Viaţa mi-a purtat paşii pe unde nici nu aş fi visat în copilărie. Unele drumuri au fost pavate, altele erau simple uliţe de ţară, prin care căruţa mea şubredă se împotmolea frecvent. Am trecut prin multe, mai bune sau mai puţin bune şi am rămas cu nenumărate amintiri. Am profitat din plin de tinereţe, de puterea pe care organismul o avea cândva.
Veneam de la plajă sau de pe munte şi în loc să dorm, îmi petreceam nopţile citind, deşi a doua zi urma să plec la şcoală (şi mai târziu la serviciu). Nu am regretat niciodată, pentru că citind:
-mi-am dezvoltat vocabularul, lucru care m-a salvat în multe situaţii şi m-a ajutat să transmit mai departe copilului meu un bagaj mare de cuvinte;
-am intrat într-o lume uimitoare, în care personajele trăiau vieti asemănătoare cu a mea sau total diferite, din care puteam lua lecţii;
-am învăţat să vizualizez ceea ce era scris în cărţi, să îmi creez o lume a mea, pe care doar ochii minţii mele să o poată vedea;
-mi-am dezvoltat imaginaţia şi am putut să mă folosesc în viaţă de ceea ce mintea mea scornea;
-am aflat multe lucruri care nu se învaţă în şcoli şi care chiar mi-au folosit în viaţă;
-am avut un loc în care să mă retrag atunci când sufeream, când drumul era plin de hârtoape;
-setea mea de cunoaştere a crescut tot mai mult şi mi-am dorit să citesc în continuare, pentru a afla noi şi noi informaţii;
-experienţele celor despre care am aflat din cărţi m-au ajutat să văd viaţa prin ochii lor, nu doar prin ai mei;
-mi-am dezvoltat capacitatea de a face raţionamente, de a-mi susţine punctul de vedere atunci când consideram că am dreptate;
-am învăţat să iubesc natura şi oamenii, lucru de care sunt convinsă că v-aţi dat seama citind blogul meu.
Aş vrea să dau un singur exemplu, pentru a vă lămuri în ce fel cărţile m-au ajutat să mă dezvolt. În copilărie am citit multe cărţi de poveşti, dar şi foarte multă beletristică pentru adulţi. M-au transformat în visătoarea de astăzi, m-au făcut să am milă de semenii mei, de animale şi de planeta care ne creşte. Târziu, după revoluţie, l-am descoperit pe Eliade. Cineva îmi împrumutase cartea 19 trandafiri, carte plină de mistere, uşor confuză pentru cea care eram atunci.
Curiozitatea stârnită de cei 19 trandafiri m-a făcut să îi caut cărţile lui Eliade, să le citesc şi recitesc, m-a făcut să descopăr literatura fantastică, dar şi să caut informaţii despre reîncarnare, iar mai târziu despre budism şi alte religii. De la literatura fantastică am trecut la cea ştiintifico-fantastică şi aşa am descoperit mai târziu Dune, de Frank Herbert, cartea mea de căpătâi. Impulsionat de cele ce îi povesteam despre Dune, fiul meu a trecut de la poveştile cu feţi-frumoşi la cărţi mai profunde. E puţin lucru?
Din păcate, în ultima perioadă am cumpărat tot mai puţine cărţi, deşi intru des în librării, chiar dacă uneori este vorba doar despre o librărie online, citesc multe recenzii pe bloguri şi mă opresc până şi la tarabele care găzduiesc cărţi vechi. Nu reuşesc să citesc cărţi online, dar mi-aş cheltui toţi banii pe cele clasice, tipărite pe hârtie, aşa cum făceam cândva, pe vremea când bugetul meu era mai mare. Dar am fost norocoasă şi am câştigat multe cărţi la concursurile din online, am participat la o campanie frumoasă, pentru care am primit cărţi şi copaci ce vor împrospăta aerul poluat al acestei lumi.
