Cataracta este o afectiune destul de comuna in randul persoanelor in varsta si nu numai. Ea se manifesta prin opacifierea treptata a cristalinului, lentila transparenta care ajuta ca lumina sa ajunga pe retina unde se formeaza imaginea.

In jurul varstei de 40-45 de ani, cristalinul sufera o pierdere a elasticitatii numita presbiopie. Acest lucru se traduce prin nevoia ochelarului de aproape.

Cum stii daca ai cataracta?

De cele mai multe ori, persoanele care sufera de cataracta incep sa vada in ceata si pierd sensibilitatea  contrastului la culori. Cand ochelarii nu mai ajuta vederea la distanta, singurul tratament este cel chirurgical.

Posibilitatea de a citi dintr-o data fara ochelari nu este neaparat un motiv de bucurie. Asa numita “a doua vedere” este un simptom care anunta aparitia cataractei. Nu in ultimul rand, sensibilitatea la lumina si dificultatile in a conduce pe timp de noapte sunt alte semne care indica faptul ca persoana in cauza sufera de cataracta.

Cum se desfasoara operatia de cataracta?

Ajunsa in stadiu avansat, cataracta nu poate fi tratata decat prin interventie chirurgicala. Medicul specialist intervine pentru inlocuirea cristalinului. La Medoptic, clinica oftalmologica din Suceava, aceasta operatie dureaza intre 10 si 15 minute.

Pentru inceput, se dilata pupila pentru ca accesul la cristalin sa se realizeze mai usor. Pacientul nu simte nimic, deoarece i se aplica o anestezie locala cu picaturi, iar pleoapele ii sunt tinute deschise cu ajutorul unui aparat.

Dupa ce se realizeaza anestezia locala, pacientul priveste o lumina care sta aprinsa deasupra sa. Medicul foloseste un aparat cu ultrasunete pentru a fragmenta si pentru a extrage complet cristalinul opacifiat. Ultimul pas este introducerea noului cristalin.

Viata dupa cataracta

Rezultatele dupa operatia de cataracta sunt vizibile chiar din urmatoarele zile. Mai exact, pacientul va observa o imbunatatire a vederii imediat ce pansamentul este dat jos a doua zi.

Lucrurile descrise sunt generale. Informatii exacte iti pot oferi doar medicii specializati in tratarea cataractei, iar daca iti doresti sa afli si mai multe lucruri despre aceasta boala, ia legatura cu ei pe medoptic.ro.