România este unul dintre statele Uniunii Europene în care împrumuturile nebancare au oferit una dintre cele mai impresionante creşteri în materie de credite pe piaţa financiară. Pe fondul scăderii nivelului de creditare din partea instituţiilor bancare şi a înăspririi condiţiilor de împrumutare a persoanelor fizice, împrumuturile oferite de către companiile IFN au constituit una dintre cele mai puternice alternative pentru cei care aveau nevoie de bani pe termen scurt, aşa cum au concluzionat experţii financiari Monily.
Evoluţia pieţei împrumuturilor nebancare din România
Anul 2006 a constituit momentul în care împrumuturile nebancare şi-au făcut apariţia în ţara noastră sub forma creditului cu buletinul. Aceasta era metoda preferată a românilor pentru achiziţionarea de bunuri electrocasnice direct din magazin, doar pe baza prezentării unui act de identitate. Ulterior, ca urmare a crizei, după anul 2009 împrumuturile nebancare au început să fie privite ca o soluţie pe termen scurt pentru imprumutatea de bani. Odată cu trecerea crizei financiare, începând cu anul 2013, pe fondul creşterii economice din România, numărul societăţilor IFN a crescut, în momentul actual acesta ajungând la aproximativ 200 de companii nebancare, conform părerii avizate a experţilor internaţionali în finanţe de la Monily.
De asemenea, numărul creditelor rapide acordate s-a mărit de la an la an; în anul 2013 valoarea totală a împrumuturilor nebancare acordate a fost de 422 de milioane de euro, acesta crescând până la 522 de milioane de euro în 2014. În anul 2016 nivelul total a creditelor a fost de 1,7 miliarde de Ron, ceea ce a însemnat un nou record în materie de împrumuturi nebancare. În general, valoarea unui credit rapid accesat de o persoană fizică este situat între 500 şi 1000 Ron, perioada de rambursare întinzându-se de la 25 de zile şi până la maxim 60 de zile.
Principalele argumente în favoarea accesării unui credit nebancar sunt legate de perioada de timp foarte scurtă în care un astfel de împrumut se poate obţine (între 24 şi 48 de ore). De asemenea, nu sunt solicitate foarte multe documente, nu sunt necesare venituri foarte mari (este una dintre avantajele importante ale unui astfel de împrumut, acesta fiind accesibil persoanelor cu venituri mici, situate în general în jurul valorii unui salariu minim pe economie). Timpul de analiză al solicitării de credit este foarte scăzut în raport cu cel al solicitării unui împrumut de la o bancă (o astfel de cerere de credit este analizată în maxim 24 de ore, iar banii sunt viraţi, în cazul obţinerii aprobării, tot în maxim 24 de ore, în timp ce banca are nevoie de cel puţin 7 zile pentru a analiza o cerere, ca urmare a solicitării unui număr ridicat de acte).
Oferirea unui împrumut cu dobânda de 0% a constituit una dintre cele mai inteligente mişcări ale companiilor nebancare, astfel încât peste 44% dintre români declarându-se foarte interesaţi de accesarea unui astfel de împrumut. 26% dintre români au beneficiat de credite nebancare chiar dacă au venituri mici şi foarte mici, iar 21% dintre persoanele care nu au primit un împrumut de la o bancă au reuşit să obţină un credit de la o instituţie nebancară. După cum se poate obeserva instituţiile IFN sunt de mare ajutor românilor încă de la lansarea pe piaţa financiară, iar previziunile pentru viitor sunt deosebit de pozitive.
Acestea sunt niste firme ale unor camatari cu acte in regula, crunte si adanci capcane.