Deschid cartea. Pentru prima dată după foarte mult timp, literele nu mai sunt gri, ci negre. Par să îmi vină în întâmpinare. Se întind pe pagină cuminţi, rotunde, lungi. Le pipăi cu un deget, neîncrezătoare. Când au crescut atât de mari? Când s-au bronzat aşa bine? Îmi aşez mai bine ochelarii. Literele se aliniază şi formează cuvinte. Citesc un întreg paragraf, apoi mă opresc. Cu toate că textul e clar, mesajul său nu reuşeşte să ajungă întreg la mine, de parcă o barieră invizibilă se interpune între noi.

Ochelarii pentru citit, un rău necesar. Fără ei nu văd decât o mare gri de litere minuscule. Cu ei pe nas nu mă pot concentra în totalitate la text. Ori lentilele îmi ating genele, ori surprind pe lângă ei lucrurile de care sunt înconjurată, ori pur şi simplu am senzaţia că un obiect străin îmi fură o parte din bucuria de a mă cufunda pe deplin în poveste. La cabinet mi-au spus să nu îi folosesc decât pentru citit. La maxim 30-40 centimetri de ochi. Într-o casă cu trei oameni, patru pisici şi un câine, asta înseamnă că la fiecare minut ridic pe frunte ochelarii sau îi scot de pe nas pentru a vorbi, a mângâia sau a certa pe cineva. Cum m-aş putea concentra la text în asemenea condiţii?

Acomodarea cu ochelarii pentru citit va fi vreodată posibilă?

Update la un an de la scrierea acestui articol: m-am acomodat cu ochelarii de citit surprinzător de repede și de bine. Astăzi nu mai concep să stau fără ei când citesc sau când pierd ore în șir la calculator. Dacă simțiți că vă obosesc ochii sau că literele nu mai pot fi distinse ca altădată, nu stați pe gânduri. Mergeți la oftalmolog pentru control și apoi purtați ochelarii pe care îi recomandă.

Mie mi-au făcut diverse teste atunci. Au descoperit că aveam +1. Consultația a fost gratuită. Ochelarii de citit au costat 150 de lei. Am mai plătit 100 de lei pentru ca lentilele să aibă o peliculă antireflex, să pot citi fără ca lumina să mă deranjeze. Modelul ochelarilor de citit l-am ales eu. Sunt extrem, extrem de mulțumită!

Credeam ca problema mi se trage de la faptul ca petrec foarte multe ore cu ochii in monitor. Gresit! Doctorita mi-a spus ca, dupa varsta de 40 de ani, vederea slabeste la toata lumea si chiar se mira ca la 45 de ani am nevoie de ochelari de citit cu dioptrii atat de mici.

Acum mă amuz gândindu-mă la gluma care circulă pe net: după 40 de ani nu mai văd literele de aproape, dar pot vedea proștii de la distanță. :))))))

ochelari-de-citit-1024x768