Skip to main content

Pâinea noastră cea de toate zilele

Avem chiar în faţa blocului o brutărie, de unde se răspândesc arome de pâine caldă din oră în oră, arome care ne fac să cumpărăm ba o lipie plină de sare, ba un covrig uns cu sirop din zahăr, ba o baghetă unsuroasă şi plină de susan, semănând mult la gust cu “turistul” de altădată. Sau cel puţin aşa făceam până acum câteva zile, când am redescoperit pâinea, pâinea adevărată, făcută din apă, sare, drojdie şi făină. Vine tocmai de la Târgu-Mureş, cântăreşte aproape un kilogram şi are gustul inconfundabil al pâinii făcută în casă.

Îmi răsfăţam băieţii duminica cu pâine făcută de mânuţele mele, dar vara asta a fost prea călduroasă pentru a risca să ţin prea mult timp cuptorul aprins, iar blogul mi-a ocupat şi el destul din timpul liber.

Am mâncat o felie întreagă de pâine, goală, savurând fiecare înghiţitură din pâinea mureşeană, atunci când am descoperit-o şi văd că în fiecare zi cantitatea se măreşte, mănânc tot mai multă.

Am avut o perioadă de un an în care mâncam 2-3 feliuţe de pâine toată ziua, fără a  simţi nevoia de mai mult. Nu numai că mi-a fost bine aşa, dar chiar m-am îngrăşat, ca pentru a infirma teoriile despre curele de slăbire în care prima dispărută este pâinea. Însă, cu tot efortul meu, nu m-am simţit mai deşteaptă în acel an, dovadă că sunt nişte mincinoşi cei care spun că pâinea prosteşte. Sau poate trebuie luate măsuri aspre încă din copilărie, poate trebuie să privăm copiii de acest aliment, pentru a scoate din ei doar genii.

Îmi amintesc de recreaţiile din generală, când fugeam în piaţă să cumpăr un “turist” mic şi castraveţi murati, a căror zeamă se prelingea pe mânecile cămăşii , de toate plăcintele cu brânză dulce şi stafide, de ştrudele cu mere, de toţi covrigii şi chiflele pe care le-am mâncat. Oare chiar mi-au făcut vreun rău?

Întrebarea este preluată de la G_Cojocaru. Pâinea chiar prosteşte? Voi ce părere aveţi?

 

 

Comments
  • rozi September 7, 2012 at 3:36 pm

    Mi-ai adus aminte de vremurile copilariei cand ma trimiteau ai mei dupa paine. Pana acasa, mancam jumatate din ea, mai ales ca aproape de fiecare data o cumparam calda:x

    • Vienela September 8, 2012 at 7:17 am

      In copilarie, statea ore intregi la coada, pana aduceau paine si de multe ori se termina inainte de a-mi veni randul. Dar daca aveam pofta de paine calda, mergeam sa ne rugam de lucratorii de la brutarie, intr-un alt cartier.

  • OchiiVerzi September 7, 2012 at 3:43 pm

    :)))))) daca ar fi sa ne luam dupa fel si fel de vorbe din batrani sau cercetatori straini, oare exista ceva ce nu prosteste sau imbolnaveste? :)))
    Nu stiu ce zic altii, dar parfumul painii este inconfundabil si de neinlocuit, sau cel putin pentru mine. Este adevarat, in exces nu face bine, dar cui nu-i place o felie de paine calda? Hehe!

    • Vienela September 8, 2012 at 7:22 am

      Imi facusem intr-un timp obiceiul de a incalzi painea in cuptor. Devenea crocanta si raspandea un miros atat de placut in bucatarie… Cred ca voi reincepe sa fac asta, cu painea ramasa.
      Ar trebui sa renuntam definitiv la mancare, pentru a trai sanatos. Cam doua saptamani, o luna… 😛

  • Vladen September 7, 2012 at 3:48 pm

    Eu nu-s mort dupa paine, cozonaci sau alte chestii din astea. Painea e suport si atat. Desi Kadia face ea painea si trebuie sa recunosc ca a ei uneori e divina. Dar si atunci e ca o felie de prajitura. Adica n-as manca mai mult de 1-2 felioare. Cred ca fetelor le place painea de-a dreptul iar pentru noi este balast. Ca pentru potai 😀

