Discutam zilele trecute cu fiul meu despre diverse lucruri si, la un moment dat, din vorba in vorba, am ajuns sa ii povestesc cat de mult imi placeau la scoala orele de chimie petrecute in laborator, acolo unde eprubete, pahare berzelius si tot felul de instrumente imi atrageau atentia si ma tineau concentrata. M-a privit uluit o clipa, apoi a inceput sa rada in hohote de absurdul situatiei: eu am invatat intr-un liceu care nu avea mare legatura cu chimia, pe cand fiul meu a invatat exact in liceul de chimie. Stiti care a diferenta dintre cele doua scoli? In laboratorul de chimie al liceului de chimie exista doar doua eprubete care, de teama ca s-ar putea sparge, stau inchise in dulap, ca la muzeu.

M-am revoltat imediat si m-am intrebat ce s-a intamplat cu toti banii care se adunau pentru fondul scolii, de ce nu au fost cumparate instrumentele si aparaturile necesare intr-un laborator, de ce elevii care aveau nevoie sa vada, sa cunoasca si sa utilizeze asa ceva au fost privati de lucrurile elementare. Am cautat pe internet, din pura curiozitate (caci faptul e oricum consumat), un magazin care sa comercializeze aparatura de laborator si am ramas uimita descoperind site-ul  www.precisa.ro,

 un loc unde exista absolut orice ar putea trebui intr-o regie de apa, la centralele electrice, in institutiile de sanatate publica si private, in agentiile de mediu, in laboratoare pentru analize fizico-chimice, dar si intr-un liceu presupus de chimie.

Daca www.precisa.ro pune la dispozitia celor interesati toate lucrurile care ar putea fi necesare intr-o scoala cu un asemenea profil (aparatura de laborator, consumabile, reactivi si echipamente industriale), de ce oare conducerea liceului, profesorii de chimie si toti ceilalti responsabili nu s-au ocupat de dotarea laboratorului de chimie, de ce nu au oferit elevilor sansa de a putea invata asa cum se cuvine, de a vedea cu proprii lor ochi ce inseamna de fapt analizele chimice si de a manui instrumente atat de importante, de a se familiariza cu ele inca din timpul scolarizarii?

Desigur, vaicarelile mele sunt tardive. Copilul a terminat liceul si pot oricand sa imi imaginez ca nu s-a mai simtit atras de chimie si din cauza faptului ca nu s-a putut bucura de tot ceea ce inseamna acest domeniu de activitate. Dar, pentru ceilalti elevi care vor trece prin respectivul liceu sau prin altele din tara, daca-s la fel de (putin) dotate, tare mi-as dori ca persoanele responsabile sa se ocupe de aprovizionare, sa dea o fuga pana pe site-ul www.precisa.ro si sa comande macar cate putin din tot ceea ce exista pe acolo, instrumentele care le-ar putea fi de folos atat profesorilor de chimie, cat si tinerilor care calca pragul laboratoarelor din scoli.

Nu stiu cum e situatia prin alte parti, dar sper din tot sufletul ca macar in alte institutii publice si private sa existe aparatura de laborator, consumabile, reactivi si echipamente industriale, iar daca sunt prea putine, prea vechi, prea… cine mai stie cum, cei responsabili sa se ocupe de cumpararea lor, mai ales ca internetul spune clar: www.precisa.ro este locul unde se gaseste absolut orice ar putea fi necesar intr-un laborator.