In viata de zi cu zi trecem prin anumite experiente care ne marcheaza sau ne transforma complet viata. Se intampla deseori sa fim pusi in situatia de a face bine, insa din comoditate sau dezinteres refuzam acest lucru.

Poate ar trebui sa reflectam asupra acestuia aspect, avand in vedere ca de multe ori chiar noi suntem cei care avem nevoie sa beneficiem de ajutorul cuiva. De altfel, cred ca nimanui nu ii place sa sufere sau sa provoace suferinta  – nu este un lucru potrivit si nici un gest de omenie. De fiecare data cand ne permite timpul este bine sa reflectam asupra acestui aspect, sa ne facem o autoevaluare pentru a constata daca am reusit sa crestem prin ceva ca oameni sau stagnam la acelasi nivel de indiferenta.

In randurile ce urmeaza iti voi prezenta o serie de aspecte asupra carora consider ca este potrivit sa meditam ori de cate ori avem ocazia si prin care am putea face o schimbare in bine pentru cei din jurul nostru, pe care ii cunoastem si ii iubim sau chiar si pentru cei care ne sunt simple cunostinte sau straini.

Ce reprezinta deci ajutorul in adevaratul sens al cuvantului?

Spun asta pentru ca foarte multi ofera o mana de ajutor doar pentru ca urmaresc anumite interese proprii, lucru ce nu poate sa fie pus la nivel de egalitate cu o situatie in care acesta este oferit neconditionat.

# Prin oferirea ajutorului necesar la timpul potrivit poti ajuta pe cineva sa se elibereze de o povara apasatoare, de care poate incearca sa scape de atat de mult timp, dar pentru care nu a gasit curajul si puterea necesara pana in momentul respectiv. Ai puterea de a ridica pe cei cazuti in deznadejde, chiar daca asta pare deseori cu neputinta.

# Le poti oferi necunoscutilor sansa de a se redresa, de a se repune pe picioare dupa nenumarate dezamagiri, increzandu-te ca pot duce la indeplinire anumite sarcini. Este un mod prin care ii poti motiva pe acestia sa lupte pentru binele propriu.

# Atunci cand ajuti pe cineva, acest lucru patrunde in subconstientul copiilor tai si devii astfel un exemplu demn de urmat pentru acestia. Este un mod prin care le poti oferi micutilor o crestere corespunzatoare, chiar daca poate o faci fara intentie.

# Multe persoane gasesc implinirea proprie atunci cand isi ofera ajutorul fara ca acesta sa le fie solicitat. Este modul prin care isi induc o stare de fericire si multumire fata de propria persoana. Nu oricine isi pune inainte un astfel de obiectiv sau, cel putin, prea putini sunt cei care chiar fac ceva in acest sens.

# Ajutandu-i pe ceilalti, te ajuti pe tine! Cum poate acest lucru sa fie adevarat? Ei bine, asa cum persoana in cauza va resimti o bucurie imensa ori se va simti eliberata de stresul si povara resimtite inainte de a beneficia de ajutorul tau, la fel si tu vei fi patruns de aceeasi stare de bine. Facand acest lucru, ii indemni si pe cei din jur sa procedeze la fel cu fiecare ocazie. Cu siguranta astfel contribui la crearea unei lumi mai bune, mai atente la nevoile si sentimentele celorlalti, apropiati sau straini.

De ce sa nu facem lucruri frumoase pentru semenii nostri daca beneficiem de resursele necesare in acest sens? Oricine poate face ca lucrurile, de multe ori imposibile, sa se intample, prin impulsionarea celor de se afla in nevoie, iar acest aspect il sustine si Andra Olarean, in articolul pe care l-am avut ca sursa de inspiratie in redactarea randurilor de mai sus.

Atunci cand ai cheia prin care ii poti face pe ceilalti fericiti, ajutandu-i, de ce sa nu profiti din plin de asta si sa iei masurile necesare?