    • Vienela September 8, 2012 at 7:27 am

      La cum arata painicile facute de Kadia, daca le-as avea zilnic as deveni balena. :))
      Dupa ce am scris despre paine, imi venise pofta de cozonac. As fi facut astazi, dar nu este Ionut acasa si nu vreau sa mananc fara el. Ramane pentru saptamana viitoare.
      Mai degraba nu mananci multa paine pentru ca traiesti intr-o zona in care lumea este mai ponderata in legatura cu acest aliment.

  • Intuneric September 7, 2012 at 4:05 pm

    Nu stiu daca painea prosteste, dar am auzit ca ingrasa. 😀

    • Vienela September 8, 2012 at 7:27 am

      Minciuni. Eu mananc multa paine si nu se cunoaste. 😛

      • g.cojocaru September 8, 2012 at 3:17 pm

        norocoaso!

        • Vienela September 10, 2012 at 6:26 am

          :)) Asa este. Sora mea mananca doar cu portia si are mereu probleme cu greutatea.

  • Kadia September 7, 2012 at 4:12 pm

    of! sunt obsedata de paine! Mai ales paine calda facuta de mine in casa si cu un pic de nuca sau seminte. Visez la paine calda si ador mirosul ce se degaja din cuptor si mor de ciuda cand imi da arsuri de stomac. Dar nu-i nimic. Iau Omez si ma lafai in senzatiile date de dumicatul plapand si cald.

    • Vienela September 8, 2012 at 7:29 am

      Painicile tale ma fac sa lesin de pofta… Arata atat de bine… Dupa ce se intoarce Ionut din delta intru la tine, sa iti fur reteta aia de painici.
      De ce oare iti da arsuri la stomac painea?

  • Anda September 7, 2012 at 4:24 pm

    Nici n-am auzit pana acum faza asta cu painea prosteste.
    Mie imi place painea aia proaspata, calduta. Daca nu-i proaspata, o mananc prajita.

    • Vienela September 8, 2012 at 7:30 am

      La brutaria de langa noi gasim mereu paine calda, dar este cleioasa, se transforma in cocoloase. Baietii mei o mananca fara probleme, dar mie nu imi place decat mirosul ei.

  • Nice September 7, 2012 at 4:34 pm

    Am avut de curand o controversa(desi e prea mult spus) cu Pato pe tema asta(chiar pe blogul lui). El spunea intr-un comentariu ca alimentele nu ne influenteaza modul de a gandi. Chiar in acea perioada mi-am cumparat un nou card de memorie pentru aparatul meu digital dintr-un magazin. Am vrut sa fac pe loc o poza sa vad daca merge bine. Am zarit o carte pe raft si am fotografiat-o rapid. Numele ei este ” Gandesti asa cum mananci” Noua alimentatie corecta pentru creier.
    Nu am cumparat cartea, nici macar nu am rasfoit-o, am si acum insa poza iar pe coperta sunt niste fructe…

    • Pato Basil September 7, 2012 at 5:42 pm

      Hai mai Nice nu-mi spune ca aia care mananca chimicale au o inteligenta sporita sau invers… ori te nasti inteligent, ori iti antrenezi foarte mult capcitatile intelectuale… dar nu afectezi prin alimentatie asta. Sunt genii in africa? sunt… sunt genii in SUA sunt… sunt peste tot indiferent de ce mananca.

      • Vienela September 8, 2012 at 7:34 am

        Sa o intrebam pe Kadia. Cred ca este in masura sa ne dea un raspuns clar. Nici eu nu prea cred ca alimentatia ne poate influenta inteligenta.

