daca a venit de 10 ori la ore in 4 ani mare minune), care nu ne invatau nimic, care dadeau note pe nedrept, care nu isi faceau treaba, dar niciodata nu am indraznit sa ridic privirea din pamant, sa-i jignesc, sa-i reclam, sa le reprosez ceva. Mi-am vazut de treaba mea, iar parintii mei, daca luam o nota mica sau era vreo problema, ma certau pe mine, nici prin cap nu le trecea ca ar fi vina lor, a profesorilor. Dar mna, e democratie! Ah, da, am facut liceul dupa revolutie, iar parintii elevilor de acum mi-au fost colegi. Si nu pot sa cred ca isi educa, cu ghilimelele de rigoare, copiii astfel.
Eu nu pricep cum vine treaba asta cu fondurile clasei, școlii, etc. Iaca ce zice ministra de resort: Nu trebuie dati bani nici pentru fondul clasei, nici pentru cel al scolii”. Deci?
Ce se-ntâmplă, oameni buni, dacă nu mai dați nici un ban școlii? Ia-ncercați! De refuzat nu pot refuza accesul copilului la cursurile organizate, iar restul contează prea puțin sau deloc. N-au cretă să scrie pe tablă? Și ce dacă? Abia au ocazia să vorbească mai mult, să se stabilească un dialog autentic între profesori și studenți. N-au bani de catalog? Cu atât mai bine, iaca un mod simplu de a scăpa de un instrument de tortură. Etc., etc. Singurul lucru necesar pentru a învăța ceva este ca cel care-nvață să vrea să o facă. Or’ asta nu se poate cumpăra cu fondurile lui pește cerute de școală.
Mie sedintele cu parintii nu-mi fac placere… fiindca de, chiar daca eram cuminte ( in opinia mea) dupa altii faceam rele, daca toata cancelaria ma lauda trebuia sa fie un profesor care sa ma faca cu ou si cu otet, un coleg (din ala lingau care desi era sedinta cu parintii( nu cu elevii) el participa sa dea o limba si sa mai parasca pe unii si pe altii) un parinte care nu isi inchipuie cum puiutul lui care se straduieste asa mult si face si meditatii la profii de prin clasa nu ia 10 si un amarat ca mine, care de nu face pregatire la nimeni iese dupa 20 de minunte de la teza de mate cu 10 pe foaie :)), minim 9.5 ca de era viteza mare… sa fug sa imi iau de mancare, ca ma extenuau alea 20 de minunte:)).
Nu-mi aduc aminte cu drag, de sedintele cu parintii… Fiindca oricat de multe chestii bune as fi facut, tot avea tata sa-mi zica ca i-a fost rusine pentru nu stiu ce imbecilitate debitata de unul despre mine.
Stiu ca ai mai exagerat putin…dar lucrurile mai stau si asa. Depinde de profesor, cred.
Oricum, si Nice are dreptate. Elevii de azi…sunt foarte diferiti la scoala. Diferiti de cum sunt acasa sau fata de cum credem noi ca ar trebui sa fie…
Iar replica dirigintelui…mi se pare total lipsita de bun simt. :(
Eu nu am trimis parintii prea des la sedinte. Motivele sunt si cele zise de tine in articol.
O trimiteam mai degraba pe sora mea care era cu gura mai mare si…o mai potolea pe diriga…