Vă amintiți de zilele în care îmi făceam planuri de vacanta legate de o eventuală plecare spre Santiago de Compostela? Eu nu le-am uitat şi, chiar dacă nu am mai vorbit despre ele pe blog, să nu credeți că le-am abandonat definitiv. Pe atunci mă temeam că traseul bătătorit an de an de pelerini veniți din toate colțurile lumii mi-ar putea aduce bătături la picioare și uitarea celor ce obişnuiesc să intre pe blogul meu.
Ştiam sau îmi închipuiam că știu cât de fragile sunt prieteniile din online, știam că nu am laptop, pentru a posta cateva imagini şi două cuvinte pe blog, din când în când, de pe traseu sau din locul unde m-aş fi oprit seara să mă odihnesc. Aş fi putut încerca să pregătesc poveşti din categoria “frânturi de viaţă imaginară”, însă nu asta îmi doream. Visul meu era să anunţ seară de seară sau la câteva zile locul din care “transmit” şi să postez imagini cu ceea ce găsisem interesant pe traseu în ziua respectivă.
Nici prin cap nu îmi trecea să mă întreb ce aş face cu laptopul pe acolo, dacă nu aş avea acces la internet, la fel cum nu mi-a trecut prin cap această întrebare atunci când am plecat cu copilul într-o scurtă vacanţă în Italia. Uitasem să activez roaming-ul pe telefoane şi timp de o săptămână ne-am simţit rupţi de prietenii din ţară, rupţi de tot ceea ce acasă ne uşura şi înfrumuseţa viaţa (ştiţi deja cât ne place în online, nu?), rupţi de tot ceea ce înseamnă informaţie. Ceea ce ni s-a părut cel mai enervant a fost faptul că ne-am văzut nevoiţi să umblăm cu tot felul de hărţi şi ghiduri turistice în genţi, când ne-ar fi fost atât de uşor să ne descurcăm căutând pe internet.
În ultimul timp am făcut o pasiune pentru discuţiile pe Skype cu prietenii şi rudele aflate departe. Seară de seară stau la taclale, fac schimb de noutăţi şi de linkuri spre articole interesante. Aproape că nu îmi pot imagina o seară în care să nu deschid Skype-ul. Dar dacă aş fi plecată în străinătate ce aş face? Dacă aş vrea să îi povestesc verişoarei mele cum este mâncarea din Spania? Dacă aş vrea să îi trimit o poză făcută în cursul zilei? Nu cumva serviciul de roaming ar fi cel mai potrivit? Să nu uităm că pe afară nu este ca în România! Acolo tarifele sunt mult mai mari şi orice serviciu este taxat.
Odată cu giuvaierul MacBook Air, în viaţa mea a revenit şi speranţa că îmi voi putea împlini visul de a străbate la pas traseul de pelerinaj ce duce spre Compostela. Sigur, nu se va întâmpla foarte curând, pentru că nu sunt suficient antrenată, însă pot visa liniştită, pot face planuri, pot spera. Acelaşi lucru pot face toţi cei ce vor să iasă din ţară pentru o mică excursie sau pentru o vacanţă în toată regula prin Europa.
Orange a lansat o nouă opţiune, Orange Go Europe, care funcţionează foarte simplu şi eficient, cu doar 1 euro pe zi:
activezi opţiunea oricând doreşti, dar eşti taxat doar la primul apel efectuat, SMS trimis sau sesiune de internet din roaming
opţiunea se taxează doar în zilele în care iniţiezi un apel, trimiţi un mesaj sau te conectezi la internet; dacă într-o anumită zi nu foloseşti telefonul decât pentru a primi apeluri sau mesaje scrise în roaming, nu vei fi taxat pentru opţiune în acea zi
apelurile primite se taxează cu tariful standard al ţării vizitate
Dacă doreşti să descarci pozele făcute, să comunici cu prietenii pe reţelele de socializare faceook, twitter, google plus, să îtţ postezi articole pe blog, să afli ce obiective turistice sunt în zona în care te afli, să capeţi informatii în timp util (starea vremii, restaurante cu specific local, hoteluri curate cu tarife mici, muzee, zboruri spre alte zone), nu trebuie decât să activezi această opţiune. Astfel, vei beneficia de tarife naţionale la apeluri, sms-uri şi trafic de date.
