Skip to main content

Cele mai bune gogoși

Prietenii și familia m-au tot avertizat că mi se va face rău într-o zi de atâta oboseală, dar eu, încăpățânată, am continuat să le ignor sfaturile. Știți cum e… ”Nu mi se poate întâmpla mie…”. Și uite că s-a întâmplat. Scriam de zor la un articol. Am simțit cum mă gâdila ceva pe nara dreaptă și, în secunda următoare, picuri calzi de sânge au început să cadă pe laptop și pe mână, ca un avertisment de cod roșu. M-am întins în pat, am încercat să adorm, însă după două cafele abia băute, greu poți pune geană pe geană.

Simțeam că ceva dulce m-ar fi repus pe picioare, dar nu aveam nimic care să îmi placă. Mi-a trecut prin cap să fac niște pâine cu ou. Ieftin, rapid și gustos, nu? Nu mai mâncasem de o viață, nici nu eram sigură că mai știu să fac. Am coborât din pat cam amețită și m-am oprit în bucătărie. Am tăiat câteva felii de pâine. Într-o farfurie adâncă am pus lapte (doar până la bordură), un plic de zahăr vanilat, o jumătate de sticluță de esență de rom și trei linguri de zahăr tos. În altă farfurie am bătut trei ouă.

Tigaia cu puțin ulei pe fund se încălzea pe foc, în timp ce eu înmuiam rapid felia de pâine în sirop, apoi o tăvăleam prin ou. Mi-am amintit la timp că nu trebuie puse mai multe felii de pâine în lapte, în același timp, pentru că se înmoaie prea rău. Am prăjit câte două felii în tigaie. Pe prima am mâncat-o aproape nemestecată. A doua felie a ajuns la băiatul meu, pe o farfurioară. A gustat din ea, m-a privit în ochi și m-a întrebat, râzând:

-De ce m-ai chinuit atâția ani cu tentativele alea de gogoși pe care le făceai sau le cumpărai, când pâinea asta, înmuiată în sirop, dată prin ou și prăjită, este cea mai bună gogoașă din lume?

Ciudat sau nu, după ce am mâncat vreo trei ”gogoși”, mi-am revenit miraculos, de parcă niciodată nu m-aș fi simțit rău. Mi-am revenit atât de bine, că am putut urmări niște discuții furtunoase pe facebook, discuții legate de cel mai proaspăt ”scandal”.

Înainte de a adormi, am scris câteva cuvinte pe facebook… ”Ce țară! Ce oameni! Ce teme importante de dezbătut! Iar s-a împărțit online-ul în două, încercând să afle dacă acel neurochirurg a făcut bine afișându-și chiloții…”…

Comments
  • Radu Thor February 9, 2014 at 7:04 am

    Fac destul de des asemenea bunătăţi numai că nu chiar aşa! Şi la mine se cheamă frigănele! 🙂
    Fără zahăr, cu mujdei aş mânca p zi întreagă!

    • Vienela February 9, 2014 at 7:28 pm

      Tin minte ca ne facea tata paine prajita bine, pe care o frecam cu usturoi si o acopeream fiecare cu ce dorea… Ce pofta mi s-a facut! 🙂

  • Silavaracald February 9, 2014 at 7:32 am

    Tensiune ți-ai verificat-o în ultimul timp?
    Nu de alta, dar una dintre cauzele epistaxisului asta e…

    • Vienela February 9, 2014 at 7:30 pm

      Nu, din septembrie nu mi-am mai verificat tensiunea… De obicei este mai mica decat ar fi normal… 🙁
      Imi mai curgea sange din nas cand aveam hemoglobina 8… Am avut o perioada de aproape 10 ani in care nu a vrut sa creasca…
      Ah, si cand lucram cate doua schimburi, probabil de la oboseala…

  • Iuliana February 9, 2014 at 7:35 am

    Buuune friganelele, bune tare, dar nu vor fi niciodata un leac pentru oboseala cronica. Ai grija de tine, te rog!

