Întâlnesc în fiecare zi prin online cazuri de oameni bolnavi, copii şi adulţi care au nevoie de ajutorul celorlalţi pentru o nouă şansă, pentru un nou început. Despre unii dintre ei am scris şi eu, am cerut în numele lor ajutorul altora, sperând să găsesc persoane dispuse să le întindă o mână de ajutor. Dar sunt tot mai mulţi cei care îşi fac cunoscute în online problemele de sănătate, sunt tot mai numeroase cererile de bani pentru diverse tratamente sau operaţii.

Ştiu că nu îi vom putea ajuta pe toţi, că mulţi dintre ei nu au nici o şansă, din simplul motiv că nu dispun de bani. Nădăjduiesc totuşi ca măcar pe câţiva dintre ei să îi ajute aceste demersuri. Le văd pozele, le citesc poveştile, aflu despre chinurile pe care le îndură şi mi se rupe inima de mila lor.

Cu toate astea, când mă trezesc la uşă cu câte o domnişoară care cere bani în numele unui copil bolnav, încep să am îndoieli, să mă întreb dacă într-adevăr banii pe care îi adună mergând din uşă în uşă vor ajunge la cei ce au nevoie. Şi refuz să îi dau, după cum nu dau bani nici cerşetorilor de la colţul străzii.

Nu ştiu dacă aceşti oameni, care umblă din uşă în uşă sunt voluntari sau dacă îi plăteşte cineva, dar cu prima ocazie voi întreba. Şi dacă primesc bani, de unde îi primesc? Cum pot fi verificaţi? Sau îi luăm pe încredere?

În schimb, am scos într-o zi 30 de lei (singurii pe care îi aveam la mine) din buzunar pentru un nene care cerea în autobuz, cu lacrimi în ochi, bani pentru fetiţa lui de 14 ani. Povestea că singura şansă este să ajungă la Cluj, pentru o operaţie. Ne-a arătat poze cu biata copilă, de când era sănătoasă şi altele, făcute după ce s-a îmbolnăvit de cancer. Dacă în primele fotografii se vedea clar asemănarea cu tatăl ei, în celelalte părea a fi sora lui, atât era de desfigurată. Nu m-am îndoit nici o secundă de spusele acelui om.

Voi aveţi încredere în cei care sună la uşă, cerându-vă să faceţi un act de caritate, le daţi bani pentru cazurile de bolnavi pe care vi le prezintă?