Recenziile citite pe bloguri au reuşit să îmi transforme lista de cărţi pe care vreau să le citesc într-un şir interminabil. Pe unele le voi căuta la bibliotecă, pe altele le voi cumpăra, pentru a le avea lângă mine mereu, pentru ca şi fiul meu să le poata găsi şi citi oricând va dori, aşa cum mi s-a întâmplat şi mie în casa părinţilor mei.
Aş vrea să îmi spuneţi care sunt motivele pentru care citiţi şi, dacă nu vă deranjez prea tare, care este ultima carte cumpărată.
Ultima carte am cumpă ratu-am-o asta: “O telenovelă socialistă”, semnată de Doru Pop, conferenţiar la Facultatea de Teatru şi Televiziune-Cluj.
Cartea-i scrisă la persoana întâi, cu un autenticism sălbatic. Volumul acoperă douăzeci de ani din comunism, din anii ’70 până în 1989.
Iar eu cartea soției lui, Mihaela Ursa, numită Eroticon, de critică literară, dar excelent scrisă. Fiica lor mai mare e colegă de clasă cu Enya mea. Ce mică-i lumea! :)
As vrea sa o citesc si eu. ;)
Ultima carte cumpărată – Un veac de singurătate (Gabriel Garcia Marquez). Am dăruit-o fiicei mele. Cea mai nouă carte pe care o am (și sper să pot povesti curând despre ea) – Caietele lui don Rigoberto (Mario Vargas Llosa). Am primit-o cadou duminică când am fost la Timișoara.
Ca și tine prefer cărțile tipărite. Și tot ca tine, nu concep viața fără cărți.
Citesc ca sa pot trai. Daca nu as citi probabil as lua-o razna.
Acum citesc cursuri de germana.
Ultimele carti cumparate sunt despre societati secrete si despre istoria masoneriei. De beletristica nu prea ma mai apropii, mi-am facut norma de lecturi frumoase, vreau unele educative acum.
Cred ca daca nu as citi ceva ar fi ca si cum nu as exista :)
Ce carte am cumparat….”Manichiura pentru mort”. Am citit despre ea in cadrul campaniei valluntar si mi-au placut recenziile la ea.
Inca nu am citit-o…
Nu stiu cum as putea trai fara carti si ai punctat foarte bine beneficiile lecturii.
Nu plec nicaieri fara sa iau o carte cu mine. Ultima carte cumparata este Mrs. Robinson’s Disgrace de Kate Summerscale.
abc-ul iluminarii , OSHO – just for fun :) imi plac cartile in varianta fizica. imi place sa citesc, desi sunt cam greu de cap si nu retin prea multe :))
Citesc ca să mă instruiesc, să-mi luminez mintea, să mi deschidă noi orizonturi, să găsesc răspunsuri la unele întrebări, ca noi toţi. Eu aş fi pus altfel întrebarea: De ce să nu citeşti o carte?
A fost o perioadă în care cheltuiam cam jumătate din salariu în fiecare lună pe cărţi. Acele timpuri s-au dus. Am primit foarte multe cărţi, ulterior, uneori chiar de la autori (cei români, evident), de la tipografiile cu care lucram de la alte edituri. Nu mai eram nevoit să cumpăr. Astfel încât acum mi-e foarte greu să-mi amintesc ce carte mi-am cumpărat. Totuşi, cred că de la un târg de carte am cumpărat trei volume de Erich Maria Remarque, unul dintre autorii preferaţi.
Soseaua catelu 42…a Alinei Nedelea,e ultima carte cumparata si datorita recenziilor tale, cat despre citit ce am mai putea adauga in afara celor spuse de tine?
Intotdeauna mai exista ceva de spus, Adriana. Nu toti vedem cartile in acelasi fel, nu toti citim acelasi fel de carti.
Eu ador sa citesc. Sa ma pierd in alte lumi, in alte vieti. Sa invat de la altii si sa imi formez noi principii. La fel ca si tine, iubesc Dune, dar si multe alte carti. Nici nu as putea spune cate m-au invat cartile si pentru cate lucruri le sunt recunoscatoare. Multe momente moarte mi-au fost luminate de ele. Multe seri plictisitoare mi-au fost inseninate. Iar in ceea ce priveste ultima carte cumparata, este vorba despre volumul 5 din seria Tunele :D
Citesc pentru ca imi place. Citesc pentru ca invat mereu ceva nou. Citesc pentru ca fara carte nu imi concep viata. Mi-am cumparat de la BookLnand Baia Mare, acu 1 saptamana doua carti istorico-politice.
