Skip to main content

Maioneză în toate direcţiile

Am învăţat de mic copil că maioneza trebuie făcută turnând uleiul cu răbdare, câte puţin şi mai ales că trebuie învârtit în acelaşi sens pentru a nu avea surprize neplăcute.   Mama mea se închidea în bucătărie de teamă să nu o deranjăm când pregătea maioneza, preparat care mereu i-a dat bătăi de cap, mai ales cand i se taia. Ne distram făcând glume pe seama ei până o aduceam în stare să ţipe la noi. Şi totuşi, a reuşit să îmi transmită şi mie emoţia, deşi nu am exagerat niciodată, nu m-am închis în bucătărie, nu am gonit copilul de lângă mine, nici nu mi-a tremurat mâna pe bidonul de ulei.

Timp de 20 de ani am respectat cu stricteţe reţeta de maioneză a mamei mele, chinuindu-mă să învârt în acelaşi sens şi să torn uleiul puţin câte puţin. Totul pâna în ziua în care băiatul meu, după o zi de robotit prin bucătărie alături de mine, obosit şi deja plictisit, s-a oferit să facă maioneza. Din neatenţie a învârtit în sens opus, iar eu am sărit să îi atrag atenţia, speriată că o va tăia. Nevoia de a lucra relaxat şi de a temina mai repede l-a făcut să îmi ceară o explicaţie logică pentru ceea ce el numea “un mod de a complica lucrurile inutil”.

Nereuşind să-i dau nici o explicaţie, cu frica în sân, i-am dat mână liberă să o facă cum crede. Fără să ţină cont de nici o regulă, a turnat tot uleiul odată, a învârtit în toate direcţiile şi a reuşit o maioneză ” a la Masterchef”.

Morala: Pe lângă experienţa în bucătărie, contează să ai şi o minte limpede. :))

 Şi totuşi, cum reparăm maioneza, dacă avem ghinionul să se taie?

Eu folosesc o jumătate de cartof de mărime medie, fiert, pasat şi răcit bine. Peste cartoful aşezat în alt castron  pun cu linguriţa câte puţin din maioneza tăiată. De câte ori simt că maioneza este prea tare, mai adaug un vârf de linguriţă de muştar. Amestec cu răbdare şi adaug câte o linguriţă din maioneza tăiată, până când reuşesc să o încorporez pe toată.

Am mai reparat maioneza cu gălbenuş de ou fiert, răcit şi pasat, peste care am turnat câte o linguriţă din maioneza tăiată, până am încorporat-o pe toată.

Mama turna peste maioneza tăiată puţina apă foarte rece- cam o lingură, două. De multe ori reuşea să o închege.

Important la maioneză este ca toate ingredientele să aibă aceeaşi temperatură, de preferat cea a camerei. Deci pregătiţi din timp tot ceea ce credeţi că veţi folosi: ouă crude, ouă fierte, ulei, muştar, zeamă de lămâie. Lăsaţi-le câteva ore pe masa din bucătărie, până când credeţi că au ajuns la aceeaşi temperatură.

Adăugaţi sare în maioneză de la început. Se va menţine tare şi nu riscaţi să se mai taie.

Update: Maioneza a fost inventată de bucătarul cardinalului Richelieu, supranumit “Eminenţa roşie”. Legenda spune că a vrut să facă un sos cu smântână şi ouă, dar cum smântâna tocmai se terminase, a încercat să o înlocuiască cu ulei de măsline.

Comments
  • La Fee June 11, 2012 at 3:39 pm

    Ce nostim! Felicitari! Si eu tot dupa reguli stricte lucrez! Hahaha!

    • Vienela June 12, 2012 at 2:25 am

      Multumesc. De cand mi-a dovedit ca nu se intampla nimic, nu mai tin cont de reguli canf fac maioneza. Astept sa darame si alte mituri.:))

  • Laura Trisca (Meleaca) June 11, 2012 at 3:59 pm

    :)) Eu folosesc mixerul, n-am dat gres:)) La lingura era dezastrul absolut :))))))))))

    • Vienela June 12, 2012 at 2:27 am

      Eu nu mai folosesc mixerul, nu imi place cum iese maioneza si am reusit odata chiar sa o tai. :))

