Skip to main content

Săraca mama!

Dacă am timp şi chef, când o reţetă găsită întâmplator pe un blog îmi face cu ochiul, mă reped în bucătărie să o probez. Nu prea vorbesc despre ele pe aici, pentru că nu mi-am făcut blog  culinar şi cred că pe bărbaţii care nimeresc la mine i-ar plictisi, dar de cele mai multe ori sunt mulţumită de ceea ce iese. Mai greu este când băieţii mei se strâmbă, spunând că o pot face pentru mine, că ei nu se vor atinge de aşa ceva.

Lor nu le plac verdeţurile şi refuză să guste mâncăruri care nu conţin carne. De câte ori mă entuziasmez de vreo reţetă, apar glumele despre cobai (adică eu) şi experimente făcute pe ei de bloggeriţe experte sau mai puţin experte în bucătărie. Una dintre puţinele fete care scapă întotdeauna de aceste glume este Kadia, pentru că am încercat multe dintre reţetele ei şi au avut succes. Când am găsit imaginile cu supa cremă de cartofi dulci, când am văzut ce bine arată, m-am decis să încerc şi eu, cu toate că Mihai şi Ionuţ erau hotărâţi să nu se atingă de ea.

Am pregătit doar o porţie, pentru mine. Am tăiat câteva felii de pâine în cubuleţe şi le-am prăjit într-un strop de ulei, transformându-le în crutoane. Merg excelent cu supa cremă. Ne-am aşezat la masă. Ei cu friptura în faţă, eu cu supa cremă în care se înecau câteva crutoane. Aroma care se răspandea i-a făcut curioşi. Şi-au adus linguri şi au gustat, încercând să îi imite pe juraţii de la MasterChef. Săraca mama! A rămas fără supă într-o clipă, dar nu a primit nici un şorţ!

Surprinzător, cunoşteam bine gustul acestei supe. Mâncasem de multe ori în copilărie, fără să ştiu că se numeşte aşa. M-am ridicat de la masă cu trei crutoane în stomac şi m-am apucat să fac alta, dublând cantităţile din reţeta Kadiei. Succesul ei a putut fi atestat măsurând viteza cu care a dispărut din castronaşe. A doua zi, la prânz, în bucătăria noastră se auzeau nişte zgomote care m-au făcut să râd: băieţii băteau cu lingurile în castroane, strigând “bis, bis!”.

Tot răscolind blogul Kadiei în căutare de informaţii pentru Vânătoarea de comori, am găsit o mulţime de alte supe creme. Mi-am propus să le testez pe toate (pe rând, bine-nţeles). Voi încercaţi reţetele găsite pe bloguri?

Comments
  • elly weiss March 31, 2013 at 5:56 am

    Nu umblu pe bloguri cu retete. Niciodata. Daca ajung pe vreun blog culinar e fiindca am unele retete de care nu sunt multumita si vreau o alta parere. Facand niste comparatii. Dar e vorba numai de retete de prajituri, nu altceva. Am suficiente feluri de mancare pe care sa le fac, sa le facem. Si care sunt si agreate de toata familia. La noi in casa o singura mancare nu se gateste: ciulama. Eu nu mananc asa ceva fiindca imi displace total si gustul si aspectul. Deci nu 🙂

  • CARMEN March 31, 2013 at 6:58 am

    si eu am probat o reteta a Kadiei – ou in rosie – extraordinara idee! Am avut succes cu “meniul” si la o masa festiva, de ziua mea 🙂 am scris pe blog 🙂
    Supa crema de cartofi – nu stiu cu o face Kadia, dar la noi se prepara cu zeama de carne, deci baietii tai nu au de ce sa se planga 😉
    In Germania, majoritatea barbatilor gatesc pentru intreaga familie, ba unii chiar fac si torturi si prajituri delicioase, de aceea am uitat total textele de genul “femeia la cratita”. Sotul meu gateste cu o pasiune deosebita. Eu nu mai gatesc decat rar, dar intr-o casa mare, munca nu se termina, sunt atatea de facut si la noi in familie, niciodata nu munceste unul si celalalt se uita la tv sau citeste ziarul. Baietii sunt de mici invatati sa participe la treburile casnice si mai ales sa ajute la bucatarie, si gasesc foarte frumos.

