In lista de prieteni pe care ii am pe facebook sunt oameni din cele mai diverse categorii sociale, oameni de toate varstele si de toate culorile: bloggeri de succes, scriitori si jurnalisti, pensionari, crescatori de caini si pisici, rude, vecini si colegi de serviciu. Pe unii ii urmaresc cu placere, pe altii cu mirare. De exemplu, in ultimul an am stat cu ochii pe cateva persoane care discutau zi de zi despre criptomonede si despre cum poate fi urmarita evolutia lor pe platforma Criptomonitor.ro. Adevarul este ca nu pricepeam prea bine despre ce vorbeau, deoarece imi era straina notiunea e criptomoneda, insa curiozitatea ma impingea sa aflu daca este ceva real in toate astea, daca intr-adevar se pot castiga bani din asa ceva.

Apoi a venit ziua cand unul dintre colegii de munca, afland ca am cateva bloguri, m-a intrebat despre criptomonede si mai ales despre platforma unde pot fi monitorizate in timp real preturile criptomonedelor. Spre rusinea mea, a trebuit sa recunosc ca nu am foarte multe cunostinte in acest domeniu, ca un om care scrie pe un blog nu trebuie neaparat sa fie la curent cu tot ceea ce apare nou pe piata. Pana la urma, blogul meu nu este site de stiri, ci un loc unde ma refugiez din calea vietii pentru a vorbi despre viata. :D

Totusi, am simtit ca ar trebui totusi sa scriu ceva pe blog pentru cititorii mei, caci este posibil ca unora sa le trezesc curiozitatea si sa ii fac sa caute pe internet mai multe informatii despre criptomonede sau macar sa le arat locul unde ar putea urmari preturile acestora, si anume Criptomonitor.ro. Dar sa vedem mai intai ce este criptomoneda, ca sa vorbim in cunostinta de cauza. Criptomoneda este o moneda virtuala nebancara ce poate fi totusi folosita ca mijloc de plata in anumite tranzactii.

Printre avantajele utilizarii criptomonedei voi aminti aici: faptul ca este vorba despre un sistem descentralizat, ca transferul se poate realiza foarte repede oriunde in lume, ca plata se poate face fara ca datele personale ale utilizatorilor sa fie asociate cu tranzactiile pe care acestia le fac, dar si faptul ca nu exista o suma limita impusa pentru transferuri. Desigur, ca in orice alt domeniu, si aici putem discuta despre dezavantaje, caci nimic nu este perfect pe lume.

Dintre dezavantajele utilizarii criptomonedei, voi mentiona cateva in acest articol: numarul utilizatorilor este inca destul de redus, moneda este in cantitate limitata, iar valoarea ei poate creste sau scadea destul de repede (de aceea este bine sa urmariti cat mai des platforma Criptomonitor.ro), imposibilitatea de a anula o tranzactie deja facuta, faptul ca in anumite tari este interzisa utilizarea criptomonedelor si mai ales faptul ca nu toti comerciantii inteleg si accepta acest mijloc de plata modern.

Probabil in cativa ani de zile lucrurile se vor schimba, insa deocamdata criptomoneda este o notiune destul de noua si oamenii inca sunt sceptici in ceea ce o priveste, dar am convingerea ca vor veni vremuri in care banii reali vor disparea, inlocuiti fiind de monede virtuale. De ce sa nu stim inca de pe acum despre ce este vorba?