  • addicted June 11, 2012 at 4:18 pm

    Dragul de el!! Macar nu iti pune zahar in loc de sare in mancare, ca mine. 😀

    • Vienela June 12, 2012 at 2:33 am

      Tot este mai bine decat sa pui sare in cafea. :))
      Dragul de el a uitat odata sa scoata cozonacii de la cuptor(plecasem la piata) si i-am gasit scrum. :))

      • addicted June 12, 2012 at 6:20 am

        Chestii de aiuriti, la ordinea zilei! :)) Sa iti spun ce ii face tata lui mama cand ii arde de sotii? Vaai de mine. 😆 Daca mama e racita si nu simte miros, ii toarna in cafea ba un strop de vodka ( sambuca stii ca beau italienii ) ba otet. Eii sa o vezi apoi cum face!! :)) Noroc ca are simtul umorului.

        • Vienela June 12, 2012 at 7:28 am

          Asa o mama as fi vrut si eu. A mea cred ca ar fi divortat de tata dupa asemenea glume. :))
          Cand eram copil auzeam la prietenii de familie ca este foarte buna cafeaua cu un strop de coniac. Am incercat si am fost nevoita sa o arunc. Vodka am uitat ce gust are, n-am mai gustat de 20 de ani. :))

  • Intuneric June 11, 2012 at 4:51 pm

    Mda, in fratia maionezei n-am sa intru prea curand…

    • Vienela June 12, 2012 at 2:36 am

      Nu este greu de facut si este total diferita de cea din comert. 😛

  • Probiu June 11, 2012 at 4:55 pm

    Sotia mea face maioneza numai la robotul de bucatarie, la fel ca mama ei care facea maioneza ca mama ei care facea maioneza ca mama ei care facea maioneza ca… naiba

    • Vienela June 12, 2012 at 2:37 am

      Ai merita un premiu pentru comentariul asta! Ne-ai facut sa radem cu pofta. :))

  • Probiu June 11, 2012 at 4:55 pm

    Maioneza facuta manual parca are alt gust, e mult mai buna 🙂

    • Vienela June 12, 2012 at 2:38 am

      Stiu. Asta este si motivul pentru care mixerul sta cuminte in sertar, iar eu ma chinui cu lingura. :))

  • zdwub June 11, 2012 at 6:13 pm

    Eu nu am incercat decat de 3 sau maxim 4 ori sa fac maioneza…nu mi’a iesit decat o singura data :)) am renuntat la incercari :))

    • Vienela June 12, 2012 at 2:39 am

      La inceput reuseam si eu sa o tai o data la fiecare 3-4 incercari. Intre timp am descoperit cateva secrete. 😉

  • Vladimir June 11, 2012 at 6:17 pm

    Nu ma bag :D. Singura data cand am facut, am frecat de m-a luat maul ca sa aflu ca se face foarte bine cu mixerul si daca se pune lamaie nu se taie si se ingroasa instant.

    • Vienela June 12, 2012 at 2:41 am

      Nu este acelasi lucru. Cea facuta cu mixerul mie nu imi place. Lamaie pun la sfarsit, cand ii dau gustul. 😉

  • elly weiss June 11, 2012 at 7:54 pm

    Am facut de zeci de ori. Am patit-o o singura data, adica s-a cam taiat pe moment, din cauza caldurii. Era prea cald. Am reparat-o repede cu putina apa rece. Nu e obligatorie amestecarea intr-o singura directie…
    In fine…ideea era ca e bine sa nu avem idei preconcepute :))
    Nu am. Nu mai am de mult. Am invatat ca asa e bine, invat continuu din ceea ce se afla in jurul meu… fie bun, fie rau…

    • Vienela June 12, 2012 at 2:49 am

      Nu am reusit niciodata sa repar maioneza cu apa rece, in schimb merge de minune cu un pic de cartof fiert si pasat. Nu mi s-a mai taiat de ani buni. :))

  • Vlad June 11, 2012 at 7:55 pm

    Mama mea îmi spune la fel în legătura cu maioneza. Chiar! O să încerc o dată în sens invers >:)

    • Vienela June 12, 2012 at 2:49 am

      Trebuie sa incerci in ambele sensuri la aceeasi maioneza. 😛

  • Aniela Deby June 12, 2012 at 2:33 am

    Eu o fac mereu fara sens,ca ma doar mana ..intotdeauna cand frec la ea:))si mi s-a taiat pana acum de vreo 2 ori,dar a iesit buna..ca am reparat-o:D