  • simsim March 31, 2013 at 7:06 am

    Blogurile culinare au fost salvarea mea in anul petrecut in Cehia. Stiam sa gatesc de la mama, dar nu se compara cu zecile de retete faine pe care le-am experimentat. Nu sunt eu marea bucatareasa, dar de mjulte ori ma suna mama sa-i mai dau idei noi:)

  • Radu March 31, 2013 at 7:25 am

    E buna rau ! Eu as pune si un pic de menta! 🙂
    Ieri am facut tuslama din ciuperci pleurotus. Am fost neincrezator pana am gustat ! :))

  • Minnie March 31, 2013 at 8:34 am

    Sotul meu este bucatar sef ! :))
    La bucatareala nu ma înghesui aproape de loc, el gateste extraordinar de bine. Sunt atatea de facut prin casa ca since nu ma plictisesc! :))

  • raul rual March 31, 2013 at 9:01 am

    Blogurile culinare sunt la mare cautare. Mama nu prea intelege cum fac eu mancare de pe net. Daca tot suntem la subiectul asta, de ce barbatii gatesc mai bine decat voi?

  • Rudolph Aspirant March 31, 2013 at 9:08 am

    Eu, daca m-as apuca vreodata de gatit ceva, (ceea ce nu prea cred, poate asa peste vreo 30 de ani cand ma voi plictisi de scris pe blog despre mine insumi sau voi fi epuizat reflectarea asupra temelor de interes principal pentru mine din cele mari 4 perspective principale ale gandirii complexe rationale + intuitiv-emotive umane, si anume imi place/nu-mi place/depinde/mi-e indiferent, sau dupa ce voi iesi la pensie peste 40 de ani, ca sa evit sa ma apuc ff constiincios de treaba in legatura cu scrierea viitorului meu tratat in 26 de volume de Estetica Etica planificat obligat pt dupa ce ies la pensie, deoarece acela va include posibile indicatii de eticheta si pt altii, nu numai pt mine insumi, si doresc sa pot beneficia de scuza senilitatii si intelepciunii batranesti in acel moment), cred ca as avea incredere in ce retete am vazut pe blogul lui Kadia + pe blogul X-pertului Ninulescu, mai ales ca ei pun si fotografii interesante si uneori chiar estetice plus explica pas cu pas cum se prepara mancarea respectiva. Mai e un blogger, Loopoo, care din cand in cand pune si el fotografii ff frumoase cu fripturi, cred ca si cu peste, dar nu cred ca explica asa de ordonat cum se pregatesc, asa ca din punct de vedere culinar eu consider blogului lui mai mult ca o galerie artistica, ca un muzeu de exponate de arta, decat o biblioteca cu diverse carti informative de retete.

    • Rudolph Aspirant March 31, 2013 at 9:15 am

      Si bloggerul Vladen mai pune retete cu poze interesante din timp in timp, dar el e inca la faza de salate, cocktailuri si fursecuri, in general mancaruri de petrecere si voie buna, nu a ajuns la faza de bucatar multidisciplinar cum ar fi Kadia sau Ninulescu.

  • zdwub March 31, 2013 at 9:13 am

    Unele dulciuri le mai incerc:-” dar in rest…il am pe frate’miu care de fiecare data cand vine acasa ma transforma pe mine in cobaiul lui:)) si face tot felul de retete ciudate si exotice..acum chiar a cumparat o carte culinara a (nu mai stiu cum il cheama…are o emisiune pe tvr2) si vrea sa incerce retetele de acolo…unele arata bine alte nu chiar…ma intreb ce gust ar avea totusi…”placinta cu picioare de miel”…sau rizoto cu mere:-?
    Oricum..poti sa consideri ca ai primit sortul daca nu ti’au aruncat supa crema pe jos ba chiar au mai si cerut ;))

  • pandhora March 31, 2013 at 9:14 am

    si eu am incercat de la Kadia oul in rosie si am fost incantata,prietenul meu mai putin pentru ca lui nu-I plac ouale…
    am mai incercat si de la Mirela o reteta de pui foarte gustoasa si chiar azi ma gandeam sa postez o reteta pe care am pregatit-o ieri :))
    imi plac blogurile culinare pentru ca gasesc tot felul de idei sau imi amintesc de retete pe care nu le-am mai facut de mult 🙂

  • Vladimir March 31, 2013 at 10:06 am

    Pai e bine sa fii cobai, de ce se plang?! O data ca poti sa te lauzi ca traiesti periculos, a doua ca poti face pe victima, a treia ca cineva iti da mancare. Toate astea sunt minunate! 😛

  • salmi March 31, 2013 at 10:06 am

    Eu am o lista cu bloguri specializate pe retete si bucatarit, colind de multe ori si am incercat multe retete. Gatesc mult din retete din reviste, tocmai acum masa de Paste am facut-o numai din retete gasite in reviste (suedeze). Singurul a fost cozonacul pe care l-am facut de pe un site romanesc :).

