În perioada în care citeam romanul Anna Karenina, al lui Lev Tolstoi, am avut ocazia să intru în casa unei doamne considerată de ceilalţi deosebită prin felul de a se purta, prin modul de a gândi, prin educaţia pe care o dădea fetei sale, cumva ostracizată de vecinii noştri cu vederi mai înguste.

Acolo am văzut pentru prima dată un covor persan care acoperea sufrageria din colţ în colţ, de culoare galben pai, în fiecare colţ al camerei câte un ghiveci imens cu filodendroni şi lângă bibliotecă o vază imensă, în care tronau mândre nişte flori de câmp. Acolo am văzut o altă viaţă, cu jocuri în familie, care se soldau cu punerea la treburi gospodăreşti a celui care pierdea, cu libertatea copilului de a vorbi fără restricţii în faţa membrilor adulţi ai familiei.

elefant.ro

 Influenţată de acţiunea cărţii şi de vecina pe care o credeam un fel de Anna Karenina, naivă din cauza vârstei fragede pe care o aveam, am început să îmi imaginez căsuţa pe care ştiam că o voi avea după ce voi fugi şi eu de acasă cu un ofiţer îndrăzneţ, cum era contele Vronski, iubitul Annei. Nu mi-ar fi păsat de gura lumii, de dispreţul societăţii, mai ales ştiind că eu nu aş fi abandonat copilul, ci l-aş fi luat cu mine oriunde în lume.

elefant.ro

Visam să fiu fericită într-o căsuţă mică, frumos împodobită şi plină de flori mari, visam să fiu la fel de puternică precum era eroina cărţii, care a renunţat la viaţa liniştită alături de bătrânul ei soţ pentru a se bucura de iubirea pasională înfiripată între ea şi conte.

Simţeam odată cu ea toate emoţiile prin care trecea, credeam că înţeleg toate gândurile pe care le avea, toată gelozia care o măcina. Mă înflăcăram la gândul că aş putea rescrie cartea trăind altfel decât Anna, alături de bărbatul iubit, chiar dacă îmi era doar amant (habar nu aveam ce însemna, dar suna atât de bine), alături de copilul meu, chiar dacă toţi mi-ar fi întors spatele.

După ce am aflat ce însemna cuvântul amant nu am mai fost chiar atât de entuziasmată, dar Anna a rămas pentru mine o femeie puternică, mândră şi curajoasă, care a făcut în viaţă ceea ce şi-a dorit şi care şi-a pierdut viaţa pentru că nu a putut avea ceea ce îşi dorea.

Articolul participă la concursul  Câştigă cartea The Hobbit, organizat de Kriogen cu sprijinul Librăriei Online Cărţi Diverse.