Îi place să mă sperie. A descoperit de mic că sunt genul de mamă-cloşcă şi profită pentru a se distra pe seama mea. Nu îi iese mereu, pentru că mi-am mai revenit şi eu, nu mă  mai port ca atunci când avea doi ani. Totuşi, uneori nu pot rămâne nepăsătoare, oricât aş încerca.

Acum vreo doi, trei ani a plecat de acasă, spunând că merge să îşi ajute un prieten să tencuiască un perete. Era pentru prima dată când vedea de aproape cum se tencuieşte. M-am gândit că nu va avea altceva de făcut decât să pregătească materialul sau să îl care până la zidul cu pricina. Îl şi vedeam întorcându-se cu bătături în palme, obosit şi decis să nu-şi mai ajute vreodată prietenii la tencuit. Dar m-am înşelat.

S-a întors seara târziu, plin de entuziasm şi hotărât să meargă şi a doua zi. Îmi spusese doar o parte de adevăr înainte de a pleca la treabă. De fapt, prietenul lucra în vacanţă şi îi propusese lui Ionuţ să meargă cu el, să câştige un bănuţ şi să înveţe o meserie. L-am întrebat cum i s-a părut. Mi-a dat să văd un filmuleţ pe telefon. Am crezut că îmi stă inima în loc: copilul meu, pe care l-am ferit mereu de pericole, pe care l-am învăţat să se protejeze, să nu aibă parte de accidente, atârna râzând într-o sfoară, la etajul doi al unei clădiri.

Da, plecase cu acel prieten să lucreze ca alpinist utilitar. A petrecut toată vara şi o parte din toamnă în coardă, făcând diverse munci pe la blocurile din oraş. Era tot mai încântat, îmi vorbea despre hamuri, coarde, carabiniere, chingi şi nu ştiu ce chestii de ancorare. Nu îi păsa că venea murdar acasă, că stăteam cu grija lui toată ziua, că făcea o muncă grea. Visa la căţărări pe munţi, visa să devină alpinist, visa să îşi cumpere echipament, să aibă propriul ham…

Prietenul a plecat în Anglia şi noi ne-am liniştit. Până astăzi, când am aflat că s-a întors şi îl aşteaptă pe Ionuţ să intre în vacanţă, pentru a reîncepe aventura. Nu pe munte, cum visa Ionuţ, ci tot la blocuri, în oraş. De data aceasta, vreau să mă asigur că îi va fi bine, că nu va păţi nimic, că totul este nou şi în stare perfectă. Am tot căutat pe net, până când am găsit site-ul echipamente-deprotectie.ro, de unde vreau să îi cumpăr tot ce va crede el de cuviinţă. Dacă tot s-a molipsit cu acest microb, măcar să îl ştiu în siguranţă, echipat cu tot ce are nevoie.