Skip to main content

Intrat în hibernare

Visătoare din fire sau poate doar sătulă de singurătate, sperând să îşi refacă viaţa alături de un bărbat care părea să aibă nevoie de ea, Cristina s-a întors acasă decisă să îşi facă un plan pe termen lung, un plan care să culmineze cu sărbătoarea din altar. Îi plăcea ursul pe care îl descoperise, chiar dacă îl văzuse şi mormăind. Probabil şi asta cântărise mult atunci când se hotărâse să meargă mai departe alături de el. Nu avea nevoie de prefăcuţi care să îşi dea arama pe faţă când ar fi fost prea târziu.

A coborât din maşina lui puţin mai departe de casa unde locuia, să nu o vadă proprietarii şi a intrat zâmbind amintirilor. Antonio avea un tigru cu ghearele scoase. Îi acoperea tot spatele. Dar ea a reuşit să îl învingă în acea noapte şi l-a zgâriat peste botul rânjit, plin de colţi fioroşi. Zâmbeşte iar, amintindu-şi cum Antonio a certat-o cu blândeţe dimineaţa, atunci când şi-a dat seama că a preferat să doarmă pe scaun decât să îl trezească. Nu poate fi om rău.

În timp ce îşi făcea cafea şi îi povestea bătrânei proprietărese că a dormit la o prietenă, Antonio a sunat să îi amintească ceva foarte important: o iubea mult şi deja îi era dor de ea. Devenise bucuria lui de fiecare clipă, amintirea lui dulce şi parfumată. Cristina simte cum îi cresc aripi şi îşi doreşte să poată zbura în braţele lui. Aşteaptă cu nerăbdare să treacă săptămâna, pentru a-l întâlni iar. La telefon, Antonio îi tot cere să îşi lase serviciul şi să se mute la el. Îi va căuta ceva aproape de casa lui.

A doua întâlnire a decurs nesperat de bine, deşi fusese amânată cu câteva zile. Ursul ei, morocănos uneori din cauza problemelor cu familia, căutase o locuinţă într-un sat vecin. Acum erau singuri în casă, nimeni nu mai trăgea cu urechea. Puteau râde în voie, se puteau bucura de dragostea ce îi unise. Înca nu avea încredere deplină în acea relaţie, aşa că ezita să se mute în casa retrasă, unde îşi făcuse el bârlog. Dar visa la ziua în care îşi va fi trântit genţile în prag şi chipul i se lumina. Se întâlneau de două, trei ori pe lună; vorbeau la telefon până când terminau creditul; iubirea lor creştea în intensitate cu fiecare ceas ce trecea.

Prima ceartă au avut-o atunci când Cristina i-a spus că ar dori să îşi aducă fraţii acolo, să le găsească un serviciu, să îi scape de sărăcie. Nu! Ursului nu îi trebuiau neamurile ei. Au nevoie de bani? Le vor trimite bani. Dar să nu vină acolo. El nu îi va ajuta. O vrea doar pe ea, doar pe ea o iubeşte. Fata a înghiţit în sec şi a trecut repede peste explicaţiile lui, sigură fiind că îl va convinge mai târziu. Ce bărbat nu se lasă convins dacă îl rogi când are el mai multă nevoie de tine? îşi spunea Cristina în gând.

Pentru următoarea întâlnire şi-a cumpărat o rochie mulată pe piept şi largă în jos, s-a machiat şi s-a parfumat, apoi a ieşit în stradă, să îl aştepte pe Antonio. După vreo douăzeci de minute, văzând că nu mai apare, l-a sunat. Un accident în intersecţie, maşini zgâriate, poliţie, neputinţa de a ajunge la Cristina în acea zi. S-a întors dezamăgită în casă şi s-a băgat în pat. Antonio era urmărit de ghinion. Săptămâna următoare l-a ţinut şeful peste program până târziu. Era prea obosit pentru a străbate atâţia kilometri. Dar Cristina să se pregătească. Vor petrece ziua de Paşte împreună, se vor plimba şi se vor distra.

Seara din ajunul Paştelui a găsit-o pe fată în maşina lui Antonio, cu lacrimi în ochi. Îi mângâiase părul ondulat, îi spusese cât i-a lipsit, cât şi-a dorit să fie cu el. Bărbatul s-a întors iritat spre ea şi a întrebat-o dacă se plictiseşte vreodată de atâta mângâiat şi alintat. De ce s-o fi supărat atât de rău? Lui nu i-a fost dor de ea? Poate dacă îi spune că a luat destui bani cu ea… O fi îngrijorat… O sunase ziua să îi spună că nu a primit salariul şi că ar fi bine să nu petreacă Paştele împreună, că el nu are în casă nici măcar cafea. Până şi cureaua de la pantaloni era ruptă. Nu-i nimic, va cumpăra ea tot ce trebuie!