Soseaua catelu 42 am citit-o si eu tot datorita recenziei tale :)).
Da sunt de acord cu toate motivele tale pentru care iubesti cartile.
Si eu prefer cartile pe hartie, insa nevoia m-a facut in ultima vreme sa cumpar calti electronice. Nu-s rele, te obisnuiesti…
Ultima carte cumparata: Aproape acasa, de Jean Kwok ( e in suedeza). Citesc de placere, ma relaxeaza si ma face sa visez…
Pentru bucuria sufletului. Mi-a placut de mica sa citesc, acum insa ma axez pe carti de specialitate. Am descoperit ca pot citi ok si online. Insa ultima carte am achizitionat-o in urma cu cateva luni, nu aveam asa ceva in casa si m-am gandit ca nu strica s-o am in biblioteca, mai ales ca e si de o calitate ireprosabila. Se numeste Enciclopedia Minunilor Lumii.
Eu citesc fiindca nu cred ca exista ceva mai placut pe lumea asta in afara de mancare si dragoste. De cumparat, am cumparat un calup de carti SF in engleza: majoritatea carti de povestiri SF din tineretea lui George Martin, o carte de Terry Pratchett (de fapt un ghid) despre orasul Ankh-Morpork (hehe) si niste carti de Brian Aldiss, unul din autorii mei preferati (SF).
Stephen King ”Misterul regelui – despre scris” a fost ultima carte cumpărată. Un volum superb! Nu e un horror, așa cum ne-a obisnuit autorul, e un volum despre pasiunea de-a scrie, despre viață, dăruire, eșec și moarte. E un volum autobiografic.
Iubesc cărțile dintotdeauna! Lectura e un mod de viață pentru mine!
De ce citesc?! Pentru că așa am simțit, simt și voi simți! Insuflu și voi insufla mereu și copilului meu această pasiune!
Împărtășim această iubire pentru carte la Clubul de lectură din oraș, în fiecare săptămână, joia, 11 doamne, într-un ambient pe măsură. Începând cu luna mai, voi organiza un Club de lectură și pentru copii, fiind foarte fericită de feedback-ul pozitiv, cu referire la doleanța înființării unui Club del genere pentru cei mici.
Pur şi simplu îmi place să citesc!
Ultima carte cumpărată este Vârtejul de James Clavell, primul volum, dintr-un anticariat.
Probabil cineva s-a imprumutat din biblioteca mea, foarte discret.
Am simţit nevoia sa reîntregesc colecţia.
Era în stare bunicică şi am curăţat-o un pic cu K (da, poate face şi aşa ceva) şi am recitit-o imediat! :)
Citesc pur şi simplu pentru că îmi place şi pentru că pot fi regizorul virtual al cărţii şi îmi pot imagina personajele, acţiunea, situaţiile.
Ultima carte cumpărată – “Parabolele lui Isus” de Andrei Pleşu, pe care i-am făcut-o cadou tatălui meu de ziua lui, săptămâna trecută.
citesc pentru a vedea, gandi si intelege cum traiesc altii. calatoresc imaginar, rationez, imi pun probleme, exist si altfel decat in ingustimea mintii mele.
complicat asta cu ultima carte cumparata, am tot primit carti cadou sau la schimbul de carti lunar…stiu! am cumparat ceva oferta de la nemira vreo trei romane, unul dezgustator despre caligula- nu stiam ca exista asemenea tip de literatura in romania, rodica-ojog brasoveanu-logofatul de taina si inca o carte… pe care nu mi-o amintesc.
si eu imi pregatesc motivele:) succes sa avem si spor la lecturi!
Ultimele carti le-am cumparat impreuna cu ziarele aparute. Dar imi face placere sa amintesc ultima carte recitita – Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război!