    • Vienela September 8, 2012 at 7:32 am

      Nu ne putem hrani doar cu fructe, avem nevoie si de alte alimente. Sau poate nu sunt eu la curent cu noutatile. Voi trece o fuga pe la Pato, sa caut discutia voastra. 😉

  • elly weiss September 7, 2012 at 6:41 pm

    E o legenda. Si mama face paine acasa. La doua zile. Asta de vreo 7-8 ani 🙂

    • Vienela September 8, 2012 at 7:35 am

      Am facut si eu, mai mult de un an, tot la doua zile. Cred ca voi reincepe. Era atat de gustoasa si de satioasa.

  • zdwub September 7, 2012 at 7:01 pm

    Mie nu’mi place painea facuta in casa decat atunci cand e calda pentru ca e crocanta coaja si miezul moale:x iar cand cumpar painea calda..o mananc aproape sau chiar jumatate goala:))

    • Vienela September 8, 2012 at 7:41 am

      Cand este calda, mananc painea facuta in casa ca pe cozonac. :))
      Bagheta despre care povestea se manca imediat, goala, pentru ca este cu seminte de susan su puin dulceaga. Dar mie imi era dor de painea de altadata…

  • spanac September 7, 2012 at 7:29 pm

    cica painea e cancerigena.
    si aia calda, e nenorocire, cica cea mai nemernica treaba.
    si uite ca am mancat 32 de ani paine si n-am avut nimic.
    de cand cu ue si nato ne-am tampit.
    toate-s cancerigene.
    halesti paine? ai sa mori de lepra.
    ce faci, respiri? nu stii ca aerul te omoar, esti nebun???
    ia d-aici aer imbuteliat, dupa normele ue, ca e mai bun…
    mama lor de nenorociti…

    • Radu September 8, 2012 at 6:34 am

      Inţeleg că ne-am transformat într-o naţie eco!
      Dau o mostră.

      Am văzut eu azi un bănculeţ pe net.
      Să văd repede dacă-l găsesc.
      Gata!

      – Alcoolul ucide!
      – Si ce, apa te face nemuritor?

      via http://stilumor.blogspot.ro/2012/09/ma-tin-de-bancuri.html

      • Vienela September 8, 2012 at 7:45 am

        :)) Bun banc ai gasit, Radu. Merci pentru contributie.

    • Vienela September 8, 2012 at 7:44 am

      Toate sunt cancerigene sau au gripa… :))
      Mai bine nu mai mancam nimic, sa scape de noi…
      Dar magazinele sunt pline de alimente care contin tot felul de tampenii. Pate de ficat, cu 5% ficat, gem de fructe fara fructe, mezeluri din sorici si oase…

  • george September 7, 2012 at 7:39 pm

    pfoai…salivez…, mi-ai adus aminte de perioada in care eram mic si mergeam la tara la bunici si ma trimiteau sa cumpar paine de labrutarie si veneam acasa cu una din paini mancata pe jumatate, erau paini rotunde si calde… pfff. o sa scriu si despre asta un articol, e al doilea care ar fi inspirat de la tine 🙂 sper sa am timp cat mai curand sa le scriu 🙂 mi-ai adus aminte de o perioada placuta din viata mea, drumul la brutarie si intorsul acasa cu burta plina de paine calda …

    • Vienela September 8, 2012 at 7:48 am

      Nu pot decat sa fiu multumita, vazand ca iti sunt “muza”. :)) Abia astept sa citesc.
      Pe noi ne certa mama vazand ca mancam painea calda, spunea ca vom face cocoloase in burta. :)) Cred ca se supara ca eram satule si nu mai mancam ceea ce gatea. :))

  • adelinailiescu September 7, 2012 at 7:48 pm

    Daca painea prosteste, sunt in pericol sa devin o idioata! Ca eu iau paine de-aia pe vatra de la brutaria noastra, jumate o mananc pe drum si jumate cand ajung acasa…Ca ingrasa? zi-mi ceva care slabeste, sa consum si eu! Si daca o sa ma ingrase prea tare, ma apuc de sumo!:))

    • Vienela September 8, 2012 at 7:51 am

      Vrei reteta de slabit? Fumeaza un pachet de tigari pe zi, fa-ti griji pentru toata lumea, citeste la masa si dormi 5 ore pe noapte. Vei avea o silueta de invidiat. 😛
      Cred ca sunt putine popoae care sa manance atat de multa paine, cata mancam noi. Oare suntem un neam de idioti? :))

  • Minnie September 7, 2012 at 8:10 pm

    Am scris si la ea pe blog…. eu îmi fac singura painea (am masina de facut paine) dar noi nu mai mancam paine prea multa. Asa ne-am obisnuit. Aici painea nu e aliment de baza! Asta e, cred ca daca ati manca si voi paine facuta ca aici la brutarie v-ar trece cheful de paine!

