Skip to main content

Alge, scoici, nuferi

În fiecare seară venea la blocul nostru un băiat din cartier. Era prietenos, cânta foarte bine la chitară şi avea mereu ceva de povestit. De la el am aflat cât este  de frumos lacul Snagov. Nu am avut nevoie de prea mult timp de gândire. Ne-am hotărât să petrecem şi noi o duminică pe lac, să înotăm, să ne plimbăm cu vaporaşul, să ne distrăm.

Ajunşi acolo, ne-am înfiorat puţin la vederea vaporaşului care străbătea maiestuos suprafaţa lacului, formând valuri. Nedumeriţi, am încercat să măsurăm adâncimea apei cu beţe, apoi cu un bidon umplut cu apă, legat cu şireturi multe, dar nu am reuşit să dăm de fund. Aflu acum că ar avea un maxim de 9 m.

Mi-am dat şlapii jos, dornică să bag picioarele în apă, să o testez. Unul dintre băieţii de la bloc, în încercarea de a face o glumă, mi-a aruncat papuceii în mijlocul apei, silindu-mă astfel să îmi arăt “talentul” de înotătoare. Apa era caldă, însă în jurul picioarelor mi se încolăceau alge, iar asta mă făcea să nu mă simt stăpână pe situaţie. Când am prins primul papuc, deja nu mă mai temeam, aşa că am intrat în jocul băieţilor şi am folosit şlapii în loc de minge.

Când ne-am întors la mal, am atins cu piciorul bara de susţinere a podeţului (oare să îi spun debarcader? ). Nu am simţit nimic, dar la ieşire, sângele ţâşnea din mai mult de zece locuri, pe toată lungimea tălpii (încă mai port semnele scoicilor care m-au tăiat). Ca pentru a-şi spăla păcatele, băiatul care îmi aruncase şlapii în apă mi-a oferit tricoul lui, să mă bandajez.

Cum eu sunt mereu vitează, chiar şi când nu trebuie, am continuat să intru în apă, să mă joc şi să culeg nuferi, pe care i-am luat acasă. Aţi ţinut vreodată un buchet de nuferi în dormitor? Când m-am trezit a doua zi, în camera mea puţea a baltă, a peşte stricat, a ceva oribil. O floare atât de frumoasă, care răspândeşte un miros atât de urât…

Cu toate că am mai fost de multe ori acolo, nu am mai intrat în lacul Snagov, unde algele se încolăcesc de picioare, punându-ţi viaţa în pericol. Nici nu am mai băgat nuferi în dormitor, să le simt iar duhoarea.

Comments
 • Dana November 9, 2012 at 6:14 am

  N-am inotat niciodata in lacul Snagov, am fost doar la picnic-uri pe acolo, m-am plimbat mult pe marginea lui. Iar duhoarea florilor de balta am simtit-o din plin in parcul circului din Bucuresti. Lacul e plin nu de nuferi, ci de lotusi egipteni.

 • Szasz Sebes Paul November 9, 2012 at 6:17 am

  Buna dimineata! Sa aveti o zi minunata!

 • cotos November 9, 2012 at 7:01 am

  Eu am acules nuferi, dar nu i-am tinut veci in camera, dar nici de acum incolo nu o sa o fac…:)

 • g.cojo November 9, 2012 at 7:07 am

  ihhh, alge! Mi-e o sila teribila de ele… Ador sa inot, dar nu suport ideea de chestii care imi ating corpul si care se mai si incolacesc in jurul lui…

 • Mirela November 9, 2012 at 7:10 am

  Vienela, cred că ai cules și tulpinile aflate deja în putrefacție, apa fiind plină de alge și lacul nefiind curățat. Spun asta pentru că superbul ”nenufar” (=frumosul, în limba egipteană) are un miros plăcut, fin, fiind folosit în industria parfumurilor. Există și varietăți fără mireasmă, există și cu miros de alcool, dar lotusul, de exmplu, are un miros splendid! Și nufărul alb are parfum fin.
  Uite aici cam câte parfumuri celebre sunt inspirate din parfumul nuferilor:
  http://www.fragrantica.ro/note/nufar-30.html
  Multe ai mai făcut! Bine-ai făcut! 😉

 • OchiiVerzi November 9, 2012 at 7:47 am

  :)) nu e bine ca te-ai taiat dar e mai bine decat daca te-ai fi intalnit cu un sarpe, sau doi 😀 … sau mai multi.

 • Minnie November 9, 2012 at 7:51 am

  Inotul nu e pasiunea mea si mai ales în alge…. mi sa facut pielea gainii pe mine! Brrrr!! Vezi ca ai o leapsa de la mine!

 • Ioana K-Man November 9, 2012 at 8:13 am

  Mi-ai amintit de copilarie, cand treceam de la unii la altii tot felul de flori exotice scarboase de apa, ce creasteau in otet si aveau un miros oribil.
  Bleah.

 • Anca November 9, 2012 at 8:30 am

  E asa o poveste cu talc, niste amintiri din care ori invatam ceva, ori ramanem cu niste amintiri placute sau chiar nu.
  Oricum trebuie sa recunoastem ca baiatul a fost galant. Bine ca nu ti-a dat branci in apa. Ai avut sansa!

