Skip to main content

Ape tulburi, ape repezi

Curgând vijelios, anii copilăriei se strecoară, clocotesc și ne ies din viață așa cum numai apele repezi o fac atunci când reușesc să treaca de pietrele ce li se pun în cale. Copiii se așază cuminți în bărcuțele lor firave de hârtie și se lasă purtați de curenți, fără să își dea seama că viteza le este tot mai mare, iar anii li se scurg cu tot mai mare repeziciune.

Ca pentru a pune o stavilă în calea maturizării lor, Toyota le propune copiilor care nu au împlinit încă 15 ani o mică oprire pe tărâmul minunat al inocenței și al imaginației fără limite. Am avut de scris pentru una dintre probele competiției SuperBlog despre concursul pe care îl organizează și la care sunt invitați să participe copiii din întreaga țară. Ideea mi-a plăcut atât de mult, încât m-am decis să scriu și aici două cuvinte, pentru părinții care consideră că micuții lor au talent la desen. Un copil, un vis, o mașină, cam ăsta ar fi rezumatul.

Copilul își desenează pe foaie mașina visurilor, părintele îl înscrie în competiție și Toyota îi premiază pe cei talentați cu cadouri atractive, iar cei mai buni ajung în Japonia, într-o vizită la care mulți dintre noi visează de o viață. Nu, nu este reclamă, ci numai dorința de a fi de folos părinților care vor ca lumea să vadă cât de bine desenează copiii lor.

Mai târziu, când bărcuțele de hârtie ale copiilor ajung în ape tulburi, când maturizarea bate cu putere la ușă, cerându-și drepturile, puțini vor fi aceia care să mai aibă curajul și puterea de a-și pune visurile pe foaia de desen, de a le colora în toate culorile curcubeului și de a le lăsa să zboare libere. Să vă mai amintesc de faptul că în apele tulburi ale vieții nu se poate vedea prea clar, că mâlul se ridică la suprafață, întunecând imaginile?

Nu știu în ce fel de ape se scaldă roșcata sirenă ce ademenește trecătorii cu vorbe meștesugit așezate pe foaie, dar tot îndrăznesc să o invit la acțiune. Copiii talentați cu care lucrezi au aflat de concursul organizat de Toyota, alma?

Vă invit și pe voi, cei care mă citiți, să vedeți cum arată alte ape repezi, alte ape tulburi.

Comments
 • Radu November 25, 2013 at 6:40 am

  Imi place concursul asta! L-am aratat baiatului meu care are 13 ani jumate! 🙂

 • dor November 25, 2013 at 6:47 am

  Desenele copiilor spun atat de multe, sunt pline de culorile emotiilor simple, de formele gandurilor incipiente, care vor creste odata cu ei, inotand impreuna prin apele tulburi ale vietii…

 • Gabriela November 25, 2013 at 7:17 am

  Interesanta idee. Parintii transforma visele copiilor, in realitate. Toyota stie asta pentru ca, la varsta inocentei, imaginatia zburda libera pe campuri de vise și dorinte. Felicitari!

 • Adriana November 25, 2013 at 7:38 am

  Cum am spus si dincolo, imi place ce oportunitati li se ivesc copiilor de acum. De ar intelege si ei asta, incercand o intoarcere in timp cand nici creioanele colorate nu iti erau la indemana.

 • Andreea D. November 25, 2013 at 7:38 am

  Sper ca apele repezi ale copiilor sa se mai domolească un pic, să-i mai lase să viseze, să deseneze, să fie copii căci apele tulburi sunt tot mai adânci şi n-ai cum să nu te îneci în ele când eşti adult.

 • psi November 25, 2013 at 9:54 am

  sirena se joacă cu mărgele de sticlă. aşa zice ea. dar eu cred că e ceva mai mult şi cam venise vremea… 😉

 • Intuneric November 25, 2013 at 9:57 am

  Ne-ar trebui mai multe concursuri dintr-astea (gen Toyota), pentru ca micutii sa-si cerceteze propria imaginatie, sa se rupa – fie si pentru o clipa – de lumea “de-a gata” pe care le-o serveste mass-media de azi.