Au oprit la un magazin şi au făcut cumpărături pentru Paşte. Jenat, Antonio i-a promis că îi va da până la ultimul cent înapoi când va lua salariul. Au intrat în casă. Hainele au zburat repede. Se mângâiau de parcă s-ar fi bătut. Se muşcau de parcă ar fi fost lupi. Ea îl zgâria, el îi strângea carnea în pumn… Cumva, într-o clipă, totul s-a schimbat; bărbatul nu s-a mai simţit bărbat. Se întâmpla iar acel ceva ciudat! A luat sticla de tărie şi a băut o gură. Apoi şi-a sărutat femeia. Nimic! I-a reproşat că este prea rece. Ar fi vrut mai mult de la ea. Cristina a tăcut, s-a mirat, apoi s-a revoltat. El a pus un film pentru adulţi. Ea a plecat în bucătărie. A venit şi el mai târziu. S-au ţinut de mână. Nu se puteau privi în ochi.

Nimic nu mai era cum fusese. Au dormit în patul mare, încăpător. Fiecare atent să nu îl atingă pe celălalt. Acest bărbat nu avea nevoie de iubirea ei, ci de o femeie fără prejudecăţi, care să învingă ravagiile făcute de băutură. În dimineaţa de Paşte i-a cerut să o ducă acasă. Nu a vrut nimic din ceea ce cumpărase. Nici nu a mai privit înapoi. Nu mai ştie nimic de el.

Comments
 • Ana-Maria July 2, 2013 at 7:00 am

  Buna alegere a facut Cristina! Bine ar fi sa il si uite pe acest…urs , cu comportament de mistret! 😀

 • Axlandra July 2, 2013 at 7:39 am

  De când aşteptam continuarea… 😀
  Eu nu aş fi avut răbdarea ei, dar mă bucur că decizia din final a fost cea potrivită.

 • Dana Lalici July 2, 2013 at 8:16 am

  Incerc sa postez un comentariu si nu mi-l afoseaza? Ai activat moderarea comentariilor cumva?

  • Dana Lalici July 2, 2013 at 8:18 am

   Vienela, mi se pare minunat darul tau de a povesti. De data asta insa parca nu sunt totusi convinsa. Ok, comportamentul ursului e aiurea, de la episodul din masina antenele mele de avertizare s-au ridicat, spunandu-mi ca nu, nu e in regula. Totusi, episodul carnal nu m-a convins. Daca tot a rabdat mitocaniile aluia, nu a putut trece peste momentul usor jenent in care el…nu face fata situatiei? Mi se pare mai grav ce a facut el inainte decat asta. In fond, fusese un accident izolat, ei se intaneau deja de doua trei ori pe luna si totul mergea ok. Cel putin asa am inteles.

  • Vienela July 2, 2013 at 8:24 am

   Nu am moderare pe blog. Stai sa ma uit la spam, poate a ajuns acolo.

   • Vienela July 2, 2013 at 8:25 am

    Gata, erau pe la spam, nu stiu din ce motiv.

 • Dana Lalici July 2, 2013 at 8:25 am

  Acum apare in asteptare. Nu mi s-a intamplat pana acum. daca l-am pus de mai multe ori, sterge-l tu, cu scuzele de rigoare.

 • mixy July 2, 2013 at 8:59 am

  trebuia să începi cu finalul 🙂

 • Radu July 2, 2013 at 1:29 pm

  Speram totusi intr-un final fericit ! Desi eram constient ca sansele sunt mici !

 • zdwub July 2, 2013 at 3:47 pm

  A luat cea mai buna decizie plecand de langa acel “urs’

 • Gabriela July 2, 2013 at 5:16 pm

  Vreau sa analizez situatia si nu sa o judec. Omul avea o stare psihologica, nu stiu care era motivul declansarii. El era constient de asta. Ar fi vrut poate sa aiba pe cineva dar in cele din urma, cunoscandu-se a incercat sa o indeparteze. Se mai intampla in viata sa intalnesti astfel de oameni. Problema este ca acesti oameni, care nu apeleaza la medic ori la psiholog sa fie consiliati, vor face mult rau partenerilor lui. Am inteles ca tipul isi ineca frustrarile in bautura. Nimeni nu si-a pus problema ca poate tipul avusese o relatie anterioara si ca fusese traumatizat. Ca poate un alt fel de esec se regaseste in incapacitatea sa fizica, sexuala. Iar fata, nu avea de unde sa stie cum se va comporta si ce va face el. A actionat ca oricare persoana de bunacredinta. A fost o lectie de viata. Ce ar fi putut invata din ea? Ca oamenii, dincolo de masca publica si de aparente, sunt cu totul altceva si ca abia in intimitate cunosti cu adevarat, o persoana. Mi-a placut postarea ta.

