Vânătorii gonesc prin pădure, călare pe caii lor aprigi, pur-sânge. Fiecare dintre ei își poartă mândru pe umăr arma încă nefolosită în lupte importante. În desagă au câte un vis, un vis cu măriri, cu trofee, cu împliniri. Sălbăticiunea apare brusc din desișul de un verde proaspăt, se lasă o clipă privită, apoi gonește ca vântul pe tainice poteci umbrite. Destul de repede se dumiresc vânătorii că trebuie să îi ia urma, apoi să încercuiască animalul.

Se despart și fiecare își urmează drumul, știind că se vor regăsi în spațiul deschis din luminiș, acolo unde, sub iarbă, se află comoara căzută din cornul descuamat al cerbului. O parte dintre vânători speră ca sălbăticiunea să îi ducă exact în locul unde și-a ascuns nestemata, iar cealaltă parte visează să își împodobească pereții casei cu cornul descris ca fiind cel mai important trofeu de vânător.

Cerbul, deslușind apropierea pericolului, gonește prin pădure speriat, iar spaima lui mărește încordarea și speranța vânătorilor. Ajuns în luminiș, cerbul se oprește obosit și descumpănit și își așteaptă soarta. Vânătorii se înghesuie, fiecare dintre ei vrea să ajunga primul, fiecare speră ca arma cu care a plecat de acasă să îi vină de hac cerbului. O desprindere de pământ, urmată de o săritură lungă, foșnet de arme, sânge și noroi. Tăcere!

Destupată la minte, una dintre fetele participante la vânătoare cedează și se retrage atunci când își dă seama că arma ei este cu mult mai ascuțită decât a celor ce revendică multcăutata comoară. Mai rapid sau mai lent, o urmează alți trei vânători, mândri de armele lor și rușinați că au gonit prin pădure alături de pseudo-vânători. E un deșert în inimile lor, o jenă inexplicabilă, o durere surdă, o furie oarbă, toate la un loc. Având acest desen în fața ochilor, mi-am spus în gând că tare ar fi fost plăcut să am o armă ascuțită, să mă pot separa la fel de ușor de pseudo-vânătorii de pretutindeni, să nu fiu inclusă în grupul lor.

Am urmărit încordată goana vânătorilor, am văzut cerbul doborât, am aflat cine a pus mâna pe comoară, mi-am studiat arma din dotare și am decis să vă trimit în căutarea altor cerbi de poveste la psipsina, unde se aduna vânători iscusiți, cu arme ascuțite.