Arie protejată

Am dat întâmplător peste un ziar în care, ascuns vederii, stătea un articol despre una dintre cele mai lungi și mai frumoase peșteri din țara noastră. Nu am vizitat-o, așa că voi vorbi despre ea în câteva cuvinte, folosindu-mă de informațiile găsite acolo. Peștera Tăușoare, cea mai lungă din Carpatii Orientali, are 300 de metri de galerii active, străbătute de râuri subterane. În total, peștera are vreo 17 000 de metri.

În această peșteră au fost găsite fosile de faună glaciară, anthodite (flori de gips), mineralul numit mirabilit și sfere de calcar unice în lume, cunoscute sub numele de Bile de Tăușoare. Tot aici își duc traiul nu mai puțin de patru specii de liliac. În peștera Tăușoare se află, ascunsă bine, o cascadă de 15 metri. Nu știu exact ce înseamnă, însă în acel articol era specificat că “peștera a fost declarată arie protejată de interes național, clasa A de protecție speologică”. Mie îmi sună ca fiind ceva foarte important.

Acum vine partea neclară mie. Peștera a căpătat statutul de arie protejată în anul 2007, fiind declarată rezervație științifică datorită multitudinii elementelor rare sau chiar cu caracter de unicat, care necesită măsuri de protecție și conservare deosebite. Ce face Consiliul Județean Bistrița Năsăud? În anul de grație 2013 decide că peștera Tăușoare, care a fost până acum închisă publicului, va putea fi vizitată contra uriașei sume de 20 lei.

Mie nu îmi miroase prea bine. Ori este arie protejată, ori va putea chiui în ea orice nea Gheorghe ieșit în week-end la plimbare! Această decizie seamănă bine cu cele luate de primarii noștri, care la fiecare nou mandat modifică deciziile luate de predecesor, din varii motive, pe care nu are sens să le enumăr acum. Cum de s-au răzgândit după doar câțiva ani? Nu sunt atât de făţarnică încât să spun că nu mi-ar plăcea să o vizitez, dacă ar fi deschisă măcar pe o mică porţiune. Mă întreb doar… Cum de unii au considerat că trebuie protejată de turişti, iar alţii consideră că nu vor fi probleme?

16 thoughts to “Arie protejată”

 1. Pot intra doar turişti care ştiu să se protejeze :D
  Glumesc. Presupun că vor să stoarcă un ban fără să ţină cont de restricţii.
  Totuşi mai există zone protejate şi în străinătate unde turiştii pot intra în anumite condiţii şi în anumite monente, obligatoriu însoţiţi.

 2. Dacă tot vorbiţi de pet-uri, vă mai aduceţi aminte de anticul termos?
  Erau prea scumpe ca să fie abandonate, erau folositoare şi în plus trebuia să ai grijă de ele să nu se spargă interiorul.
  Asta da grijă pentru mediu! :)

 3. Păi da, peştera este “protejată” cu banii ce se încasează de pe blilet, că aşa-i şade bine primarului avid de bani. Şi dacă-i protejată de ce să nu mai protejeze românul (pentru stră-stră-stră…stră nepoţii noştrii la puterea n) o urmă din epoca pet-ului?

 4. Cred ca s-a inteles gresit – sau, “jurnalistul” care a publicat info a interpretat rautacios informatia. Pestera va fi vizitata – contra cost – numai de turisti speologi, in anumite conditii (eu asa am citit).
  :)

 5. S-a defectat blogul…tema…habar nu am ce s-a intamplat. Cred ca de la prea multele mele comentarii. Glumesc dar chiar e defect. Am facut doua print-screen-uri…

  Si am vrut sa comentez aici, jos, dar s-a dus tot sus :(

Părerea ta e importantă pentru mine