    • Vienela February 9, 2014 at 7:32 pm

      Intr-adevar, tare bune… Uitasem de ele si de gustul lor, pacalita de ceea ce este prin comert… 🙂
      Astazi am incercat sa stau mai putin pe net, am dormit cateva ore dupa-amiaza… Poate reusesc sa reduc orele de stat la calculator pe viitor…

  • Nice February 9, 2014 at 7:45 am

    E bine ca ai gasit un leac rapid, gustos si miraculos. Si incarcat de aroma copilariei. Insa pe termen lung nu stiu cat de indicat e… Ai mai multa grija de tine, Vienela. :*

    • Vienela February 9, 2014 at 7:33 pm

      Sigur ca nu este leac… Probabil m-a pus putin pe picioare pentru ca eram si nemancata. Cu ochii in laptop uit sa mananc… 🙂

  • mixy February 9, 2014 at 7:45 am

    Pune mana si mananca bine, nu te juca…Chiar si “gogosi” de genul asta – uite, eu nu m-as fi oprit la 3 😀

    • Vienela February 9, 2014 at 7:35 pm

      Sunt foarte gustoase, dar nu pot manca mai multe… 🙂
      Am incercat astazi sa mananc trei mese, cum ar fi normal… 🙂

  • mihaela February 9, 2014 at 7:59 am

    Mno, incearca sa dormi cateva zile de pe la 10 seara, e ca si cum ti-ai pune bateriile in incarcator. Despre scandal numai de bine iar nu stiu despre ce e vorba 🙂

    • Vienela February 9, 2014 at 7:36 pm

      Mi-am dereglat programul in ultima luna. Mi se intampla sa adorm pe la 6 seara si sa ma trezesc la 9. Crezi ca mai reusesc sa adorm la 10? :))))

  • Adriana February 9, 2014 at 8:15 am

    …eu ţi-am spus că friganelele sunt perfecte dar deja asta cu oboseala îmi atrage atentia mai mult. Să-ţi mai zic şi eu ceva? Cât despre “scandal”: nu ştiu, n-am văzut, nu văd. Aseară am inchis netul la 21. M-am uitat pe Diva, ca şi acum…

    • Vienela February 9, 2014 at 7:40 pm

      Da, mi-ai spus, dar nu am reusit sa fac nici mazarea aia… Cu gandul la ea cred ca mi-am amintit de friganele… 🙂
      Ferice de tine, ca te poti detasa atat de usor! Ce este Diva asta? 😀

  • Simona February 9, 2014 at 8:45 am

    Draga mea, sper să te faci bine cât mai curând! Din păcate, timpul nu ne mai ajunge deloc și oboseala nu ne face deloc bine!

    • Vienela February 9, 2014 at 7:41 pm

      Mie imi spui, Simona? 🙂 Imi propun sa fac prea multe, nu dorm suficient si uite ce patesc…

  • Irealia February 9, 2014 at 10:13 am

    Vienela, surmenajul e contraindicat și de evitat. Fă bine și te menajează, măcar din când în când. Sunt curioasă dacă ai păstrat schema aia despre care scriai acum ceva vreme, de-a-ți acorda puțină atenție dimineața, înainte de-a te așeza la laptop, cafea și țigări?! Ai?
    Mi-a făcut Radu o poftă cu frigănelele lui… dar habar n-am cum se fac! Orice nu implică pateu, mi-e străin! 🙂

    • Vienela February 9, 2014 at 7:43 pm

      Da, exact cat tine o minune, trei zile, dupa care m-am repezit iar ca un uliu la calculator de cum am facut ochi. 🙂
      :)))) Eu m-am specializat pe legume congelate. In trei minute e mancarea gata, fara pic de efort… :))))
      Poate se intoarce Radu sa ne spuna. Eu stiu ca frecam felia bine prajita cu un catel de usturoi si o ungeam cu diverse…

  • AndreiBlog February 9, 2014 at 10:35 am

    Din vina oboselei am avut si eu probleme.. dureri foarte mari in partea dreapta ! dar am sa incerc si eu cu “gogosile” .. poate poate trece si la mine :))

    • Vienela February 9, 2014 at 7:44 pm

      Nu, gogosile nu sunt o solutie pentru nimeni. Odihna si mancare, aer curat, miscare… Vezi ce buna sunt la dat sfaturi? :))))

  • Pinky Rainbow February 9, 2014 at 11:54 am

    Si mie imi face bunica mea din cand in cand gogosi de care spui tu dar pune doar zahar deasupra, fara alta sursa de dulce… Cred ca ale tale ies si mai bune, o sa iti fac o vizita! :))

    P.S. Scandal? Ce scandal? De cand cu sesiunea de examene, sunt in urma cu noutatile, observ. :))

    • Vienela February 9, 2014 at 7:48 pm

      Sa incerce dupa reteta mea, ies mult mai bune. Asa le faceam si eu candva, cu zahar presarat deasupra…
      Eh, pe pagina unui institut a aparut poza unui neurochirurg care trasese de pantalon cat sa se vada un coltisor din chiloti (omul a fost surprins in cabinet, pe scaun, cand se relaxa) si mesajul pozei era ceva de genul: dupa doua nopti nedormite, doua operatii si o conferinta, pot spune ca totul merge bine pentru ca am purtat chilotii norocosi. Unii s-au deranjat ca si-a aratat chilotii, altii au dat vina pe PR care se ocupa de pagina, iar ceilalti au spus ca este mult mai important ceea ce face in sala de operatii, nu pe fb. 🙂

