Skip to main content

Cârcotaşa

În privinţa ei, părerile au fost mereu împărţite. Gurile rele spun că este nesănătoasă, că face mai mult rău decat bine, iar fanii o ridică în slăvi şi nu ratează nici o ocazie de a se întâlni cu ea. Doar eu eram uşor indecisă de câţiva ani, de la  prima şi (până ieri) ultima întâlnire. Când am aflat de apariţia ei, ca tot omul curios, i-am cumpărat una copilului şi am luat una pentru mine, să înţelegem ce anume a creat isteria. Toţi vorbeau despre shaorma, toţi mâncau shaorma!

Copilul a gustat din ea şi mi-a dat-o înapoi, spunând că nu îi place. Mie nu îmi plăcuseră deloc unghiile vânzătorului, destul de lungi pentru a aduna dedesubt o dungă de negreală. Văzusem abia când mi-a întins shaormele şi am încercat să îl scuz, să dau vina pe ingredientele cu care lucra. Apoi am gustat din lipia plină cu de toate şi am văzut negru în faţa ochilor. Nu îmi amintesc amănunte, ştiu doar că nu mi-a plăcut. Nici eu, nici Ionuţ nu am mai cumpărat sau mâncat shaorme de atunci, deşi Mihai îşi cumpără des şi mănâncă de parcă nu ar exista ceva mai gustos pe pământ.

Ieri am decis să îi mai dăm o şansă vestitei shaorma, sperând că cea mâncată cu ani în urmă nu fusese bine făcută, aşa că Mihai a încălecat bicicleta şi a dat o fugă în centru. S-a întors cu ele fierbinţi, încântat de aroma pe care o răspândeau. Pe mine mă deranjează şi pe stradă acel miros… În casă părea chiar mai pronunţat… Am gustat cu teamă, dar şi cu speranţă… Mihai mâncase deja o jumătate de shaormă, Ionuţ se lingea pe degete, doar eu strâmbam din nas, înfometată şi dezamăgită.

Cartofii erau cruzi, varza nesărată, castraveţii prea acri, carnea de pui prea arsă, ketchup-ul prea ketchup. Băieţii înfulecau de zor şi îmi făceau propuneri “ademenitoare”. Mi-ar fi oferit orice în schimbul shaormei de care mă plângeam. M-au momit cu cartofi fierţi, cu salată verde, cu spanac, cu sfeclă, dar eu am rezistat eroic şi m-am luptat cu tentaţia de a arunca în coşul de gunoi “bunătate de shaorma”. Spre sfârşit, mi se părea tot mai îmbibată în grăsime. M-am uitat în pungă şi am văzut ca ceea ce rămăsese din lipie plutea într-o baltă de ulei. :-O

Am băut apă, cola, am mâncat un măr, apoi o mână de căpşuni, am încercat o felie de ruladă de ciocolată, nimic, nu reuşeam să alung greaţa. Din acest motiv băieţii mei mi-au spus că sunt cârcotaşă, veşnic nemulţumită, că am mâncat toată shaorma şi apoi am început să îi caut nod în papură. Nu era adevărat! Am fost doar înfometată şi am sperat că shaorma va reuşi să mă cucerească, să pot intra şi eu în rândul lumii.

 

Comments
  • pop romy June 12, 2013 at 5:32 am

    Baietii aveau dreptate:)).noua ne place la nebunie.

  • Cuvânta June 12, 2013 at 5:36 am

    Bleah saorma. Ingrasa si e nesanatoasa! Mai bine mananci un kg de mere si legume crude!

  • Nice June 12, 2013 at 5:46 am

    Ultima data cand am mancat shaorma intr-un fast-food celebru am ramas cu aceeasi impresie ca si tine: prea unsuroasa, prea gretoasa. Se intampla in urma cu 4-5 ani…
    Asta nu inseamna ca am renuntat definitiv la produsele fast-food, doar la shaorma.

    De cand am intrat in blogosfera nu am auzit pe nimeni care sa fie fan shaorma. :)) Intentionam sa scriu si eu legat de subiect(nu chiar despre shaorma, dar pe aproape), dar nu sunt convinsa ca as proceda corect. :))

  • Alexandra June 12, 2013 at 5:56 am

    Când eram mai mică şi mergeam în Iaşi, în vizită la vărul meu, mereu mă ducea la o shaormerie foarte bună. Pe atunci îmi plăcea la nebunie…dar în ultima vreme nu mai mănânc aşa ceva, pentru că nu mai are gustul pe care îl ştiam eu.

  • cotos June 12, 2013 at 6:10 am

    Shaorma..Ce pofta mi-ai facut, dar imediat mi-a astampar. Azi mi-am adus pizza, facut de scumpa mea sotie :))

  • Radu June 12, 2013 at 6:31 am

    Am avut multe discutii cu cei doi baieti ai mei privind acest subiect.
    Cica numai cu asta se saturau 🙁

    Apropo, ati mancat shaorma in Turcia ?