 • Ana-Maria November 9, 2012 at 8:34 am

  OOO , ce aventura…
  Mi-amintesc si eu de Marea Neagra cu alge…de imputiciunea emanata de scoicile de pe mal si algele in putrafctie….in locurile unde nu se curata plaja… E cumplit sa inoti si sa simti ceva ca se lipeste de corp…pe mine ma infioara si inspaimanta , desi am pretentia ca sunt o foarte buna inaotatoare…
  Nu stiam despre nuferi , niciodata nu am cules si nici nu am tinut in mana.
  Un weekend placut iti doresc!

 • silavaracald November 9, 2012 at 8:42 am

  Ciudat e ca duhoarea asta de plante de balta imi place. Probabil ca o asociez cu mirosul algelor aruncate pe mal, la mare, de valurie noptii. 🙂

 • arakelian November 9, 2012 at 8:48 am

  nici eu nu ma omor dupa mirosul de alge 🙂
  Mi-a placut insa actiunea de asta vara a unor tineri ecologisti, care au curatat apa si plaja. Ieftin. Cu o plasa donata de la un santier terminat.

 • Taraboste November 9, 2012 at 9:02 am

  Asa-i in viata … unele lucruri sunt poleite cu “aur” dar realitatea te inspaimanta, asa cum altele par de rahat si sunt mai frumos mirositoare ca un trandafir.
  Oricum, nu stiam de problema asta a nuferilor … 🙂 noroc cu tine ca nu se stie cand aduceam unii cadou nevestei 😀

 • Probiu November 9, 2012 at 9:08 am

  Nuferii nu sunt ocrotiti?

  • Narcis November 9, 2012 at 9:37 am

   Probiu, vienela are voie sa faca orice vrea ea :)).
   Vienela si eu m-am taiat de foarte multe ori in apa, dar nu simti nimic, cand iesi dn apa se vede grozavia 🙂

 • Rolling Ideas November 9, 2012 at 10:35 am

  În ciuda tăieturii şi a mirosului, uite cu ce amintiri faine ai rămas.

 • florentin November 9, 2012 at 11:22 am

  Spre rusinea mea ,nascut /crescut pe malul Dunarii ,nu stiu sa inot , dar pe plaja fiind ,intr-o vacanta de vara ,un amic a intrat sa inoate si la iesirea din apa a calcat pe un fund de sticla . Nu va mai spun cum tasnea sangele si cu ce viteza am ajuns la spital …doar ca ,amicul s-a ales cu niste copci de mai tota frumusetea ,plus celebra injectie !

 • bogdana November 9, 2012 at 12:10 pm

  Si eu am vrut sa inot in snagov, noroc ca m-a oprit Adi. Balariile de pe fundul lacului sunt foarte periculoase. Pot sa mai adaug ceva la fel de placut: toate vilele de pe malul lacului ghici unde deverseaza?

 • mixy November 9, 2012 at 1:45 pm

  alge ca alge, dar dacă mi se pun cârcei în apă simt că înec de frică…
  Și sunt niște nuferi frumoși pe Snagov… miros urât de la distanță !

 • Nice November 9, 2012 at 2:03 pm

  Nici macar nu cred ca am vazut nuferi pe lac, daramite sa-i culeg. Insa tare mi-ar placea sa merg in Delta sa-i fotografiez. 🙂 Parca era un loc special amenajat la Gradina Botanica, dar tocmai nufarul lipsea din mijlocul bazinului. Erau frunzele…
  Cum zicea cineva mai sus, multe ai mai facut. Incep sa cred ca am trait degeaba. 😛

 • zdwub November 9, 2012 at 2:10 pm

  E bine daca nu s’a dus buna dispozitie si ai continuat sa te distrezi 🙂

 • D-Petre November 9, 2012 at 3:16 pm

  Putoarea a fost pedeapsa nufarului pentru ca l-ai scos din mediul in care el arata bine 🙂

 • CARMEN November 9, 2012 at 6:58 pm

  :)) amuzanta experienta ta pe lacul Snagov :)) draguta poveste.
  eu stiam despre nuferi ca nu este voie sa fie culesi de aceea nici nu am incercat niciodata sa am unul, dar ca ar putii asa cum spui, a peste si namol, nu m-as fi gandit niciodata! adevart spui – oare cum poate o floare atât de delicata si gratioasa sa nu miroasa divin?! 🙂

 • Leapsa stomatologica | Probiu.ro November 9, 2012 at 10:03 pm

  […] noi cu ce se spala pe dinti Emil Calinescu, Adelina, Claudiu, George, Taraboste, Lucianna, Vienela si care o mai fi tare-n gura Tweet(function() { var po = document.createElement('script'); […]

 • elly weiss November 10, 2012 at 1:57 pm

  Nuferi, nu lotusi, am vazut si tinut in casa insa miros foarte frumos. Asa cum spune Mirela. Nu stiu de ce sa fi mirosit aceia urat. Cred ca si lotusii ar trebui sa miroase la fel…
  In plus, daca ai fi stiut, puteai opri sangerarea cu nodurile rădăcini…

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.