Skip to main content

Dick Ochi-de-mort recomandă meniul zilei

Tocmai am terminat de citit Dick Ochi-de-mort (Deadeye Dick), carte scrisă de Kurt Vonnegut, o tragicomedie având ca temă absurditatea existenţei. Nu voi face recenzia cărţii, ci voi recomanda două reţete explicate pe larg de naratorul Rudy Waltz, potrivite pentru această duminică în care nu putem ieşi la grătar din cauza codului de nu mai ştiu ce culoare.

Reţetă haitiană de peşte cu cocos:

Punem două căni de miez de nucă de cocos ras într-un tifon, ca atunci când facem brânza de casă, deasupra unui vas. Turnăm deasupra o cană de lapte cald şi stoarcem bine. Se repetă procedeul cu încă două căni de lapte cald. Chestia care rămâne în vas este sosul.

Trei cepe tăiate solzişori se amestecă cu sare, piper şi boia, se înăbuşă în unt până se înmoaie ceapa. Se adaugă felii de peşte proaspăt(cam un kilogram) şi se prăjeşte timp de un minut, întorcând feliile pe o parte şi pe alta.

Se toarnă sosul peste peşte, se acoperă tigaia şi se fierbe la foc mic 10 minute. Se dă capacul la o parte şi se stropeşte peştele cu sos până când se frăgezeşte.

Nu uitaţi să vă aprovizionaţi cu vin alb, care merge bine cu peştele. 😉

Spumă de ciocolată(reţetă de la macaronari) :

Se pun la topit 200 g de ciocolată semidulce. Separat se bat două linguriţe de zahăr la 4 gălbenuşuri până amestecul capătă o culoare galben pal. Se toarnă ciocolată topită, un sfert de ceaşcă de cafea tare şi două linguri mari de rom. Se adaugă două treimi de cană cu frişcă bătută bine. Cele 4 albuşuri de ou rămase se bat spumă, ca pentru bezele şi se încorporează în compoziţie. Se amestecă totul uşor şi se toarnă spuma în castronaşe. Putem decora cu vişine din vişinată sau cu ciocolată rasă. Trebuie lăsată câteva ore la frigider.

Eu nu le-am încercat, că abia am terminat de citit cartea, dar nu par a fi rele.

Dacă totuşi nu aveţi încredere în italieni şi haitieni, puneţi mâna pe telefon şi faceţi o comandă de pizza cu ce vă place.

PS: Nu înţeleg de ce au ales pentru codurile de avertisment culorile verde, galben, portocaliu, roşu, când puteau să folosească gama de culori pe care o capătă cerul în zilele ploioase, caniculare sau cu viscol.

Duminică plăcută să aveţi!!!

Comments
  • Ciprian Pardau June 24, 2012 at 7:10 am

    Spuma de ciocolata o voi face eu chiar acum! Am tot ce-mi trebuie pentru a o prepara! Multumesc de pont! 🙂

    • Vienela June 24, 2012 at 7:14 am

      In cazul asta esti dator sa povestesti cum a iesit, eventual sa imi trimiti si mie un castronel.

  • adelinailiescu June 24, 2012 at 7:41 am

    Hai ca te iau co-autor la cartea mea de bucate. Tu te ocupi de partea exotica si eu de cea autohtona. Sigur dam lovitura.

    • Vienela June 24, 2012 at 7:47 am

      De acord, dar trebuie sa ma mai documentez la capitolul produse bio-eco-organic. Am omis partea asta, dar nu se va mai intampla. Vom ajunge mai cautate decat era bin Laden. :))

  • adelinailiescu June 24, 2012 at 8:05 am

    Cautate, dar cu alt scop.Poate pentru autografe

    • Vienela June 24, 2012 at 8:08 am

      Autografe, autogafe, nu conteaza. Important este sa devenim vedete.

