Skip to main content

Alegeri

Auzisem bârfele care circulau pe seama lor, dar nu le-am dat crezare. Mi se părea de domeniul absurdului, al fantasticului, ceea ce se spunea despre ei. Nu îi cunoşteam personal şi nici nu îmi doream, dar ne-am întâlnit întâmplător la un chef şi de atunci îmi amintesc mereu faza care m-a şocat, ori de câte ori lângă mine se pomeneşte cuvântul incest.

Frate şi sora, semănând ca două picături de apă, frumoşi şi sănătoşi, lăsau în urmă oameni dezgustaţi, şocaţi, zguduiţi de revolta şi repulsie, oameni care nu reuşeau să înţeleagă. Nu am crezut nici un cuvânt până când nu i-am văzut cu ochii mei cum se sărutau lasciv, cum se mângaiau prin zonele erogene, cum se priveau cu ochi de îndrăgostiţi. Cineva spunea că joacă teatru, pentru a ieşi în evidenţă. Dacă era adevărat, sigur aceşti doi fraţi erau cei mai buni actori văzuţi de mine vreodată.

De o săptămână, nu este zi să nu îmi amintesc de ei, din cauza filmelor la care mă uit. Nu ştiu dacă este un nou curent sau sunt simple coincidenţe, dar de câteva zile nimeresc doar filme în care doi bărbaţi fac dragoste, filme în care se culcă frate cu soră, filme în care doi bărbaţi împart aceeaşi femeie. Nu, nu sunt filme pentru adulţi, ci filme care au primit laude din partea publicului, filme care chiar mi-au plăcut.

Despre serialul Familia Borgia citisem la Kadia. Îmi stârnise curiozitatea. Îmi doream să îl văd. Nu l-am căutat intenţionat pentru că mă feresc de seriale, ştiind că dau dependenţă, pentru că seara nu este loc pentru mine la calculator, dar nici nu am mutat programul când am dat la tv de el. O seară, a doua seară, seara în care Lucrezia se iubeşte cu fratele ei în chiar noaptea nunţii, când ar fi trebuit să fie în pat cu soţul ei. Ştiam că istoria vorbeşte despre aventurile incestuoase ale acestei familii, dar una este să citeşti, alta este să vezi, chiar şi într-un film, cum frate şi soră fac dragoste pasional.

Cel de al doilea film care mi-a atras atenţia şi pe care l-am urmărit cu mare plăcere a fost Farinelli (regia Gerard Corbiau), o poveste romanţată despre fraţii Carlo (Farinelli) şi Riccardo Broschi, despre muzică, artă, iubire şi suferinţă. Ştiu, trăim vremuri în care sexul este la liber, fiecare poate face ce vrea cu cine vrea, însă nu m-am putut abţine să nu îmi amintesc de vecinii mei de cartier atunci când am văzut scena în care fraţii Broschi împart cu dragoste şi înţelegere aceeaşi femeie.

Poate că sunt eu înapoiată, poate că m-am încuiat în ideea că în pat este loc doar pentru doi oameni şi în nici un caz nu pentru mai mulţi, mai ales dacă au legături de sânge. Dar nici nu condamn pe nimeni, nu judec şi nu vreau să ştiu ce se ascunde în spatele acestor alegeri. Totuşi, ce se ascunde în spatele acestor alegeri?

Comments
 • Scorpio June 21, 2013 at 6:25 am

  Ce se ascunde? Probabil frustrari personale, frica de necunoscut, teama ca un strain sa nu te inteleaga asa de bine ca cel apropiat tie(sora, frate). Chiar nu stiu, nici macar nu am incercat sa inteleg, pentru ca este peste puterile mele de intelegere.
  Cat despre relatia mama fiu sau tata fiica…la fel…no coment.