 • Ape tulburi, ape repezi | Alma Nahe November 25, 2013 at 10:48 am

  […] sensul rămânerii! Psilunatici: psi©, Adriana, carmen pricop, dor, Gabriela, Carmen Pricop, Vienela, Maya, […]

 • alma nahe November 25, 2013 at 11:40 am

  Sirena şi-a lepădat coada şi şi-a împrospătat memoria! 🙂 Mi-am amintit că îmi plăcea să desenez maşini. M-a învăţat unchiul meu, folosind figuri geometrice. A fost primul meu contact cu geometria, de care nu m-am îndrăgostit foarte tare, fiindcă nu-mi plăceau colţurile şi nici acum nu-mi plac, dar am înţeles-o.
  Sirena şi-a lepădat coada, dar nu se zbate pe uscat!

 • Ape tulburi, ape repezi… | BLOG D'AGATHA November 25, 2013 at 7:35 pm

  […] pricop, dor, Gabriela, Vavaly, Adrian, Vienela, Maya, Scorpio, Matilda, Ioana, Kadia, Abisuri, Brânduşa, […]

 • Adrian Manea November 25, 2013 at 8:04 pm

  Bravo celor de la Toyota! Dacă era ceva de genul “un copil, un vis, o rimă” o atenţionam pe Kărluţa. 🙂

 • […] invit la bucătăreală și vă recomand să-i vizitați pe: Adi Hădean, CafeauaTa, Roșcata, Vienela  și pe toți ceilalți care au trecut pe aici în căutare de retete […]

 • Rudolph Aspirant November 26, 2013 at 8:36 am

  Off topic, te-ai gandit sa pui un link in Blogroll si catre blogul tau celalalt DoarOnline, ca mie imi place sa citesc si dupa ala,dar mereu ii uit adresa, si daca il ai linkat asa pot sa dau click de la blogul asta direct la celalat blog.

  • Rudolph Aspirant November 26, 2013 at 8:38 am

   …dar daca e un conflict de interes de business,poate e mai bine totusi sa le tii separate, adica nu te lua dupa ce imie mie mai usor, gandeste-te ce e bine (atat util cat si etic) pt tine in primul rand…

 • Zina November 26, 2013 at 5:37 pm

  Este o buna oportunitate pentru parinti sa isi indemne copiii sa dea frau liber fanteziei si o buna oportunitate pentru copii de a crea, a participa la un proiect finalizat cu premii atragatoare de la Toyota. Pacat ca organizatorii nu au creat un banner care sa poata fi preluat, eu l-as fi pus pe site-ul meu cu lecturi povestite, pe care intra multi parinti si copii.

 • lili3d November 27, 2013 at 8:16 pm

  O inițiativă utilă și frumoasă.

 • maria November 27, 2013 at 11:31 pm

  desenele copiilor spun totul…spun adevarul, spun dorinta, spun visul…spun durerea….indiferent daca are talent artistic sau nu….

 • Proiectul Jester November 28, 2013 at 8:53 am

  Va invitam sa sustineti un proiect cultural pentru copii. “Povestea lui Jester” este un site de unde puteti descarca gratuit povesti bogat ilustrate si cu texte accesibile varstei. Cu ajutorul unei imprimante obisnuite obtineti o colectie de carticele numai bune de citit si de colorat. Textele si ilustratiile sunt puse la dispozitie de scriitori, traducatori si ilustratori profesionisti care sustin acest proiect din entuziasm si daruire.

  Va rugam sa ne vizitati siteul si sa ne sprijiniti descarcand povesti. Adresa proiectului este http://www.povestealuijester.ro . Va multumim.

 • javra December 1, 2013 at 12:22 am

  Nu ştiu cât s-a popularizat concursul de desen în şcoli, dacă s-a făcut. Cert e faptul că dacă nu era proba asta, eu nu auzeam de el. E drept, n-am un copil între 10 şi 15 ani.

 • elly weiss December 4, 2013 at 10:04 pm

  Pana acum n-am auzit de acest concurs. Noroc cu postarea ta 🙂

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.