Spre deosebire de oamenii care si-au lasat amprenta pe aici eu n-am mai cumparat o carte din liceu. De citit, citesc. As vrea sa spun ca citesc pentru a-mi dezvolta intelectul si vocabularul, pentru a-mi mentine inteligenta “sharp”, dar as minti cu nerusinare. Citesc atunci cand “ma prinde”. Ultima data, in urma cu vreo 5 luni, am citit o carte (ce-i drept, una pe care ar cam fi trebuit s-o citesc prin liceu…) de 940 de pagini in 12 ore. N-am putut s-o las din mana.
Si eu citesc aproape din toate motivele frumos enumerate de tine. Ultima carte cumparata … de fapt sunt 4 carti … din colectia 100 de opere esentiale (Procesul de Kafka, Faust de Goethe si Avarul de Moliere). Am o lista asa de mare de carti de citit incat cred ca imi va trebui cativa ani sa le citesc pe toate. Acuma citesc ceva “nou” pt mine, o carte amuzanta “Ma sinucid altadată” :)
Citesc pentru ca cititul ma izoleaza intr-o alta lume, frumoasa, palpitanta, plina de emotii si trairi. Depinde de carte, oricum… Ultima cartea pe care am cumparat-o e “Exercitii de echilibru” – Tudor Chirila. O recomand!
Am casa plina de carti, in biblioteca nu mai am loc sa le pun, stau si langa, peste tot. Daca as mai cumpara n-as avea unde sa le mai pun. De fapt asta e principalul motiv pentru care n-am mai luat. Ultimele stiu sigur ca le-am luat dintr-un anticariat si au fost vreo 4-5 bucati…una stiu sigur ca a fost Velerim si Veler Doamne… dar asta se intampla acum vreo 4 sau 5 ani…
Mult succes draga mea! Am reusit si eu sa public in sfarsit. :) Sper sa avem noroc.
Un profesor m-a intrebat ieri cu cine ma identific. Si am ales un personaj dintr-o carte. Iar el s-a uitat mirat la mine si mi-a zis : “Cum? Nu iti place de Gigi Becali sau Florin Salam? Pe ce planeta traiesti?”. Evident, proful era sarcastic. Altfel nu mai dadeam pe la cursul lui. Continua sa citesti. Eu unul nu mi-as inchipui cum ar arata viata mea fara carti. Fara telefon si calculator, da. Fara carti, nu !
M-am inscris si eu la concurs, dar cu concurenta asta mare cred ca am sansa lui #gogu mortu’#
Mult succes! :*
“Soţia din Paris” – Paula Mclain e ultima carte cumpărată. A meritat toţi banii, fiind fascinanta poveste dintre Hemingway şi prima sa soţie, Hadley. Mai am câteva pagini de citit din ea şi parcă mi-e ciudă că se termină. :)
Mult succes la concurs! ;)
Uite așa am făcut eu o listă lungă de cărți de citit și de câte ori găsesc un pic de timp mă reped ca un flămând asupra lor
Nu mai tin minte ultima carte cumparata, mi-a placut sa citesc in biblioteca sau sa iau acasa, in plus nu vedeam necesar sa cumpar atata vreme incat nu reusisem sa citesc toate cartile din biblioteca personala. Acum mutati in chirie am dat peste o alta biblioteca, destul de numeroasa, care asteapta sa fie citita.
Vienela, mi-am cumpărat Istoria snobismului de Frederic Rouvillois și abia aștept s-o citesc, dar trebuie să am timp pentru asta. Timp în sensul larg, nu doar timp fizic și n-am nici de unele. Dar îmi fac în weekend. Spor la citit! :)
Primul gand care mi-a venit in minte, ca raspuns la intrebarea “de ce citesc?”: o imagine sugestiva (cum nu pot incarca imaginea aici
Citesc pentru sufletul meu! Ultima carte… a fost un morman de vreo 2 milioane (era reducere). Dar, îţi pot spune care afost ultima carte împrumutată săptămâna trecută – “Et In Athos Ego. Muntele Sfinţit”, scrisă de Costion Nicolescu şi ilustrată de Horea Paştina, Mihai Sârbulescu, Alexandru Antonescu, Constantin Flondor, Paul Gherasim şi Ion Grigorescu. E un jurnal de călătorie încântător. Pup! Weekend plăcut!