    • Vienela September 8, 2012 at 7:54 am

      Am citit si la ea. Am si eu o prietena care are masina de facut paine… Iese la fel de buna ca si cea framantata la mana, dar se face mai repede, fara efort.
      De ce spui asta? Ce are painea din brutariile voastre?

  • silavaracald September 7, 2012 at 8:26 pm

    Uite că eu locuiesc exact la Târgu Mureș și nu prea găsesc decât pâine de-aia ”de burete” cum îi zic eu… 🙁
    Mie-mi place foarte mult un tip de franzelă pe care doar la București am mâncat-o. Era o brutărie lângă căminele noastre studențești din Regie, aproape de Politehnică…

    • Vienela September 8, 2012 at 7:57 am

      A luat Mihai o paine ieri, tot de la voi, care chiar pare de burete. Este cu fulgi de cartofi.
      Aveam si noi o brutarie in Ploiesti, care facea o paine foarte buna, dar cred ca au inchis-o, ca nu am mai gasit prin oras. Era cam scumpa, dar avea un gust bun…

  • salmi September 7, 2012 at 8:42 pm

    Da, e buna asta ca painea prosteste…:)).

    Eu am acasa masina de facut paine si fac uneori. Nu des, ca sa nu ne ingrasam :)). Mirose demential cand fac si mereu imi aminteste de copilarie….cand stateam la coada sa “bage pita” si aveam cartela pe care primeam doua franzele pe zi, la 4 persoane :). Jumate dintr-una o mancam pe drum, era delicioasa. Acum imi place cu unt si cu dulceata, atunci cand e proaspata, sau cu unt si miere. Si cu o cana de lapte. Mmmmmmm….

    • Vienela September 8, 2012 at 7:59 am

      Cred ca imi cumpar si eu pana la urma o masina de facut paine…
      Chiar, uitasem pentru un moment de cartele cu care luam paine, de cele pentru lapte, ulei sau zahar.
      Iti amintesti ca puteam cumpara si cate un sfert de paine? :))

      • salmi September 10, 2012 at 9:22 am

        Da, dar asta cred ca era deja in studentie, dupa “regim” :).

  • SebiBu September 7, 2012 at 9:20 pm

    Am si eu o brutărie..una care face o painee foarte buna , se numeste Baron si iau de acolo aproape in fiecare zi.

    • Vienela September 8, 2012 at 8:00 am

      Unde locuiesti tu, Sebi? Vezi sa nu mananci totusi prea multa, ca ingrasa. 😉

  • Denis September 8, 2012 at 12:15 am

    Eu mi-am adus cand mergeam la brutaria din sat si cumparam Lipii si covrigi… Covrigi inca se vand bine dar lipiile au iesit de pe piata, si erau atat de bune 🙁

    • Vienela September 8, 2012 at 8:01 am

      La brutaria de langa noi inca mai fac lipii, dar pun o lingura de sare grunjoasa pe fiecare. Vai de rinichii nostri…

  • Dana September 8, 2012 at 12:55 am

    Cred ca decat sa-mi dau cu parerea, ar prinde mai bine o opinie avizata, aici: http://www.natural100.ro/spagina-200-adevarat_sau_fals_despre_paine_.html

    • Vienela September 8, 2012 at 8:05 am

      Deci asa imi mentin eu silueta. Mancand paine multa. :))
      Este greu sa mananci friptura fara paine, cum recomanda ei. Dar ce nu face omul pentru a fi sanatos…
      Merci, Dana.

  • Szasz Sebes Paul September 8, 2012 at 6:42 am

    Vreau si eu sa gust!!!!!

