Cei care pot spune ca nu au avut niciodata nevoie de serviciile unui avocat se pot considera norocosi. In societatea curenta, apelarea la un avocat sau la un cabinet de avocatura este o optiune avuta in vedere de tot mai multi, pentru a solutiona situatii din cele mai diverse.

La fel cum nu poti sa alegi, atunci cand mergi la cumparaturi, primele produse care iti ies in cale, in aceeasi maniera nu e indicat sa procedezi atunci cand iti alegi avocatul. Trebuie sa tii cont de cateva aspecte, pe care le voi prezenta in randurile urmatoare.

  1. Pregatire si specializare

In primul rand trebuie sa te asiguri ca apelezi la o persoana bine pregatita din punct de vedere profesional. De asemenea, domeniul in care s-a pregatit si specializat este in egala masura de important. Un avocat specializat in Drept Penal nu va fi la fel de eficient sau competent atunci cand vine vorba de solutionarea unui caz de divort, spre exemplu. Reprezentantul legal ales trebuie sa fie o persoana capabila si specializata exact pe ramura dreptului de care ai nevoie.

  1. Un avocat in varsta sau unul mai tanar?

Multi merg pe premisa ca un avocat mai in varsta detine ceva mai multa experienta, s-a confruntat de-a lungul timpului cu numeroase cazuri si ca detine cunostintele necesare pentru a rezolva eficient orice situatie. In realitate insa lucrurile nu stau tocmai la fel. Un avocat ceva mai inaintat in varsta, care are deja multi ani de cand isi exercita profesia, poate fi uneori la fel de neexperimentat ca si unul aflat abia la inceput de drum.

Exista si avocati tineri, dar ambitiosi si dornici de afirmare, care au suficienta pregatire si experienta profesionala pentru a oferi ajutorul asteptat in caz de nevoie.

  1. Proximitate

Indiferent daca vei alege un avocat Sibiu sau un cabinet avocatura Sibiu (regula se aplica pentru oricare alta localitate sau judet), este de preferat sa fie din aceeasi localitate. In acest fel, ori de cate ori vei avea nevoie de sfaturi, consultanta sau orice alte informatii, le vei putea obtine usor de la avocatul pana la care nu va trebui sa te deplasezi foarte mult. De asemenea, daca vei alege un avocat dintr-o alta localitate sau judet, va trebui sa stii ca vei suporta, dincolo de onorariile pe care le vei achita, acele cheltuieli cu deplasarea, diurna, etc.

  1. Costurile implicate

Ajungand si la costuri, trebuie avut in vedere faptul ca un avocat care isi cunoaste competentele si abilitatile va sti de asemenea sa si le valorifice. Onorariile pe care le va solicita vor fi automat ceva mai ridicate, insa asta nu inseamna ca nu vei putea gasi un avocat bun care sa pretinda un pret mai redus pentru aceleasi servicii. Te vei intalni cu o astfel de situatie in cazul avocatilor care lucreaza pe cont propriu sau al celor aflati la inceput de drum in aceasta profesie.

Cu aceste criterii in minte selectia unui avocat potrivit va fi considerabil facilitata. Desigur, exista si criterii subiective, preferinte personale ale fiecaruia, care pot avea o influenta in alegerea avocatului. Lucrurile trebuie privite insa cat mai obiectiv cu putinta, pentru a putea gasi acel specialist care sa ajute la solutionarea cazului.