    • Vienela June 12, 2012 at 2:58 am

      Eu la varsta ta nu faceam decat cartofi prajiti si ceai. :))
      Am facut maioneza prima data pe la 21 de ani. :))
      Din cate am vazut, esti deja priceputa in bucatarie. 😉

  • Radu June 12, 2012 at 6:02 am

    Buuun, acum vreau sa va vad cum faceti icrele de stiuca 😀

    • Vienela June 12, 2012 at 7:25 am

      Nu vrei mai bine sa vezi ce gatim dintr-un ou? Mi-ar fi mai usor. :))

  • arakelian June 12, 2012 at 8:18 am

    eu o incep cu o lingura zdravana de mustar + lamaie. si frec in nestire. Nu mi s-a mai taiat de mult timp.Sia tunci presupun ca era uleiul de proasta calitate.

    • Vienela June 12, 2012 at 8:26 am

      Mustar folosesc si eu la inceput, lamaia o pun la sfarsit.

  • spanac June 12, 2012 at 6:32 pm

    eu am prezentat demult reteta de maioneza.
    se sparge oul, cu tot cu albus si galbenus, se pune o lingura de mustar, se pune uleiul, 250g deodata si da-i cu mixerul ala de mana. am uitat cum ii zice. blender manual, plm.
    apoi adaugi zeama de la lamaie, sau sare de lamaie, ceea ce albeste maioneza.
    mai lasi ala nitel 10 -20 secunde in maclavais si gata smecheria.
    stiu ca si eu am taiat mii de maioneze pana am vazut la o gagica cum face treaba asta.
    si de atunci am zis ca un blender d-asta manual e musai.
    acu fac maioneza in 3 minute.
    o salata imi ia fix 5 minute…

    • Vienela June 13, 2012 at 11:43 am

      Ti-am vazut fuforialul de cand l-ai aruncat in online. :))
      Eu prefer maioneza frecata cu lingura, folosesc doar galbenus crud si fiert, mustar multtttttt… 😉

  • C.L.M. June 13, 2012 at 9:48 am

    :)) eu nu stiu sa fac maioneza :)) nu ca ar fi greu :)) dar nu prea m-am ocupat eu de bucatarie :)) in schimb imi place sa ornez torturi <3

    • Vienela June 13, 2012 at 11:42 am

      Tot baiatul meu se descurca mai bine si la ornat de torturi. Are atata imaginatie si atata rabdare!!!

  • Alyz June 13, 2012 at 9:38 pm

    Asta nici eu u o inteleg: de ce se taie maioneza? :)) Eu arunc toate ingredintele in catsronel si ma uit sa fie pasatorul pe galbenusul de ou, ca daca nu… s-a ales praful 😐 adata s-a taiat 😐 si mama imi zicea, pune ulei, pune ou, mai pune un ou :)) pana am reusit sa o readuc la adevar :))

    • Vienela June 14, 2012 at 6:30 am

      Maioneza cred ca are vointa si chef de gluma uneori, ca se taie cand vrea maria sa. De obicei cand te astepti mai putin. :))

  • Foto de inginer June 14, 2012 at 9:34 am

    Am scos aproape total maioneza din meniuri. Mai fac rar cu lingura si incerc sa fiu odihnita ! Folosesc sosuri pe baza de iaurt ! Hi,hi,hi…silueta si varsta sunt de vina!!! :))

    • Vienela June 15, 2012 at 12:47 pm

      Eu imi permit deocamdata sa mananc tot ce imi place, ca nu se cunoaste. Singurul care pune pe el este copilul, dar consuma multa energie cu fetele, cu fotbalul, cu flotarile si abdomenele zilnice. 😉
      Aici iaurtul nu are viata lunga, se mananca imediat. :))

  • Urarea de duminică | Iubesc Viaţa March 24, 2013 at 4:57 pm

    […] dregem maioneza şi icrele? Nu am mai avut de mult asemenea surprize, dar îmi amintesc că maioneza o reparam cu un cartof fiert şi pasat, peste care puneam o linguriţă de muştar şi puţin câte […]

  • Post a comment

    Threaded commenting powered by interconnect/it code.