 • Rudolph Aspirant July 2, 2013 at 8:08 pm

  A. am zis eu de la bun inceput ca nici ea nu e o partida buna pt el, nu numai ca el nu e o partida buna pt ea ! Ce e aia sa vrea sa ii aduca fratii ei sarci pe cap ? Plus el a certat-o tootal reaist de ce a dormit pe scauna in prima noapte in loc sa-l trezeasca sau sa-l inghionteasca sa-i faca si ei loc. Asta in afara de faptul ca nu i-a pus intrebarile de screening pt dependenta de alcool,
  1. ai simtit vreodata nevoia sa iti reduci consumul de alcool ?
  2. te enervezi daca cineva te intreaba despre cat de des si cat de mult bei ?
  3. ai sentimente de vinovatie in legatura cu consumul tau de alcool ?
  4. simti nevoia sa bei o dusca de alcool dimineata cand ye trezesti din somn ca sa nu te simti asa de prost ?
  (Daca e DA la toate 4, gata diagnosticul e clar, si pasul urmator nu e a mai intreba nimica decat a trimite omul direct la dezalcoolizare plus apoi la tratament pt alcoolism, si numai daca cineva are asa sentimente deosebite pt acel om, e OK sa ii faca si educatia respectiva in legatura cu complicatiile suferite de alcoolici, printre care, (desi nu sunt singurele), dementa, cancer, impotenta si deces. (Dar daca nu tine la el chiar asa de mult nici nu mai e nevoie sau obligatoriu sa ii faca acea educatie, ca o sa i-o faca oricum aia de la dezalcoolizare.)

  B. In acest caz, sunt de acord cu cei care au comentat ca s-ar putea sa fie vorba si de o componenta psihogena in legatura cu acel incident de disfunctie erectila, deoarece desi exsta suspiciunea de dependenta de alcool, nu stim inca daca acest om indeplineste chiar toate acele criterii necesare, plus acea femeie nici macar nu l-a intrebat daca are un medic de familie si cand a fost ultimul control de sanatate pe care si l-a facut, inainte sa se gandeasca sa-i mai aduca si pe fratii ei saraci pe cap. Incidentul de disfunctie erectila putea fi direct legat nu de vreo trauma psihologica timpurie, ci ori

  a) de sentimentul de disperare care l-a cuprins cand si-a dat seama ca acea femeie doreste ca el sa-i intretina toata familia, si/sau

  b) de sentimentul de jena si rusine ce l-o fi cuprins ca a trebuit sa dea ea bani sa cumpere mancare pt Paste, pt ca seful lui de sindicat nu reusise sa negocieze in mod util si eficient cu patronatul de la serviciul lui, astfel incat el si colegii lui de serviciu sa fi primit acel salariu inainte de Paste, (ca din poveste nu reiese ca omul nu ar fi avut serviciu, ca doar era coleg cu prietenul comun, plus avea si bani de o locuinta auxiliara, si probabil statea la matusa doar din cand in cand, fie cand avea nevoie sa-i spele cineva hainele, ca poate nu avea masina de spalat in apartamentul lui, sau nu voia sa spele vase, sau chestii din astea, fie pt ca, daca era dependent alcoolic totusi, poate intra in delirium tremens singur la el acasa in apartament si se speria de unul singur si voia sa aiba un suflet de om langa el).

  C. Indiferent de daca incidentul de disfunctie erectila era numai psihogen, sau era clar secumdar de la alcoolism, sau era o combinatie de astea 2 sau cine stie ce alta cauza, cel mai important lucru este a NU se recomanda Viagra pana nu face macar un EKG, ca asta mai lipseste, sa decedeze in pat alaturi de tanara mireasa si sa faca eroina noastra un soc si mai mare decat cel pe care l-a facut cand a vazut ca nu i se scoala si lui odata.

 • Javra July 2, 2013 at 8:30 pm

  Şi ce s-a mai întâmplat cu ea?

 • aA July 4, 2013 at 7:36 am

  bine ca a reusit sa se smulga din problema inainte de a se atasa prea tare. si astea neplacute tot experinte se numesc…

 • elly weiss July 5, 2013 at 10:54 am

  Povestea e interesanta si ma asteptam sa fie cumva altfel…cu multa lupta.
  Adevarul e ca nu mai sunt capabila sa scriu ceav din cauza lui Rudolph care m-a facut sa rad in hohote :))

 • Post a comment

  Threaded commenting powered by interconnect/it code.