  • Mirela June 12, 2013 at 7:00 am

    Nu ne dăm în vânt, mai ales că eu sunt vegetariană (adică nu mănânc carne, că lactate consum). Dar le fac alor mei shaormă în casă, cu lipii de la magazin, varză crudă, cât mai verde, tăiată fin de tot și ținută cu un pic de sare, cartofi prăjiți și uscați pe șervețele, să absoarbă uleiul, grătar de pui tăiat felii, maioneză light cu multă lâmâie și fără ketschup. Apoi se împachetează și să ține un minut la microunde. E foarte bună, ai mei numai așa o mănâncă, cea de pe stradă e plină de murături și cartofi cruzi, cum bine ai remarcat, plus grăsimea . Poftă bună! 😉

  • Cronicarul June 12, 2013 at 7:34 am

    Imi trece foamea numa’ cand ma gandesc la shaorma. Nu-mi place deloc!

  • dana lalici June 12, 2013 at 7:52 am

    Nu pot sa cred ca shaorma nu te-a cucerit! La mine este o dragoste constanta, fara nabadai, o dragoste aproape eterna. Imi amintesc ca la un moment dat, acum cativa ani buni, eram clienta fidela la shaormeria care-si are sediul la numai 200 de metri de casa mea si vanzatoparea care ma vedea venind seara de seara aproape, imi spune: “dar stiu ca va place shaorma!” La care eu i-am declarat din tot sufletul meu frustrat: ” pana cand nu gasesc un barbat cum trebuie, eu mana pe cratita n-o mai pun nic taiata, asa ca….shaorma sa traiasca!”

  • aA June 12, 2013 at 8:06 am

    imi place mult gustul, dar mi-a intrat in cap ca-i nesanatoasa si apelez rar la ea. are prea multe ingrediente amestecate si de buna ce e, o ingurgitez prea rapid si mi-e rau dupa aia. asta nu inseamna ca nu ling fiecare firmitura din amabalaj :))

  • Petala Calatoare June 12, 2013 at 8:27 am

    Nici eu nu-s in randul lumii in privinta asta.

  • Lexa June 12, 2013 at 8:54 am

    Depinde si de unde o cumperi.
    In unele locuri e destul de buna, pe cand in altele este exact cu ai descris-o tu.
    Eu zic sa le incerci pe toate, pana gasesti una care sa-ti placa :))

  • psi June 12, 2013 at 9:09 am

    aşa cum există ea la noi este diferită de ceea ce este shaorma de fapt, să fie acesta motivul pentru care nu o placi?
    donner kebap, aşa cum este numit la turci (shaorma este denumire arabă) sau iskender este o poveste teribilă, în care gustul… hmmm… ador gustul ăsta. (în parte şi pentru că nu se face cu carne de pui, este însoţită de tabouleh şi fatoush şi are în ea mirodenii speciale)
    shaorma înlocuieşte celebra pâine turcească a donner-ului cu aşa numita pâine libaneză.
    şi ar mai fi varianta greacă, celebrul gyros, tot cu lipie. mi-e greu să îţi spun care îmi place mai mult căci da, recunosc… sunt mare fan al ei, depinde însă şi cine o face, de unde o cumperi.

  • Javra June 12, 2013 at 11:35 am

    Vienela, lucrurile sunt simple. Băieţilor tăi le place, ţie nu.
    Încearcă să faci tu în casă shaorma şi veţi mânca toţi trei.
    Ai încercat tu să faci melci, dar shaorma…

    • Adrian Balan June 12, 2013 at 12:06 pm

      nu este asa de buna shaorma facuta acasa. Nu prea te induri sa tii carnea cel putin 3 zile pe un bat ca sa ai aceeasi aroma ca la kiosk :))). Am fost dezvatati sa mancam alimente proaspete

      • melly June 13, 2013 at 5:24 am

        dar nu trebuie sa tii carnea pe un bat 3 zile ca sa iasa bine 🙂 secretul este condimentul si sa fie facuta pe gril (atunci trebuie sa fie suculenta) sau in tigaie grill (eu asa o fac). Gandul ca sta 3 zile la invartit imi face stomacul sa mi se stranga. Cum sa stea 3 zile afara?

        • Adrian Balan June 13, 2013 at 8:00 pm

          Poate nu am fost clar, cel putin 3 zile. Deci, nu mai putin de 3 zile :)))))
          si asta e intr-un caz fericit sau cand chiar au atati clienti incat se termina carnea de pe bat si trebuie sa puna carne proaspata 😀
          Eu unu cred ca acesti ”turci” tin carnea pe bat ca sa se mai fragezeasca exact ca cea de vanat. Cat despre sucul din carne….discutam altadata

  • Adriana June 12, 2013 at 11:51 am

    Shaorma? Cine se gândea că articolul ” Cârcotaşa” va fi despre shaorma. Eu le prefer pe cele de la shaormeriile turceşti, dar şi asa mâncăm rar.Dar mâncăm. Şi nu mă gândesc deloc,nici la calorii,nici la grăsimi,nici la altele. Dar acum că spui….hmmmm