Ce-i drept, cu vremea, scade capacitatea de lectură. La mine, cel puțin…
De ce citesc?….buna intrebare….sa imi hranesc sufletul cu frumos, sa ma distantez de griul cotidian….excelenta lectura, felicitari!
Citesc pentru ca universul meu ar fi mult mai sarac fara plimbarile prin lumile altora. Citesc pentru placerea povestilor, pentru emotia din spatele lor, pentru ca mi-e drag sa descopar personaje frumoase, puternice, de la care, nu o data, mi s-a intamplat sa am ce invata. Si-ar mai fi multe motive pentru care citesc, dar mi-e ca ma apuca noaptea scriind.
Ultima carte cumparata este “Sapte povesti de dragoste”, o antologie splendida scoasa de editura Nemira.
P.S Tu, Vienela, esti un om frumos pe care-l citesc cu drag si de la care am, de multe ori, subiecte la care meditez.
Mirobolantă lumea Cuvântului, a cărților, fascinant Specatcolul desfășurat în sufletul tău încâlcit cu alte sute, mii…frumos articol. Multă baftă în continuare cu inițiativa edenică, pe care doar un suflet frumos o poate face. Numai bine!
Nu va spun de ce e important sa citiți, asta probabil că o știți deja, vreau să spun doar atât: nu există literatură perimată și literatură actuală, literatură morală și literatură imorală, literatură „serioasă“ și literatură pentru copii, există doar literatură de bună și de proastă calitate.
Pentru că am trecut de vârsta la care timpul îmi permitea să fiu un cititor neobosit, astăzi mă limitez la a-mi arunca ochii pe carte maxim două ore zilnic și asta seara tâziu. Ca să pot cititi totuși în astea două ore cât alții în șapte și să mai și rețin câte ceva, a trebuit să țin cont de niște reguli pe care vi le recomand și vouă:
– citiți întotdeauna cu o lumină bună;
– folosiți ochelarii pe care doctorul vi i-a recomandat pentru citit. Vedeți că sunt undeva în sertarul noptierei;
– eliminați toate susele de stres din jur, stingeți televizorul, trimiteți copiii la școală sau la culcare, asigurați-vă că soția/soțul doarme sau e la serviciu și puneți telefoanele la încărcat în altă cameră;
– alegeți o carte bună, e păcat să vă irosiți timpul, și așa puțin, pentru a descoperi că ați citit o porcărie. Dați un search pe net și găsiți mii de cărți pe care să le citim într-o viață. Nu, grosimea nu-i un criteriu de alegere.
– începeți să citiți. încercați s-o faceți în gând, dacă totuși vi se mișcă buzele în ritmul cuvintelor, acoperiți-le cu un deget. Acum că-i liniște, continuați.
– citiți în unități de gândire. Încercați să cuprindeți cu privirea grupuri de cuvinte pe cuprinsul unei fraze. O unitate de gândire cuprinde un substantiv cu adjectivele lui, un verb cu adverbele lui sau o propoziție scurtă.
– țineți minte numele personajelor încă de la început. Vă va fi de folos mai târziu când la pagina 125 apare Sasha, despre care era scris la început că era psihologul Ilincăi, dar de care nu vă mai amintiți acum.
-notați pasajele interesante într-un notes aflat tot timpul la îndemână (nu uitați de pix). Peste ani când vă veți face blog, băgați un citat din ăsta și fetele vi se vor alinia în comentarii. Glumesc!
– dezvoltați-vă vocabularul. Nu-i o rușine să recunoașteți când nu știți un cuvânt. Căutați-l în dicționar și dacă nu aveți unul la îndemână notați cuvântul și aflați ce înseamnă cu prima ocazie. Un vocabular dezvoltat te ajută să citești cu o mai mare putere de înțelegere.