    • Vienela September 8, 2012 at 8:06 am

      Ce anume? Paine de casa sau de la brutaria de peste drum?

  • John September 8, 2012 at 11:03 am

    Pâinea de casă nu e periculoasă. După spusele unui profesor de biologie, pâinea nu îngraşă, ci ceea ce serveşti cu ea. Ne plângem de efectele pâinii, dar nu suntem în stare să depăşim stadiu de sedentarism. Între patru pereţi e mult mai bine! Pe lângă toate astea, pâinea e tot mai scumpă: http://www.johncristea.ro/painea-noastra-cea-de-toate-zilele-mai-scumpa-cu-20-de-bani/

    • Vienela September 10, 2012 at 6:31 am

      Painea de casa nu, dar cea de la brutaria din fata blocului meu? Cand este calda pare cleioasa, cand este rece e oribila, baga in ea tot felul de prafuri, mai gasim un fir de rafie…
      Sedentarismul este efectul vietii moderne. Cand stai 8-10-12 ore la servici pe un scaun, vi acasa si mai stai 2-3 ore la calculator, cand sa mai faci si miscare?

  • Hapi September 8, 2012 at 12:43 pm

    Mananc paine dintotdeauna si sunt tot scleptzomana
    Acum…nici nu cred c-ar fi indicatsa bag 3 sandwichuri pe zi.
    Ideea e sa mananci putin din orice….

    • Vienela September 10, 2012 at 6:37 am

      Acum, ca traiesti in alta tara, tot atata paine mananci?
      Depinde ce ascund sandwichurile alea… :))

  • Slowaholic September 8, 2012 at 1:17 pm

    Ce poftă mi s-a făcut de pâine! Și de covrigi calzi… La liceu, în recreația mare, dădeam fuga pe rând și umpleam ghiozdanul cu covrigi pentru toată clasa. Țin minte și acum ce bine mirosea ghiozdanul meu… 🙂

    • Vienela September 10, 2012 at 6:39 am

      La noi nu prea se mancau covrigi, dar cand a aparut turistul a fost isterie… :))
      Am incercat sa mananc dupa revolutie, cand a reaparut, dar nu mi-a mai placut la fel de mult.

  • babymanager September 9, 2012 at 8:42 pm

    Mi-ai adus aminte cum fugeam în pauze la scoală să cumpărăm pâine caldă. Câtă paine am mâncat atunci! Ce bună era !

    • Vienela September 10, 2012 at 6:40 am

      Si nu ai patit nimic… La fel cum nici eu, nici altii nu au patit nimic.
      Ce miros avea… si ce gust…

  • Unde să ascundem banii? | Iubesc Viaţa October 27, 2012 at 8:44 am

    […] noştri au instalat o cameră ascunsă în bucătărie, pentru a vedea cine sapă tunele în pâinea noastră cea de toate zilele. Haideţi să vedem cum au surprins şoricelul în […]

  • Borş cu chipăruş | Iubesc Viaţa November 4, 2012 at 4:49 am

    […] cred că îşi dă seama, dar asociază mirosul pâinii făcute în casă cu bunica Veronica, îşi aminteşte curtea plină de gâşte, câinii care îşi […]

  • Unde este cloşca de aur? | Iubesc Viaţa April 20, 2013 at 9:17 am

    […] simpatic, de care să se bucure întreaga familie. Dacă nu vă rămâne, puteţi face rapid un aluat de pâine. Important este ca iepuraşul să nu lipsească de la pe […]

  • Pâinea | Iubesc Viaţa December 19, 2013 at 1:03 pm

    […] este măcinat şi transformat în făină, iar din făină brutarii frământă aluatul şi ne fac pâinea noastră cea de toate zilele. Toată această trudă pentru ca noi să ne bucurăm la fiecare masă de pâinea proaspătă şi […]

  • […] Vienela ne intreaba daca painea prosteste. Nu ma dati pe mine exemplu, eu asa m-am […]

  • Post a comment

    Threaded commenting powered by interconnect/it code.