  • Nice June 24, 2012 at 8:49 am

    Nu-mi aduc aminte sa fi incercat vreodata spuma de ciocolata, dupa reteta pare foarte tentanta. Dar cel mai bine o comand gata facuta la restaurant. 😛

    • Vienela June 24, 2012 at 9:00 am

      Nici eu nu am facut vreodata, dar voi incerca, suna destul de apetisant. Ai mai multa incredere in bucataresele din restaurant decat in manutele tale? 😛

  • zdwub June 24, 2012 at 9:37 am

    Pestele nu imi place deci nu am cititi reteta l-), dar cea cu spuma de ciocolata suna foarte tentant…ma duc sa incerc sa o fac :))

    • Vienela June 26, 2012 at 8:08 am

      Ai facut spuma de ciocolata? Cum a iesit?

  • Cris-Mary June 24, 2012 at 10:05 am

    UUU la la .. da da .. suna tare bine retetele.. Daca dupa prima nu ma arunc prea tare e din cauza ca nu prea suport cocosul ..dar spuma de ciocolata imi face cu ochiul 😀 O duminica minunata!

    • Vienela June 26, 2012 at 8:09 am

      Nici mie nu imi place cocosul, dar ma topesc dupa peste.
      O zi buna sa ai!

  • Foto de inginer June 24, 2012 at 11:40 am

    mmmmm… cred ca sunt bune, dar azi “am o lene de ma doare”!!!… :))

    • Vienela June 26, 2012 at 8:09 am

      Cred ca incerc si eu astazi spuma aia, sa vedem ce iese. :))

  • Aniela Deby June 24, 2012 at 2:52 pm

    Spuna de ciocolata:>Yumii!Dar pestele…stii tu ca mie nu imi place:D Vienela,cand ne gatesti o spuma de ciocolata sa ne trimiti la toti?:d

    • Vienela June 26, 2012 at 8:10 am

      Probabil pregatesc astazi bunatatea aia de spuma, asa ca fii pe faza, sa iti pot trimite. 😉

  • […] lui:Cris Mary,Elly Weiss,Emil,Zdwuby,Alex,Lilly,Lopoo,Lucianna,Premiantul,Daniel,Spanac,Nice,Vienela,Tury,Denis,Alyz,Aura,Enciu,Dudusica,Roxy şi […]

  • spanac June 24, 2012 at 3:50 pm

    cocosul ala nu-mi place neam…
    cocos cu peste?
    ce sa ne mai mire daca norvegienii au inghetata cu gust de peste…
    aia de la parazitii aveau dreptate.
    or sa inventeze prezervativele cu gust de p…

    • Vienela June 26, 2012 at 8:12 am

      Nordicii in general mananca niste chestii pe care noi cu greu le-am accepta.
      Nu poti spune ca nu iti place pana nu gusti, poate iese buna combinatia. Si nu poti scrie o carte de bucate daca nu incerci personal reteta si mai ales daca nu gusti. 😛

  • elly weiss June 24, 2012 at 8:36 pm

    Din pacate nici eu nu mananc cocos decat in ciocolata. In rest, nu-l pot suferi.
    Probabil o crema de ciocolata as face daca nu mi-ar fi atat de greu sa fac dulciuri in ultimele vremuri. Mai fac cate ceva, dar rar, doar de sarbatori. Si eu chiar eram pasionata de prajituri 🙁 Sa le fac, sa le mananc …de toate.
    Parca tot o pizza e mai bine :))

    • Vienela June 26, 2012 at 8:14 am

      Eu am renuntat cu totul la cocos, nu are nici gust, nici aroma de nimic.
      Dar prajituri fac destul de des. Chiar si pizza fac din cand in cand. 😉

  • Vlad June 27, 2012 at 6:54 am

    Spumă de ciocolată zici? =p~ Cred că azi o să mă îndulcesc >:)
    Hmm şi întrebările de acest gen continuă la mine 😕

    • Vienela June 28, 2012 at 3:02 am

      Raspund cu intarziere la comentarii, dci deja te pot intreba daca te-ai indulcit. :))

  • Post a comment

    Threaded commenting powered by interconnect/it code.