-nu citiți mai multe cărți odată. Eu încă lucrez la asta, deocamdată nu-mi iese. Intratul în admosfera cărții se face mult mai ușor dacă citești una singură. Cu mai multe cărți în același timp se complică lucrurile și daca nu ți le delimitezi corect în minte, totul poate deveni un talmeș-balmeș. Nu ne dorim asta.
– stabilește-ți un timp pentru citit. Chestia asta cu cititul ordonat pe mine mă ajută foarte mult. Asta nu înseamnă că nu profit de orele petrecute în metrou/tren, de exemplu, pentru a câștiga timp de lectură. Din păcate merg cu metroul de cca. 5 ori pe an. Cu trenul aproape niciodată. De aceea timpul meu pentru citit e seara. Și-mi propun să nu adorm mai devreme să fi trecut măcar două ore de când am început lectura. De cele mai multe ori îmi iese. Ba, în multe seri, dacă lectura e palpitantă cele două ore stabilite inițial rămân departe în urmă.
Cam astea sunt regulile pe care eu le respect și care m-au adus la stadiul de a citi o carte într-un interval cuprins între o zi și-o săptămână.
A, si ultima carte cumparata este Madame Bovary de Gustave Flauber. Inca n-am terminat-o, dar weekendul asta o dau gata.
Mult succes!>:D<
eu am mai fost la targuri de carte, am participat la recenzii de carte, mi-am cumparat colectii din editiile adevarul sau cotidianul. Imi place, de asemenea, sa trec pe la librariile cu carti duhovnicesti…
mai citesc si carti motivationale, totul in functie de stare, in functie de recomandarile prietenilor in functie de cum ma simt si nu in ultimul rand, de cum este tradusa cartea.
uneori, e si o moda in lumea cartilor :)
vad ca se poarta culturile asiatice si mi-as dori foarte mult sa citesc asemenea carti
Buna,
Banuiesc ca locuim in acelasi oras, asta am putut sa observ citindu-ti blogul.
Citesc pentru ca ma implineste, ma face sa descopar lumi diverse si sa invat in fiecare zi cate ceva diferit.
Ultima carte citita(terminata): Gheorghe Florescu- Confesiunile unui cafegiu, momentan citesc “La furat de cai”-Per Pettersen si ultima carte cumparata a fost “Nascuti pentru a alerga” – Christopher McDougall.
Mult succes la concurs!
Vreau si eu sa incep sa citesc…desi ultima carte cumparata si citita ar trebui sa fie Maitreiy nu este..o sa o citesc si pe asta zilele astea, dar ultima carte care este inca in curs de citire este “Texas lucky” de Sandra Brown…are ea un stil apartea de a detalia anumite scene si multi o agreeaza pentru asta, dar :))
De la tine am aflat si am scris
Succes!
Viaţa fără cărţi este lipsită de strălucire! Trăieşti mai multe vieţi prin prisma personajel
or din cărţi! E o lume fascinantă care îţi dezvoltă imaginaţia, vocabularul şi emoţiile!
Mult succes la concurs! Sper să fii printre câştigători! :-) Eu nu am avut noroc la concursuri online!
Eu am stat cateva ore bune sa ma gandesc la motivele alea pentru ca nu m-am gandit pana acum ca trebuie sa ma justific, citesc pentru ca … citesc. Apoi au inceput sa curga si sa descopar altele la fel de valabile citind postarile altora – cred ca un motiv pentru lectura ar fi ‘cineva scrie, trebuie sa fie cineva care sa citeasca’, iar eu nu sunt scriitor, deci … cine angajeaza un cititor?
De la tine mi-a placut mai ales “am învăţat să vizualizez ceea ce era scris în cărţi” – o, da – mi-am imaginat adesea personajele si actiunea si de cele mai multe ori daca vedeam ulterior ecranizarea cartii eram dezamagita, rareori se potrivea cu ce mi-am imaginat eu :)
Ultima carte cumparata a fost, cred, “Hamilton” de Catherine Cookson de la un anticariat.
Lecturi placute si bafta!