Curgând vijelios, anii copilăriei se strecoară, clocotesc și ne ies din viață așa cum numai apele repezi o fac atunci când reușesc să treaca de pietrele ce li se pun în cale. Copiii se așază cuminți în bărcuțele lor firave de hârtie și se lasă purtați de curenți, fără să își dea seama că viteza le este tot mai mare, iar anii li se scurg cu tot mai mare repeziciune.

Ca pentru a pune o stavilă în calea maturizării lor, Toyota le propune copiilor care nu au împlinit încă 15 ani o mică oprire pe tărâmul minunat al inocenței și al imaginației fără limite. Am avut de scris pentru una dintre probele competiției SuperBlog despre concursul pe care îl organizează și la care sunt invitați să participe copiii din întreaga țară. Ideea mi-a plăcut atât de mult, încât m-am decis să scriu și aici două cuvinte, pentru părinții care consideră că micuții lor au talent la desen. Un copil, un vis, o mașină, cam ăsta ar fi rezumatul.

Copilul își desenează pe foaie mașina visurilor, părintele îl înscrie în competiție și Toyota îi premiază pe cei talentați cu cadouri atractive, iar cei mai buni ajung în Japonia, într-o vizită la care mulți dintre noi visează de o viață. Nu, nu este reclamă, ci numai dorința de a fi de folos părinților care vor ca lumea să vadă cât de bine desenează copiii lor.

Mai târziu, când bărcuțele de hârtie ale copiilor ajung în ape tulburi, când maturizarea bate cu putere la ușă, cerându-și drepturile, puțini vor fi aceia care să mai aibă curajul și puterea de a-și pune visurile pe foaia de desen, de a le colora în toate culorile curcubeului și de a le lăsa să zboare libere. Să vă mai amintesc de faptul că în apele tulburi ale vieții nu se poate vedea prea clar, că mâlul se ridică la suprafață, întunecând imaginile?

Nu știu în ce fel de ape se scaldă roșcata sirenă ce ademenește trecătorii cu vorbe meștesugit așezate pe foaie, dar tot îndrăznesc să o invit la acțiune. Copiii talentați cu care lucrezi au aflat de concursul organizat de Toyota, alma?

Vă invit și pe voi, cei care mă citiți, să vedeți cum arată alte ape repezi, alte ape tulburi.