În fiecare seară venea la blocul nostru un băiat din cartier. Era prietenos, cânta foarte bine la chitară şi avea mereu ceva de povestit. De la el am aflat cât este  de frumos lacul Snagov. Nu am avut nevoie de prea mult timp de gândire. Ne-am hotărât să petrecem şi noi o duminică pe lac, să înotăm, să ne plimbăm cu vaporaşul, să ne distrăm.

Ajunşi acolo, ne-am înfiorat puţin la vederea vaporaşului care străbătea maiestuos suprafaţa lacului, formând valuri. Nedumeriţi, am încercat să măsurăm adâncimea apei cu beţe, apoi cu un bidon umplut cu apă, legat cu şireturi multe, dar nu am reuşit să dăm de fund. Aflu acum că ar avea un maxim de 9 m.

Mi-am dat şlapii jos, dornică să bag picioarele în apă, să o testez. Unul dintre băieţii de la bloc, în încercarea de a face o glumă, mi-a aruncat papuceii în mijlocul apei, silindu-mă astfel să îmi arăt “talentul” de înotătoare. Apa era caldă, însă în jurul picioarelor mi se încolăceau alge, iar asta mă făcea să nu mă simt stăpână pe situaţie. Când am prins primul papuc, deja nu mă mai temeam, aşa că am intrat în jocul băieţilor şi am folosit şlapii în loc de minge.

Când ne-am întors la mal, am atins cu piciorul bara de susţinere a podeţului (oare să îi spun debarcader? ). Nu am simţit nimic, dar la ieşire, sângele ţâşnea din mai mult de zece locuri, pe toată lungimea tălpii (încă mai port semnele scoicilor care m-au tăiat). Ca pentru a-şi spăla păcatele, băiatul care îmi aruncase şlapii în apă mi-a oferit tricoul lui, să mă bandajez.

Cum eu sunt mereu vitează, chiar şi când nu trebuie, am continuat să intru în apă, să mă joc şi să culeg nuferi, pe care i-am luat acasă. Aţi ţinut vreodată un buchet de nuferi în dormitor? Când m-am trezit a doua zi, în camera mea puţea a baltă, a peşte stricat, a ceva oribil. O floare atât de frumoasă, care răspândeşte un miros atât de urât…

Cu toate că am mai fost de multe ori acolo, nu am mai intrat în lacul Snagov, unde algele se încolăcesc de picioare, punându-ţi viaţa în pericol. Nici nu am mai băgat nuferi în dormitor, să le simt iar duhoarea.