  • Nice March 31, 2013 at 10:32 am

    Blogurile culinare nu sunt in targetul meu, prefer sa citesc alt gen de articole si informatii. Am mai poposit de cateva ori, cu totul si cu totul intamplator, dar in general, si sunt extrem de sincera, ma plictisesc de moarte. Mama vaneaza tot felul de retete de prin reviste si mereu strica prajiturile. Sau aproape mereu. 😛 Sunt eu cam rea acum, unele ii ies surprinzator de bine, pentru ca acolo se omite mereu cate ceva important(nu am incredere in acele retete). Mie nu imi place sa experimentez in bucatarie. 😛
    Dar supa crema cu crutoane este preferata mea din copilarie. E delicioasa si e singura supa pe care o gust cu placere. De ciorbe sa nu aud. :))

  • nespusdemult March 31, 2013 at 11:17 am

    Primavara ai nevoie de multe verdeturi, dupa o iarna bogata, de regula, in multe grasimi!
    Mi-am amintit de urzici!

  • javra March 31, 2013 at 12:50 pm

    După cum descrii supa asta, o fi reţeta bună, dar şi bucătăreasa ştie ce face…

  • coco March 31, 2013 at 4:52 pm

    sunt o mare iubitoare de supe creme , de cartofi dulci nu am facut , dar mi-a zis Monik a mea ca a facut ea si este bunuta !

  • cotos March 31, 2013 at 4:58 pm

    Uneori ma gandesc la mancarurile pe care le gateste bunica si dorul pe care o sa il am atunci cand nu o sa fie. Nevasta incearca din rasputeri sa imi satisfaca toate poftele, uneori reuseste sa nimereasca la gust.

  • Oana March 31, 2013 at 6:37 pm

    Am incercat cateva, dar, din punct de vedere estetic nu imi ies nici pe departe. Ca si gust e ok la cat ma pricep. 🙂

  • Teglas Adrian March 31, 2013 at 7:32 pm

    Am avut priam experienta culinara recent. Am fost nevoit sa fac un tort de unul singur pentru ziua tatalui meu, dar ce sa vezi a iesit bine, asa ca de prima data.

  • Juliet March 31, 2013 at 9:22 pm

    Iubesc sa colind blogurile culinare si sa experimentez cele mai ciudate retete. Pacat ca multe dintre ingredientele mai exotice nu se gasesc si in Romania.

  • Rolling Ideas April 1, 2013 at 4:44 am

    Măcar un şorţ meritai să-ţi dea!
    Da, încerc reţete găsite pe bloguri, dar nu foarte-foarte des.
    Cartofii dulci sunt o garnitură excelentă pentru friptura de miel. Tot pe un blog am aflat asta şi în ultimii 3 ani au devenit obligatorii de Paşti.

  • miha.ela April 1, 2013 at 9:39 am

    Da, incerc retete, uite asa am descoperit cat de gustos e puiul cu ceapa rosie si prune.

  • melly April 2, 2013 at 2:22 pm

    Si eu vizitez bloguri cu retete, mai ales acelea care au imagini cu intreg procesul. Mereu incerc retete noi. Sunt adepta schimbarii mai ales ca sunt balanta, o data asa – o data asa :)))

  • Kadia April 2, 2013 at 2:31 pm

    Multumesc, Vienela! Si ma bucur foarte mult ca ti-a placut, iar de baietii, eu nu zic nimic, pentru ca nu de putine ori m-am trezit cu mancarea mea “de regim” lingurita serios pentru ca eu oricum voiam sa slabesc, nu? Doar la orez si paste nu se baga deloc, asa ca au devenit mancaruri “sigure”.

  • AndreeaG April 7, 2013 at 12:09 pm

    Bre, tu vrei sa ne subtiezi sansele la tableta, de scri asa mare de vanatoare? Credeam ca e mai bine sa ramana intre noi :))))
    Glumesc evident! 😀
    Mi-am propus sa incerc si eu supa respectiva, sigur crutoanele ii vor comvinge, altfel, sunt cam reticenti la supe-creme.
    Eu ma mai uit pe site-uri culinare, cu siguranta mult mai des decat in “carti de retete” dar experienta mea culinara e destul de subtire, deci eu recunosc ca m-as bucura sa mai scri si tu despre ce-ti iese deosebit 🙂
    Cat despre Kadia … eu stiu putini asa ca ea, si desteapta si frumoasa, si … “devreme acasa” 🙂

  • Post a comment

    Threaded commenting powered by interconnect/it code.