  • Tina June 12, 2013 at 1:43 pm

    Eh, mi-ai facut o pofta… Gusturile nu se dicuta, insa eu sunt o gurmanda si nu prea tin cont de ce-i mancare sanatoasa atata timp cat stiu ca e gatita de mine sau de mama. E adevarat, am predilectie pentru produsele crescute acasa, in curte, dar nu mor daca din cand in cand ma mai delectez cu o Shaorma. In Moldova e diferita de cea romaneasca, dar imi place, in Anglia e si mai diferita si nu-mi place. Nu stiu ce reteta folosesc englezii, dar la ei cam orice mancare e proasta. In Bucuresti este un local, de unde cumparam mai mereu, e absolut delicioasa si o faceau foarte bine, intodeauna purtau manusi, cartofii erau pusi sa se scurga de ulei, carnea avea un gust incredibil. Eu o mananc fara ketchup, cu putina maioneza si multe rosii. Pentru mine nu are gust daca n-are si rosii. Dar imi place, da, nu ma ascund dupa deget.

  • Vladimir June 12, 2013 at 2:58 pm

    Eu am o reactie nenaturala cand aud macar pronuntat cuvantul shaorma. Brusc incep sa trepidez, imi ciulesc urechile si incep sa dau din coada :D. Evident imi pierd uzul ratiunii si ma reped ca un nebun, cu paraua in dinti sa ma gudur pe langa tanti aia draguta ce le face deregula. Daca e un domn gras sunt un pic mai demn! Stau fix in fata lui, ma uit cu ochi de cocker si schaiun induiosator. As ucide, as musca si m-as prostitua pentru o shaorma!

  • Rolling Ideas June 12, 2013 at 3:15 pm

    Eşti excepţia excepţiilor. Cum să nu-ţi placă shaorma?!!
    Noi mâncăm rar, dar ne place. Şi nu e deloc uleioasă.
    N-ai nimerit un loc unde să se prepare bine.

  • Andreea D. June 12, 2013 at 3:22 pm

    Hahaha prima experienţă cu shaorma a fost de dezgust. Mirosul ăla înţepător, multe sosuri scârboase (amestecul de sosuri e groaznic), grăsime car e se adună pe fundul unei pungi, partofi reci şi fără gust şi nepriceperea mea în a mânca o shaorma m-au făcut câţiva ani să nu mai pun pe limbă acest preparat.
    Ei şi iacătă că am mai încercat, în capitală, pe centrul veci, la Divan. “Cea mai bună shaorma din oraş” la recomandarea prietenilor s-a transformat într-o noapte cu dureri de burtă, greaţă şi dat mâncare la boboci!
    Deci, cine mai mănâncă shaorma?

  • Kadia June 12, 2013 at 5:43 pm

    Daca este bine facuta as manca pana si hartia in care este ambalata, dar sa fie asa pe gustul meu, cu lipie, carne mai slaba, de pui, cu sos alb si castraveti acrii, cartofi bine prajiti, dar mai putin, un pic de tot de sos iute si toate ingredientele proaspete!

  • Irealia June 12, 2013 at 6:12 pm

    Doamne, dar știi să-i faci antireclamă! Cred că îmi voi aminti de tine când o să o înfulec pe următoarea, că le pap așa, mai răruț, că-i mai drăguț. Fac și niște încercări acasă, cu lipii, dar eu n-am răbdare nici în bucătărie, așa că n-aș recomanda variantele mele, cu ce găsesc. 🙂

  • melly June 13, 2013 at 5:20 am

    Nici eu nu am mai cumparat shaorma de ani buni. Dar prima pe care am mancat-o mi-a placut, era o shaormerie noua, deschisa in centrul Brasovului langa Teatru. L-am si intrebat pe tip cum a facut sosul ca tare mult mi-a placut.. era cu castraveti. De cand am aflat “secretul” am facut-o noi acasa, cumparand lipi din Carrefour. Mi-ai deschis apetitul, ar mai trebui sa cumparam lipi si sa mai fac 🙂 Prefer sa o fac acasa decat sa o cumpar din varii motive, mai ales a faptului ca nu stiu de unde provine carnea lor, daca e decongelata etc.
    Poate vi s-a aplecat de cand ati vazut unghiile domnului… nici eu nu as fi putut manca cu pofta, oricate scuze i-as fi gasit 🙂

  • mihaela pojogu June 13, 2013 at 8:42 am

    In Mangalia mancam mai des, una-doua pe luna, acum extrem de rar. Am gasit combinatia preferata si fac de cele mai multe ori acasa. Uneori cu cartofi prajiti, alteori cu ciuperci sau alte legume facute la gratar sau crude.

  • nespusdemult June 14, 2013 at 1:24 pm

    Sosurile care tot curg din shaorma sunt cam dubioase. Combinatia de gusturi e reusita… totusi, ca nu e sanatos stiu, dar nu prea mai stiu ce e comestibil.

  • elly weiss June 23, 2013 at 9:56 pm

    Vienela, daca te consoleaza cu ceva, nici mie nu-mi place :))) Deloc! Si e cam asa cum spui.

  • Post a comment

    Threaded commenting powered by interconnect/it code.