Copiii și adolescenții sunt la fel de predispuși precum adulții afecțiunilor orale – poate chiar mai predispuși în unele situații. De aceea, e important să îi învățăm încă de mici importanța îngrijirii orale: majoritatea afecțiunilor dentare cu care ne confruntăm au ca punct de plecare îngrijirea necorespunzătoare, care duce la halitoză, la îngălbenirea prematură a dinților, la carii și afecțiuni gingivale.
Însă avem și o veste bună: să previi este mai ușor decât să tratezi. Indiferent dacă ești părinte de adolescent sau ești chiar un adolescent care vrea să deprindă niște bune-practici, ți-am pregătit, cu ajutorul Alexandrei Mircea, medic stomatolog, 5 sfaturi de îngrijire orală pe care le poți pune în aplicare.
-
Mergi la stomatolog regulat
Și acum vine continuarea: mergi la stomatolog regulat, chiar dacă nu te doare nimic. Din nefericire, ne-am obișnuit să mergem la stomatolog doar atunci când ne dor dinții. Nimic mai greșit – în secunda în care simțim durere, corpul ne atenționează că afecțiunea noastră deja este avansată.
În plus, sunt multe afecțiuni care nu dor, cum e cazul abces dentar copii, care inițial nu are nicio manifestare atipică. Însă, dacă mergi la control regulat, o dată la șase luni, te vei asigura că nu ai afecțiuni nedureroase de care nu știi, că nu ai carii invizibile, dar și că gingiile tale sunt sănătoase.
-
Poartă gutiere
Despre gutierele stomatologice nu se vorbește suficient de mult, iar mulți adolescenți ar avea nevoie de una: dacă adolescentul își scrâșnenște dinții în somn din pricina stresului de dinainte de un test, nu lăsa timpul să treacă și mergi la dentist pentru a-i face o gutieră. În timp, scrâșnitul dinților se va agrava, iar presiunea aplicată pe dinți va duce la ciobirea sau fracturarea lor.
Mai mult decât atât, dacă ești implicat în sporturi cu risc mare de accidentare – baschet, fotbal, handbal etc – dinții tăi sunt și mai predispuși traumelor dentare și vei avea nevoie de o gutieră de protecție.
-
Fii atent la gingii
De cele mai multe ori, problemele gingivale ale adulților încep în adolescență – iar acest lucru este mai ales valabil pentru adolescente, fetele fiind mai predispuse la afecțiuni gingivale. Dacă gingiile adolescentului sunt roșii, inflamate, dureroase sau hipersensibile, nu lăsa timpul să treacă – mergi la stomatolog, pentru că gingivita depistată la timp poate fi tratată.
-
Ai grijă de măseaua de minte
Indiferent dacă a erupt sau momentant nu, maseaua de minte poate să cauzeze o bătaie de cap destul de mare. Măselele de minte sunt predispuse riscului de a crește inegal sau incomplet, cauzând infecții orale și afectând și dinții dimprejur – uneori, poate chiar să modifice mușcătura sau fizionomia feței.
Dacă radiografia pe care o faci arată că măseaua de minte a erupt sau e în curs de erupere, vorbește cu stomatologul tău – în unele cazuri, s-ar putea să erupă sănătos și să nu te predispună vreunui risc. În alte cazuri, vei fi nevoit să o scoți, pentru a nu ajunge la probleme orale mai grave.
-
Fă alegeri sănătoase
O igienă orală corespunzătoare este cea mai importantă parte în ce privește prevenirea cariilor și a altor afecțiuni orale: deci, trebuie să înveți încă din copilărie să adopți o rutină de îngrijire corespunzătoare. Ce înseamnă asta?
Periaj dimineața și seara, de câte cel puțin 2 minute – mișcările nu trebuie să fie stânga-dreapta, agresive, ci ușoare, dinspre gingie spre dinte. Ața dentară și apa de gură sunt și ele obligatorii. Și alege să ai obiceiuri sănătoase: elimină ceaiul negru sau cafeaua, dacă e cazul și nu desface cu dinții capacele pixurilor.
O dantură adultă sănătoasă se formează din copilărie – de cele mai multe ori, problemele cu care ne confruntăm la maturitate sunt dezvoltate în copilărie. De aceea e important să ne învățăm adolescenții despre cât de vital este să aibă grijă corespunzător de dinții lor. Un zâmbet de care ai grijă la adolescență devine zâmbetul de care ești mândru la maturitate.