 • Cristina June 21, 2013 at 6:29 am

  Nu stiu ce se ascunde in spatele acestor alegeri . Ce ma preocupa pe mine este gradul de rudenie intre membrii aceleasi comunitati.Ma refer aici in special la satul romanesc , unde inevitabil toata lumea e ruda cu toata lumea . Se casatoresc in aceeasi comunitate …de unde si un profil psihologic asemanator …

 • Mirela June 21, 2013 at 6:44 am

  Vienela, The Borgias este doar un film, bine realizat, părerea mea. Că o fi fost așa, putem doar să presupunem, tocmai am citit că Lucreției i se pun în cârcă mai multe păcate decât ar fi comis…Dar tu ai văzut în realitate incestul, pe viu, ai stat lângă cei doi frați care se pipăiau, brrrrr, crede-mă că nu aș fi rezistat acolo, mă ia cu greață, ok, sunt demodată, alta n-am. Cu homosexualitatea ne împăcăm, e strict problema lor, dar incestul e cu totul altceva, pur și simplu intră în altă categorie. Ai văzut filmul ”Culoarea purpurie”? Ți-l recomand, dacă nu l-ai văzut.”În anul 1909, Celie o fetiță de 14 ani care trăiește în Statele din Sud, a fost lăsată a doua oară gravidă de tatăl său ” (așa începe cronica filmului). Incestul ar trebui pedepsit aspru de tot, legea e mult prea miloasă. Of, ce orori. Să ai o zi frumoasă!

 • Rolling Ideas June 21, 2013 at 6:55 am

  Se ascund dorinţa de a epata, de a fi diferit, frustrări sau pur şi simpu pasiune incontrolabilă. Totuşi, eu cred că modernismul şi toleranţa nu trebuie să schimbe definiţia normalului. Iar incestul şi coruperea minorlor sunt ilegale.

 • Petala Calatoare June 21, 2013 at 7:12 am

  Nu stiu ce se ascunde, treaba lor, eu una prefer sa ma tin departe de astfel de cupluri si de astfel de filme. Cat or fi ele de capodopere, mie nu-mi fac bine, deci nu ma uit.

  • mixy June 21, 2013 at 11:57 am

   Nu le prea poţi feri, sunt la modă.
   Mă mai gândesc uneori că ăia sunt actori, n-au treabă cu realitatea.

 • cotos June 21, 2013 at 7:27 am

  Nu e normal, insa e alegerea lor. Mi se pare dezgustator si sunt repulsat cand vad asa ceva. Incestul nu isi are locul in aceasta lume.

 • Lexa June 21, 2013 at 7:46 am

  Mi se pare pur si simplu de domeniul fantasticului…… Dar parintii celor doi cum reactioneaza la asa ceva?

 • psi June 21, 2013 at 8:22 am

  că oamenii au alte orientări sexuale decât normalul acceptat, pe mine nu mă deranjează, deși mulți oameni afirmă tot felul de inepții pe tema aceasta. toate studiile au arătat că ea există, se dezvoltă de multe ori chiar în mediul uterin și nu este o alegere. factorii biologici concură adesea cu cei de mediu, rezultând ca și la animale cele trei tipuri de orientări: homo, hetero și bisexualitatea. ba chiar mă amuză păreri de genul: ar trebui duși la biserică ori la psihiatru și mă revoltă violența împotriva acestor oameni care de multe ori au sclipiri de geniu. cine suntem noi să judecăm pe ceilalți? cu ce sunt mai buni, de pildă heterosexualii care agresează copiii?

  istoria lucreziei borgia, așa cum este cunoscută astăzi este … exact istorie împletită cu fantastic. familia din care ea a făcut parte a avut mulți ani puterea la bunul plac. este firesc să auzim și când vine vorba despre ea ( a trăit doar 38 de ani) tot felul de grozăvii, căci era din aceeași familie a cărei cruzime, nu mai încape îndoială, este fără margini.
  și dacă crimele familiei sale au fost dovedite, să nu uităm că femeile erau în epocă folosite adeseori pentru mezalianțe, iar lucrezia, deși nu există un portret al ei, era cunoscută drept o femeie extrem de frumoasă. chiar văzusem un reportaj care ridica multe semne de întrebare privind tânăra din ferrara.

  cât despre incest… și cu asta închei până nu pun de-o postare, incestul, pedofilia… eu spun că nu există pedeapsă pentru așa ceva. nicio pedeapsă nu este destul.

