Orice destinație de vacanță ar alege omul, pregătirile aduc emoții puternice și așteptări pe măsură. Unii se bucură anticipând momentele ce vor urma, alții susțin că pleacă la drum fără prea mari așteptări, pentru a evita dezamăgirile. Sunt și oameni care sar peste aceste etape și fac planuri cu nemiluita, convinși fiind că nimeni și nimic nu le poate strica vacanța și că vor putea vedea oricâte obiective turistice își vor propune să bifeze. Probabil chiar au asemenea abilități de fentare a neprevăzutului.

Ascunsă în adâncul inimii, am o listă care conține o mulțime de planuri legate de multele destinații de vacanță spre care aș vrea să mă îndrept. A fost mai lungă, dar iată că pe zi ce trece îmi dau seama că nu voi putea ajunge prin toate locurile la care visez. Felie cu felie tai de pe listă unele obiective turistice și îmi îndrept privirile către altele.

I-aș fi trecut prin foc și sabie pe cei care, fără argumente clare, mi-au spulberat unele visuri și m-au convins că anumite destinații de vacanță la care visam nu merită luate în calcul. M-au înfuriat pe moment, trebuie să recunosc, dar mai apoi mi-am dat seama că mi-au făcut un bine. Poate că e mai bine să știu ce mă așteaptă și să aleg în cunoștință de cauză, nu doar vrăjită de poze frumoase. Am renunțat, fără prea multă jale și fără de suspine, la diverse obiective turistice și chiar la ideea de a petrece prea multe vacanțe în România. Dar de unde bani pentru locuri exotice, chiar și când agențiile de turism au prețuri mici?

Insulele Galapagos

Pentru a ajunge la această destinație aș face orice, spuneam cândva, influentată de cartea Terry pe urmele lui Kon Tiki. Situate în Oceanul Pacific, insulele Galapagos au peisaje de o frumusețe ireală, sunt ca o celulă izolată de restul celulelor, diferite din toate punctele de vedere. Flora și fauna acestor insule difera ca de la cer la pământ de tot ceea ce poate fi văzut în restul planetei și asta face din insulele Galapagos un loc de-a dreptul vrăjit, atins parcă de magie. Mi-a ieșit din cap că aș putea ajunge vreodată acolo imediat ce am văzut prețurile. Nici dacă aș renunța la zece vacanțe în România nu mi-aș permite o asemenea destinație de vacanță.

 

Sighișoara

Iată un oraș pe care mult timp mi-am dorit să îl vizitez. Visam să mă cazez pentru câteva zile acolo, să vizitez tot ce e de vizitat, să fac mii de poze și să mă bucur de Festivalul Sighișoara Mediavală. Iluziile mi-au fost spulberate când cineva a scris, negru pe alb, că Sighișoara nu e chiar ceea ce pare, că e un orășel foarte mic unde, în afară de festivalul cu pricina, pare că nimic nu e de văzut. Sunt convinsă că nu e așa, dar iluziile mi-au cam fost spulberate, aripile mi-au fost frânte înainte de a-mi îndrepta privirile în mod serios spre această destinație de vacanță.

Plajele din Grecia

Nu toate, dar anumite plaje din Grecia au, în loc de nisip fin, un soi de pietriș pe care nu poți merge cu tălpile goale. Aflând acest lucru, în prima clipă am fost cu adevărat dezamăgită. Așadar, pozele cu plaje superbe, cu apusuri de soare mirifice, cu fete brunete ce zâmbesc fericite sunt doar o amăgire? Nu, nicidecum, mi-am dat seama imediat. Dacă mi se va ivi ocazia de a putea alege o destinație de vacanță din afara țării, plajele din Grecia vor fi primele spre care mă voi îndrepta.

Voi căuta chiar să nu aibă nisip, căci nisip pot vedea și pe litoralul românesc, din Constanța și până în Mangalia sau mai departe. Vreau să ajung pe plaje unde pietre în toate culorile zâmbesc soarelui și fac din orice fotografie o adevărată minune artistică. Desigur, mi-ar plăcea să găsesc, dincolo de plaje însorite, și niște obiective turistice interesante, dar asta ține deja de planificarea amănunțită a unei vacanțe.

Indiferent care va fi următoarea destinație de vacanță spre care îmi voi îndrepta gândurile, astăzi vă invit să călătoriți alături de colegii mei spre felurite texte compuse cu ajutorul celor 12 cuvinte (jale, destinatie, brunete, sabie, pietris, abilitati, etape, felie, celula, infuriat, argumente, medievala).