Descopăr cu stupoare că am o relaţie specială cu ziua de 8 martie. Nu pentru că sunt femeie şi mamă, ci pentru că toate mi se întâmplă în această dată, la un  interval de câţiva ani. Despre felul în care am reuşit să stric surpriza pregătită de soţul meu v-am povestit. Astăzi aş vrea să vă relatez o întâmplare care a avut loc pe 8 martie 1994, adică în ziua în care Ionuţ al meu împlinea trei luni de viaţă.

Primise o mulţime de hăinuţe după ce l-am născut. Credeam că nu voi fi nevoită să îi cumpăr nici măcar un costumaş până la un an. Şi totuşi, în ziua de 8 martie, la doar trei luni de la naştere, am descoperit că nu am nimic potrivit pentru a-mi îmbrăca bebeluşul. Unele hăinuţe erau prea mari, altele deja mici, iar cele care i se potriveau la mărime erau prea subţiri sau prea groase, oricum, nepotrivite pentru începutul primăverii.

Am dat din colţ în colţ, neştiind cu cine să îmi las copilul până când dau o fugă în centru să îi cumpăr un costumaş drăguţ. Soţul meu era la muncă, iar eu am vrut să o iau şi pe sora mea cu mine, pentru a ne sfătui. Aşa se face că, pentru prima şi ultima dată în viaţă, mi-am lăsat copilul cu o persoană străină, cu o vecină care a fost amabilă să stea o oră, două cu el. Am pregătit absolut tot ce ar fi putut să îi uşureze aşteptarea. Copilul hrănit, schimbat, adormit. Pentru ea bănuţii cuveniţi, cafea, prăjiturele, suc.

Intram din magazin în magazin, dar nu găseam nimic care să se potrivească dorinţelor mele. Aproape că alergam pe stradă, de teamă că se trezeşte copilul şi eu nu sunt lângă el. Sora mea deja bombănea, spunând că sunt prea pretenţioasă, că aş putea lua un costumaş oarecare, cu care să îmi îmbrac copilul, apoi să îl scot la o plimbare prin magazine.

În sfârşit, am găsit un costumaş alb, pe placul meu şi, mai mult alergând, am ajuns acasă. Ionuţ dormea liniştit, iar vecina…

-Vai, Vienela, ce cămară aprovizionată ai! Vai, Vienela, ce bine miroase parfumul de pe noptiera din dormitor! Te superi că m-am dat şi eu puţin? Vai, Vienela, am văzut că ai mai multe creme în baie. Nu îmi dai şi mie una? Vai, Vienela, tare bună a ieşit mâncărica. Am gustat şi eu puţin. Vai, Vienela, nu ai scos cam devreme florile pe balcon? Vai, Vienela, cine este fata din poza aia? Cum care poză? Cea din albumul roz, care este în sertar! Vai, Vienela…

Vai mie, îmi răscolise toată casa! Nu scăpase nici un loc în care să nu îşi bage nasul! Pentru că mâine este 8 martie şi nu se ştie ce mi se va mai întâmpla, mă gândesc să le dau de astăzi un sfat preţios mămicilor: nu vă lăsaţi copiii cu vecina, nu plecaţi cu copilul prin magazine primăvara, când toţi sunt răciţi, nu lăsaţi copilul singur în casă pentru a pleca în căutare de costumaşe. V-am găsit eu un site bine aprovizionat, http://www.hainutelepiticilor.ro/, de unde vă puteţi alege tot ce doriţi pentru copil, fără nici un efort, fără teamă că paţiţi ca mine sau chiar mai rău.