 • Andreea D. June 21, 2013 at 8:22 am

  Eu cred că sunt frustrări şi dorinţa de a se afirma cumva, altfel par şterşi.
  Nu mi se pare normal nu ştiu ce cred ei despre copii care-i văd făcând gesturile astea-n public. Înţeleg că pentru ei nu contează ce cred ceilalţi pentru ei, dar…minorii trebuie protejaţi!

 • alice June 21, 2013 at 8:40 am

  Fiecare cu ale lui. In trecut se casatoreau intre ei oricum si ieseau copiii vai de capul lor. Acum daca o fac doar pt placerea sexuala, iar, e treaba lor, fiecare cat poate si cat stie. Iar istoria, mai nou, spune ca nu ar fi existat niciun incenst intre fratii Borgia. Mie serialul imi place dar este facut ca sa fie scandalos si spectaculos, nu urmeaza istoria fidel. Dar poate nici istoria nu reda realitatea corect…nu o sa stim niciodata.

 • Adrian Manea June 21, 2013 at 8:43 am

  E o lume pur şi simplu bolnăvicioasă!!!!

 • Nice June 21, 2013 at 9:01 am

  Poate sunt oameni care nu suporta banalul, obisnuitul, clasicul si isi doresc mereu altceva. Iubesc provocarile, interzisul. Cu cat epateaza mai tare, cu atat se simt mai bine. Oameni care se plictisesc de orice e comun si incalca cu fervoare regulile…

 • Adriana June 21, 2013 at 11:44 am

  Despre asta ştii că am scris chiar de curând un articol. Personajele erau tată -fiică. Cunosc un zvon şi despre soră-frate,doar că cei doi sunt marcaţi şi acum de răutatea oamenilor, fiecare având vieţi frumoase separat. Oricum ar fi, pentru o parte din noi va fi subiect de neînţeles.

 • alma nahe June 21, 2013 at 12:40 pm

  Adevărul e că dacă priveşti de unde spune chiar biserica că a pornit totul…Adam si Eva au fost primii, nu? Şi după? Cum au populat? Cred că e (în) natura umană şi atât. Primele descoperiri în materie de sex se întâmplă între apropiaţi(fraţi, verişori). Eu, la orele de curs, cu copiii, şi împreună cu părinţii am descoperit multe poveşti. Încercăm împreună să-i direcţionăm…prin teatru. E (mai mult o) terapie prin teatru ce fac eu cu ei. Nu am timp acum să dezvolt, dar voi reveni cu alte puncte de vedere. Numa’ să-mi amintesc. 🙂

 • Lavinia June 21, 2013 at 12:49 pm

  Vreau si eu sa vad Familia Borgia. De cand ma tin sa-l descarc! In vremurile biblice, ca sa zic asa, incestul era ok, ceva normal, chiar recomandat in familiile nobile, sa nu se amestece nobilimea cu plebea. Eu sunt toleranta cu orientarile sexuale dar nu cu incestul sau cu pedofilia.