Mi-am propus să învăţ limba spaniolă, pentru a fi sigură că voiajul meu îmi va aduce tot ceeea ce îmi doresc: să descopăr locuri şi oameni noi, să comunic cu ei, să le “fur” poveştile, să aflu ce anume i-a motivat să plece la un asemenea drum. Dar dacă eşti într-o mică excursie într-o ţară străină şi nu cunoşti limba, nu simţi nevoie să deschizi imediat google translate, pentru a putea comunica, pentru a da o comandă sau pentru a cumpăra ceva?
Mi se şopteşte în cască (a se citi că mi se atrage atenţia): nu uita să aminteşti de aplicaţiile ce pot fi folosite pentru ca toate cele de mai sus să fie posibile. Înainte de toate, trebuie să ai un abonament Orange, pentru a beneficia de opţiunea Orange Go Europe. Apoi îţi poţi descărca aplicaţii precum Orange Travel, TripAdvisor, Instangram, WhatsApp Messenger sau orice altceva crezi că ţi s-ar potrivi.
Ştiu că internetul prin wireless se găseşte pe toate drumurile, dar se poate compara cu ceea ce poţi avea dacă îţi activezi opţiunea de la Orange? Nu, cu siguranţă! Având activată opţiunea Orange Go Europe, poţi avea internet imediat, în orice loc te-ai afla, fără să depinzi de alţii, fără să stai blocat pe holul hotelului sau în cafeneaua unde îţi bei ceaiul, fără să te plângi de calitatea semnalului.
Dacă îţi doreşti o vacanţă fără surprize neplăcute, o vacanţă în care să poţi rămâne conectat la internet, atunci opţiunea Orange Go Europe este exact ceea ce cauţi. Ştii în fiecare clipă ce ţi se oferă şi ştii exact cât de mic este preţul pe care îl vei plăti:
0,15 euro/minut pentru apelurile iniţiate
0,062 euro/SMS trimis
0,28 euro/MB pentru traficul de internet
totul cu 1 euro/zi.
Vă doresc să aveţi vacanţe de vis!
Adevarul e ca, in afara, te gandesti de doua ori pana raspunzi la un apel!
Am auzit de optiune si cel mai mult ma incanta preturile pt apeluri. Mereu cand ieseam din tara si imi activam roamingul , trebuia sa stau sa aleg intre tot felul de optiuni si nu erau chiar atat de ok la pret .
E bine de stiut pentru urmatoarea plimbare :)
Si mai ieftin, te legi la wi-fi gratuit de prin cafenele si hoteluri si nu arunci banii la Orange :D.
:) baftă în concurs!
și eu mi-am activat deja go europe pentru că la mine vacanța începe curând! iar santiago de compostela este un vis pe care mi/l doresc împlinit și eu!
Zau, dupa ultimele zile, nu pare momentul oportun sa vizitezi obiective cu semnificatii religioase :D
Baftă, Vienela! Nu sunt client orange…dar e interesantă opţiunea lor!
Învăţaea limbii spaniole a rămas la stadiul de proiect?
Bafta multa, vienela!
Eu ca de obicei, dupa cum ma stii, raman fidela Vodafone pana cand o sa apara la Orange o oferta care sa ma multumeasca pe deplin!
comunicarea in afara tarii, inca nu este atat de accesibila pe cat ar trebui sa fie, din pacate
afara folosesc doar apelurile si sms-urile. am constatat ca am nevoie de decantare cand acumulez foarte multa informatie, altfel povestesc franturi, nu am coerenta, ma grabesc ca-s obosita si am senzatia ca pierd timpul stand pe net, cand pot vedea, vizita sau hoinari pe undeva.
e adevarat ca pt mine o vacanta inseamna rupere de net si o intoarcere cu drag inapoi cu tolba plina :)
Hai gata, la facut bagaje.
E bine ca te informezi despre orice lucru mai ales convorbirile.
S-ar putea ca, tentată de atâtea oferte, să te întinzi mai mult decât ţi-ai propus. Aşa a păţit o prietenă de-a mea în Grecia, care s-a îngrozit când a primit factura după vacanţă, pentru că lucrurile nu stau mereu aşa cum le prezintă ei. Există lucruri pe care ei presupun că le ştii (sau acţionează ca atare), de care nu ai habar în momentul acela.
Eu nu m-aş grăbi să folosesc asta. Am fost şi eu în străinătate. Chiar şi hotelurile modeste, cum a fost cel la care am stat noi în Padova, au wireless, aşa că, având roaming, nu m-am simţit ruptă de lume.
1 euro pe zi sa-mi dea ei :) Poate asa ;)
E scump. Si daca aveam salariu nu-mi permiteam. Cu 3o de euro…as face multe altele.