      • Pinky Rainbow February 10, 2014 at 11:43 am

        Cred ca unele persoane au prea mult timp liber de se cearta pentru fiecare tampenie aparuta pe Facebook… :))

  • Mariana February 9, 2014 at 12:47 pm

    Ce gogosi miraculoase! Bine ca ti-ai revenit repede. Si odihna isi are rolul ei pentru a-ti recapata energia. Nu zic ca si cafeaua te revigoreaza, dar cu timpul afecteaza inima.
    Iti doresc sa ai o duminica minunata!

    • Vienela February 9, 2014 at 7:49 pm

      Exact, m-am obisnuit sa ma bazez pe cafea in orice situatie, uitand ca nici ea nu e medicament miraculos! 🙂

  • florentin February 9, 2014 at 3:04 pm

    Imi plac gogosile si mi-ai facut pofta:))
    O pun pe maica-mea sa-mi faca si mie…
    Duminca frumoasa!

    • Vienela February 9, 2014 at 7:50 pm

      Astea se fac foarte usor, pana si un copil le poate face… Sunt convinsa ca si tu poti. 🙂

  • Irealia February 9, 2014 at 5:11 pm

    Sunt la spam? Ți-am lăsat un comentariu de-o vreme… Nu m-aș agita, dar poate aflu rețeta aia… 🙂

    • Vienela February 9, 2014 at 7:51 pm

      Da, la spam erai, habar nu am de ce… O aflam noi pana la urma, desi cred ca Radu mi-a mai spus-o candva… 🙂

  • Kadia February 9, 2014 at 8:54 pm

    Moooor de pofta, dar sunt la regim de vreo saptamana si mi-am zis ca pana nu ajung la greutatea mea “normala” nu mai fac nimic dulce. Asa ca ma uit la clatitele facute duminica trecuta si … citesc despre friganele 😀

    • Vienela February 9, 2014 at 9:17 pm

      Kadia, e duminica seara, iti poti permite un mic rasfat, mai ales ca am vazut cum arata clatitele alea. 🙂 Si apoi, pentru ce regimul? Mie mi se pare ca arati perfect asa!

  • Javra February 9, 2014 at 9:30 pm

    Da, frigănelele ar trebui să se vândă în farmacii, pe post de tonice…

    • Vienela February 9, 2014 at 9:47 pm

      Tocmai m-am specializat in domeniu. Mi-as putea deschide o afacere cu friganele… Vad ca persoane interesate ar fi… 🙂

  • Andra February 10, 2014 at 8:32 am

    Bine ca ai gasit leacul potrivit. Ai vazut ce bun e? Acum sa nu te muti in bucatarie… 🙂

  • Andreea D. February 10, 2014 at 9:24 am

    Frigănele…iummi iumm. Erau micul dejun înainte de a pleca la şcoală, îmi plăceau acelea mai “crude” nu foarte bine prăjite, îmi plăcea cum se topeau în gură, îmi plăcea culoarea lor şi mirosul lor.
    Vienela, te rog, acordă-ţi puţin timp pentru sănătate şi linişte. Blogurile sunt aici, pot să aştepte, dar sănătatea nu!

  • Zina February 10, 2014 at 9:45 am

    Friganelele pe care le numești gogoși sunt un desert la minut salvator, când nu ai altceva.
    Cât despre tine, ți-ar prinde bine să te odihnești și să te hrănești cu multe crudități – legume, zarzavaturi și fructe – , după cum ți-am scris și pe Facebook. Sănătatea e un bun pe care îl apreciem după ce îl pierdem… Ai grijă de tine !

  • elly weiss February 23, 2014 at 1:18 am

    Nu mai zic nimic. Nu vreau sa te cert. Stii tu cel mai bine ce ar trebui sa faci. Nu stiu cu mai ai timp si de scandalurile de pe FB. 🙂

  • […] inițial fusese să gătească o ciorbiță și cele mai bune gogoși, sau niște fursecuri simple, cu o stafidă sau vișină congelată, pe post de moț, însă poza […]

  • Gogoși pufoase | Iubesc Viaţa May 13, 2014 at 7:57 pm

    […] deja că la mine în bucătărie cresc cele mai bune gogoși, dar trebuie să vă spun că am o rețetă care le face și foarte pufoase, numai bune de […]

  • Post a comment

    Threaded commenting powered by interconnect/it code.