 • Vladimir June 21, 2013 at 1:46 pm

  Curiozitate, evident. Dorinta de explorare, de variatie. Jocurile sexuale (care nu-s de fel doar perversiuni sau incesturi) sunt o chestie aventuroasa ba chiar si instructiva. Iar casnicia si patul ei e pe cat de liber aleg cei doi sa si-l faca. Nu trebuie sa fie doar doi, daca ambii considera ca merge si un al treila sau al patrulea din cand in cand. Ce mi se pare mie vital este ca partenerii initiali sa aiba aceleasi pareri in domeniul asta si sa nu fie vreun compromis de vreo parte pe motiv de frica de despartire. Multe femei ingaduie anumite nevoi, desi nu le apreciaza doar de frica ca fericirea se poate gasi si cu alta. Asa nu merge. In plus, nah, sexul in pozitia admisa si propavaduita de biserica e cam plicticos, zau asa. Mai vrea omul si altfel.
  In legatura cu incestul fiecare epoca cu cutumele ei. Cand venea vorba de pastrat sangele, idea incestului era trecuta cu vederea chiar si de catre biserica (s-au dat dispense papale cu ghiotura pentru chestia asta de-a lungul istoriei). Sigur ca nu e o practica prea inteleapta, ca sangele sa pastreaza sigur ca da, da’ si mutatiile se pastreaza fir-ar ele ale naibii :D. Si se homozigoteaza si te trezesti fie cu urmasi geniali, fie cu urmasi nevolnici. Evident istoria i-a inregistrat mai ales pe cei nevolnici ca deh…erau mai daunatori :D. Adica incestul nu e neaparat rau din punct de vedere genetic, dar probabilitatea sa o patesti si in loc de urmasul genial sa te trezeste cu cel nevolnic, e imensa. Sansele de castig sunt ca la ruleta.
  Altfel, discutand in epoca actuala: acolo unde e un barbat si o femeie se poate si sex (vorbesc de adulti aici). Restul sunt oprelisti sociale si frica de consecinte. Asa cum ar fi si mult mai multe violuri daca n-ar fi pedepsite prin lege. Dar acum daca nu stiai ca-s inruditi cei doi te-ar fi deranjat? Cine stie cati sunt rude si te uiti la ei cu drag fiindca nu stii?
  Pe mine, cand activitatile astea se intampla intre adulti responsabili, nu ma deranjeaza. Fiecare face ce voieste in patul lui. Atat timp cat o face cu un alt adult care accepta, evident.
  Eu, in ce ma priveste, sunt de parere ca sexul se face, NU se discuta, NU se povesteste si NU se demonstreaza in public. Cand imi aud prietenii povestind ce si cum au facut ei cu vreo fecioara neostoita ma plictisesc cumplit. Unul care chiar face…tace. Ca e obosit :P. Dar nu ma blochez niciodata in micile particularitati sau grade de rudenie intre protagonisti, ca nu e treaba mea. Cat timp sunt adulti, problema lor, viata lor, riscul lor.
  Am si eu o curiozitate, ce se intampla de toata lumea in blogosfera romaneasca face campanie furibunda pro-monogamie???? Nu ca am ceva impotriva conceptului, desi mi se pare artificial si cam utopic, dar totusi, de ce? E vreun concurs organizat de Episcopie? Pe bune intreb, ca am citit o groaza de articole legate de subiect in ultima vreme.

  • Rudolph Aspirant June 21, 2013 at 2:11 pm

   cred ca e poate si pt ca a fost gay pride zilele astea si multa lume, chiar neintentionat recepteaza diverse si le discuta asa si ei mai pe de laturi., nu numai despre sexualitate dar poate si referitor la sexualitatea din cadrul unei casatorii….dar eu nu zic ca e ceva rau sa se discute, chiar poate si in contradictoriu asupra unor puncte sau mai tangential, referitor la diverse role modeluri, fie reale fie fictionalizate., mai bine sa se discute, de ex, despre incest decat sa se musamalizeze, de exemplu…ca homosexualitatea nu are de a face nici cu incestul nici cu pedofilia, asta e altceva, desigur, si de altfel majoritatea isi dau seama de acest lucru

   • Vladimir June 21, 2013 at 2:21 pm

    Ba eu sunt dispus sa pun cu tine un pariu ca surprinzator de multi romani (si romance) cred cu sinceritate ca homosexualii sunt mai predispusi spre pedofilie si incest. Pe motiv ca sunt ei siguri-siguri ca e o problema, gen boala, cu tipii gay.

    • Roxana A June 21, 2013 at 6:38 pm

     Pai eu chiar cred ca pedofilii provin dintre gay sau sunt si gay, cazurile care au socat lumea pe aici asta imi da impresia. Acum nu am spus ca toti gay-ii sunt si invers. Cazul celebru deja, Robert M. care a molestat aproximativ 70 copii intre 6 luni si 3-4 ani avea un partener care si el era implicat, si inca o alta persoana, toti gay. Acum discutia asta are toate sansele sa ajunga la PRISM si la toate serviciile de informatii din toate tarile de unde se comenteaza (are toate cuvintele cheie necesare).

