Odată ce ai găsit o bijuterie care îți place sau ai câteva piese fără de care nu poți trăi, este destul de dificil să renunți la a le mai purta. Pentru că devin parte din tine, așa că uiți că le porți. Dar, în unele situații, dacă nu îți dai jos prețioasele bijuterii, vei sfârși cu ele deteriorate înainte de vreme.

Iar dacă te întrebi „când ar trebui să-mi dau bijuteriile jos?”, specialiștii în daruri cu suflet de la Anyoli.ro, îți aduc nu un singur răspuns, ci mai cu seamă cinci situații în care e vital să-ți dai inelele, colierul sau cerceii jos. Ca să te bucuri de ele de cât mai mult timp, într-o stare cât mai bună.

  1. Înot, duș, spa

Și aici am inclus, practic, trei situații în care trebuie să-ți dai bijuteriile jos, toate trei situații asemănătoare. La duș, la piscină, la mare și la spa – e vital să îți dai bijuteriile jos. E în regulă dacă îți uiți colierul la duș o singură dată, însă dacă se repetă prea des, bijuteria ta va fi deteriorată de apa dură, de săpun, de exfolianții de corp și uleiuri.

La piscină, apa are în componență clor, o substanță care poate schimba culoarea bijuteriilor. Iar la mare nu expui bijuteria doar la apă, ci și la căldură și soare. Mai mult decât atât, dacă intri în apă cu bijuteriile riști să le pierzi foarte ușor – mai ales dacă vorbim de inele și brățări, care îți pot aluneca fără să-ți dai seama.

  1. Curățenie

Din același motiv pentru care ar trebui să eviți să înoți în piscină cu bijuterii, nici să faci curățenie cu ele nu e indicat: pentru că vei intra în contact cu substanțele chimice din produsele de curățenie.

Cele mai multe dintre ele îți vor păta bijuteriile la care ții atât de mult – și riști să pățești asta chiar și cu mănuși, deci cel mai sigur este să îndepărtezi bijuteriile înainte de a te apuca de treabă. Și aici riști din nou să „rănești” bijuteria: dacă porți inele inteligente, nici nu îți vei da seama când îți vei crăpa piatra prețioasă atunci când cureți podelele sau blatul de bucătărie. Nu sună bine, nu?

  1. Antrenamente

Dacă faci sport și nu îți dai bijuteriile jos, ar trebui să schimbi acest obicei: un antrenament, oricât de intens ar fi el, te va face să transpiri, iar transpirația excesivă îți pătează și deteriorează bijuteriile în timp. Unele bijuterii sunt mai rezistente decât altele – platina, de exemplu – însă nu sunt nicidecum indestructibile.

Dacă ridici greutăți, riști să îți zgârii sau chiar ciobești bijuteriile. Mai mult decât atât, activitatea fizică intensă îți poate umfla degetele, de exemplu – și nu ai vrea ca inelul să rămână blocat acolo din acest motiv. Și sporturile cu mingea sunt la fel de periculoase – dacă porți cercei și o minge îți este aruncată în față, acul cercelului te va răni inevitabil. Iar bijuteria va fi distrusă.

  1. Rutina de îngrijire

După ce-ai făcut duș (cu bijuteriile lăsate pe tine) cel mai probabil te pregătești să îți faci rutina de îngrijire a pielii – și bijuteriile sunt tot acolo. Poate nu acorzi suficientă atenție acestui aspect, însă rutina de îngrijire înseamnă creme, spray-uri, uleiuri, loțiuni, machiaj (dacă e dimineață și te pregătești pentru o nouă zi).

Dacă treci prin toți acești pași cu bijuteriile pe tine, nu vei face decât să permiți acumularea de murdărie în timp – iar bijuteriile tale se vor păta și își vor pierde strălucirea.

  1. Somn

Cu toții am adormit la un moment dat cu bijuteriile uitate la gât sau în urechi – însă asta nu ar trebui să devină un obicei. Nu doar că poate fi inconfortabil, însă este și periculos – colierele tale se pot împletici între ele și pot face dificil să respiri, iar cerceii te vor înțepa atunci când dormi pe o parte – nu pare plăcut, nu? Și inelele îți poți cădea undeva după pat, de unde cel mai probabil le vei scoate zgâriate. Deci cel mai bine e să le dai jos.

Cel mai simplu mod prin care te poți asigura că nu uiți să îți dai bijuteriile jos este să ai mereu unde să le depozitezi corect: mergi la sală sau la piscină? Să ai la tine un săculeț în care să lași bijuteriile. Dacă ești acasă, ține mereu o tăviță / cutie de bijuterii în baie, să fie mereu la vedere înainte să sari în duș.

Bijuteriile încorporează emoții și amintiri, deci e firesc să vrem să le purtăm continuu – însă asta le va scurta durata de viață, deci e important să le îndepărtăm pentru a nu le pune în pericol.