     • Rudolph Aspirant June 21, 2013 at 9:22 pm

      nu exista cufre care sa arate ca pedofilii au mai degraba o orientare sexuala homosexuala decat heterosexuala, iar cifrele aextrem de variabile avansate pana acum par a fi ca peste 60 %, probabil si mai mult sunt heterosexuali, desi in cazul acestor persoane patologice nu se poate vorbi de o orientare sexuala propriu-zisa matura clar definita ca la majoritatea persoanelor, ci e asa un fel de rudiment infantil plus patologic, pt ca astia sunt chiar aberanti, si au diverse tulburari de dezvoltare a personalitatii lor catre un soi de personalitate cat de cat comun matura, plus exista adesea in cazul lor comorbiditate cu alte patologii. Ce este clar e ca probabil 90 % sunt de sex masculin, plus exista, intrepatrunse cu cazurile de pedoofilie propriu-zisa destule cazuri de abuz sexual efectuate de frati sau veri mai mari de varsta adolescenta plus desigur de tip patologic in mai multe planuri asupra unor frati mai mici, si desi astia nu sunt nici homosexuali, nici pedofili propriu-zisi ci actioneaza cf unor dezinhibitii, astia mai ridica cifrele in plus in caz de abuz efectuat de un mascul asupra altui mascul. Insa abuzul sexual si violul nu reprezinta sex propriu-zis, e pur si simplu o agresiune in primul rand, componenta sexuala e ceva deosebit de rudimentar si imatur in sens de primitiv, (nu primitiv in sens de asa ca papuasii din Noua Guinee, insa primitiv relativ la dezvoltare de om, plus crescuti relativ feral, adica fara structuri fara parinti fara societate si cu trasaturi antisociale sau psihopatice sau cum am zis diverse alte patologii). Insa efectiv nu ma pricep la lurcruri din astea care au tangenta mai mult cu patologia medico-legala decat cu o viata romantica si sexuala totusi comuna. Aia care sunt profesori sau sefi sau guru si care isi abuzeaza elevii mai de liceu sau fac sexual harrassment pe unde trec, o fac de cretini ca vor sa se simta puternici, pt ca de fapt sunt niste lasi si de fapt si de aia s-au facut profesori sau sefi ca sa fie si ei puternici asupra unor fiinte mai vulnerabile decat ei. Sunt, majoritatea, needucati plus primitivi, dar nu sunt, majoritatea, pedofili propriu-zisi, desi in cazul unor profesori sau guru exista si cazuri deosebit de triste, insa deosebit de rare, in care intr-adevar un pedofil chiar ajunge intr-o pozitie de autoritate si poate astfel abuza zeci de copii, cum a fost si cazul recent al antrenorului de Univ Penn State din SUA, sau cum au fost cateva cazuri de preoti catolici larg comentate in presa. In NICI un caz, dupa parerea mea, nu trebuie sa se dea vina pe abstinenta recomndata de biserica romano-catolica sau asa pe abstinenta in general pt ca o persoana sa dezvolte apucaturi sexuale ciudate sau patologice. Asta este o eroare, insa la nivel de public e destul de inradacinata, mai ales din sec 19 incoace, dar nu e ceva real. Pedofilia e ceva reltiv rar insa fix, nu are vindecare, pur si simplu reprezinta asa o atractie fata de persoane total nedezvoltate sexual sau chiar adaca sunt pubere sunt clar total ne-mature sexual. Insa nu toti pedofilii vor actiona sexual. Grupul mai larg al celor care abuzeaza copii sexual, acel grup contine si alt fel de oameni decat pedofilii propriu-zisi. Cred ca e ff important in plus a nu se confunda in general orientarea sexuala cu comportamentul sexual, pt ca astea sunt 2 lucruri care parca seamna insa NU sunt tot aia. Totodata cred ca e ff important a nu se confunda activitatea erotica de tip homosexual cu sexul de tip intercourse anal, pt ca asa ceva ar fi o adevarata tampenie.

 • Javra June 21, 2013 at 3:53 pm

  Le tropăie piticii pe creier.
  E un comportament deviant care ar trebui tratat de un psihiatru.

 • elly weiss June 24, 2013 at 1:08 am

  Am citit enorm, sunt obosita iar Vladimir a spus-o mai bine decat mine. Nu ma oripileaza nimic in materie de sex liber consimtit, de orice fel ar fi el. Mai degraba ma scarbesc filmele pornografice.

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.